Полезно е да се яде риба, а специалистите препоръчват да е поне един път седмично. Сьомгата е една от най-подходящите за печене на скара риби, защото лесно запазва сочността на месото. Ето една страхотна рецепта от нашите приятели от http://www.menumag.bg/
Необходими продукти за 4 порции:
4 филета от сьомга без кожа и кости, по около 150 г всяко
за маринатата:
100 мл сос терияки
100 мл соев сос
1 с. л. сос от стриди
за гарнитурата:
2 домата
1 жълта чушка
½ краставица
1 с. л. нарязан кориандър или магданоз
2 с. л. зехтин
1 с. л. прясно изстискан лимонов сок
сол, черен пипер
Начин на приготвяне
1.Продуктите за маринатата се смесват. Филетата се поставят в плитък съд и се заливат с маринатата. Оставят се да се мариноват 2-3 часа.
2.Рибата се изважда, с кухненска хартия се попива излишната марината от филетата и се изпичат на скара по 1-2 минути от всяка страна. Рибата е готова, когато е леко розова в средата.
3.За гарнитурата нарязаните зеленчуци се разбъркват и овкусяват с дресинг от разбитите заедно зехтин лимонов сок сол и пипер.
За по-добър вкус на храната може да комбинирате тази рецепта с вина като димят, шенин блан или бяло бордо 😉