Как ковид-19 засегна повърхността на Луната

| от |

Помните ли ковида? Той нанесе и всъщност все още продължава да нанася щети по Земята. А сега според ново проучване въздействието му не се ограничава само до нашата планета; повърхността на Луната също може да е косвено засегната конкретно от съпътстващия пандемията локдаун.

В началото на ковида, преди да бъдат разработени ваксини, правителствата на различни държави по света въведоха локдаун в опит да спрат или забавят разпространението на болестта. Така в един момент, в началото на април 2020 г., около половината от населението на света получи заповед да си остане вкъщи или попадна под някакъв вид полицейски час.

Тази мащабна промяна в начина на живот на хората имаше незабавен ефект върху дивата природа и, разбира се, върху емисиите на CO2. Сега, благодарение на екип, който изследва нощните температури на лунната повърхност, знаем, че локдауна може да се е отразил и на малкия ни спътник.

Tidal locking of the Moon with the Earth

Вляво: Синхронно въртене на Луната – тя се завърта около оста си за същото време, необходимо ѝ да завърши една орбита около Земята. Вдясно: пример за несинхронно въртене, когато спътникът показва постепенно цялата си повърхност

Луната е в синхронно въртене около Земята, което означава, че скоростта ѝ на въртене около собствената ѝ ос съвпада с времето, за което тя обикаля около Земята, и затова близката ѝ страна винаги е обърната към нас. Екипът подбра 6 места на повърхността на тази страна така, че да са възможно най-плоски, за да се ограничат максимално местните ефекти върху температурата. След което анализира данните на Дивайнър (инфрачервен радиометър) от геоложкия възел PDS за последните 6 години, те откриват аномалия.

„Бяха анализирани нощните температури на лунната повърхност на шест различни обекта от близката страна на Луната през периода 2017-2023 г. и резултатите показаха аномално понижение на нощните температури за всички обекти през април-май 2020 г., периода на глобалния локдаун заради ковид-19, в сравнение със стойностите за същия период през предходната и следващите години“, обяснява екипът в своето изследване.

„Тъй като земната радиация също е показала значителен спад точно тогава, наблюдаваното нехарактерно намаление на температурите на лунната повърхност се дължи на ефекта на именно на локдауна.“

Екипът сравнява температурните разлики с активността на слънчевите петна, които биха могли да допринесат за подобно понижение, но не открива връзка.

Според екипа причината за спада е количеството радиация, получено от Земята. По време на лунната нощ от близката страна Луната получава радиация, която се отразява от повърхността на Земята. С промяната на човешките дейности и по-малкото замърсители в атмосферата, се постига верижен ефект и към Луната се е отразявала по-малко радиация. Така, изглежда, че локдаунът неволно е направил повърхността на спътника ни за кратко по-студена.

 
 
Коментарите са изключени за Как ковид-19 засегна повърхността на Луната

Повече информация Виж всички