Британски стартъп създаде истинска „мантия невидимка“

| от |

Нов проект има за цел да произведе и представи на пазара истинска „мантия невидимка“ (или по-скоро щит), която предлага „невидимост с висока разделителна способност“ чрез силата на отражението на светлината.

Базираната в Обединеното кралство стартъп компания – Invisibility Shield Co – все още е на етап краудфандинг, но съдейки по материалите, публикувани от екипа, продуктът изглежда доста обещаващ.

Пластмасовият панел, върху който се изобразява „прозрачността“, не изисква електричество или каквото и да е външно захранване. Вместо това той използва усъвършенствана оптична леща, която умело отразява светлината, за да създаде впечатлението, че обектът зад панела е невидим.

Панелът изглежда прозрачен – но в действителност той показва замъглено изображение на това, което се крие зад него. Светлинните условия и облеклото на човека зад щита могат да повлияят на това колко ефективна е илюзията, но от компанията казват, че резултатите са едни и същи, независимо дали наблюдаващият стои на 5 метра или 100 метра от щита.

Той работи на подобен принцип като лентикулярния печат – леко назъбените снимки, които изглеждат триизмерни в зависимост от това под какъв ъгъл ги гледате.

„Всеки щит използва прецизно проектиран масив от лещи, за да насочи голяма част от светлината, отразена от обекта, настрани от очите на наблюдателя, пращайки я вляво и вдясно през лицето на щита“, пише стартъпът на своята Kickstarter страница.

„От гледна точка на наблюдателя, тази светлина е ефективно размазана хоризонтално по предната страна на щита, над зоната, където обектът обикновено се вижда“, добавят те.

Краудфандинг кампанията вече е постигнала целта си. Към 6 април проектът е получил над £163,000 ($214,134) от 1065 поддръжници – при условие, че започва с цел от £5,000 ($6,540) – а до края на кампанията остава още повече от месец.

Преди няколко години се появиха редица подобни продукти, но много от тях срещнаха различни препятствия и постепенно изчезнаха. Забелязвайки тази празнина на пазара, Invisibility Shield Co реши да поеме щафетата.

„Разочаровани от липсата на напредък в областта и продължителната липса на действително работещи невидими щитове, ние решихме да засилим нещата и да влезем ол-ин в нашия проект, за да създадем такъв щит“, обясняват от стартъпа.

Досега екипът е създал 25 напълно функционални „невидими щита“, но сега се надяват да използват новите си пари за увеличаване на бройките. Прогнозите са да се създадат два размера: малък с размери около 21 на 31 сантиметра на цена от £49 ($64), и по-голям, който е с размери 65 на 95 сантиметра с цена от £299 (391 долара). Щитовете също са 100% рециклируеми, което винаги е плюс.

Мантията невидимка от книгите за Хари Потър

Мантиите невидимки са магически предмети от фолклора и приказките, които често се срещат конкретно в уелската митология. Такава мантията се споменава още в приказката „Килух и Олуен“ (от около 1100 г.) като едно от най-ценните притежания на крал Артур, както и в други приказки по-късно, и е посочена като едно от Тринадесетте съкровища на остров Британия.

В английската приказка „Джак, убиецът на великани“ героят е възнаграден с няколко магически подаръка от гигант, който е пощадил, сред които е и мантия невидимка. Йона и Питър Опи отбелязват в „Класическите приказки“ (1974), че наметалото на Джак може да е заимствано от „Приказката за Том Тъмб“ или от скандинавската митология, но те също така правят сравнения с келтските истории за Мабиногиона.

Аналогът в Япония е какурмино, магическа „сламена пелерина“ или „дъждобран“ на невидимостта. Във фолклорната приказка за „Момчето на прасковите“ Момотаро, едно от съкровищата, които героят добива от огрите, е невидимо наметало, много подобно на историята „Джак, убиецът на великани“.

 
 
Коментарите са изключени за Британски стартъп създаде истинска „мантия невидимка“

Повече информация Виж всички