Рискът за детето да развие алергия към ядките е по-малък, ако майка му е консумирала ядки по време на бременността, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от BBC.
Изследването фокусирало вниманието върху здравословното състояние и хранителния режим на над 8000 деца и майките им. Американските учени са на мнение, че ранното излагане в утробата създава естествена толерантност към някои храни.Получените резултати обаче противоречат на тези от други изследвания, които не показаха никакъв ефект от консумацията на ядки или евентуална връзка с нея.
Сега учени под ръководството на д-р Линдзи Фрейзър от онкологичния институт „Дейна Фарбър“ в Бостън заключиха, че рискът за децата от развитие на алергия към ядките е с една трета по-малък, ако майките им са консумирали ядки по време на бременността.
Става въпрос за алергия към различни видове ядки, като орехи, бадеми, шам-фъстък, кашу, пекани (американски орехи),бразилски орехи, лешници, фъстъци.
Авторите на изследването уверяват, че консумацията на ядки може да осигури защита срещу бъдещи алергии. Съществуват обаче и други фактори, с които може да бъде обяснена тази защита. Например жените, които консумират ядки, е по-вероятно да иматпо-здравословно хранене, включващо много плодове и зеленчуци. Резултатите от изследването са публикувани в JAMA Pediatrics.