Австралийският филмов продуцент и режисьор Деймън Гамо проведе интересен експеримент, използвайки като инструмент собственото си тяло. В продължение на 60 дни, той яде само това, което американците считат за „здравословна храна“. В края на този период, той развива метаболитен синдром – чуден коктейл от затлъстяване, нарушаване на хомеостазата на мазнините, захарите и белтъчините в организма, който значително увеличава риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.
Един месец, девет килограма и редица разбъркани хормони по-късно, Гамо създава документалната лента „Захарният филм“. Там режисьорът показва какво се случва с американското общество през последните няколко десетилетия – 70% от американците са с наднормено тегло или затлъстяване, което официално ги прави най-дебелата нация на планетата.
Иновативната нишка в изследването, което провежда Гамо, е ограничаването на диетата му само и единствено до т.нар. здравословни храни. За да забърза процеса, режисьорът е консумирал два пъти повече захар от средностатистическия американец: 44 гр. на ден.
Забележително, Гамо никога не е докосвал истинска джънк храна. През 60-те дни на експеримента, той е консумирал единствено псевдо-здравословни продукти като нискомаслени кисели млека, бутилирани плодови сокове, смутита и „одобреният от Айнщайн“, подпомагащ мозъка хрупкащ снакс.
Резултатът е гореспоменатият метаболитен синдром, наричан още метС, който се характеризира с пет основни симптома: затлъстяване в областта на талията (т.нар. захарно коремче или ябълковидно затлъстяване), високо кръвно налягане, висок холестерол, високи триглициериди (иначе казано мазнини, плуващи с кръвния поток) и ниски нива на липопротеини в кръвта.
По какъв начин продължителният прием на допълнително добавена захар допринася за отключването на метаболитен синдром? С времето, наднорменото количество захар натоварва и уврежда жизнено важни органи, включително черния дроб. Високи дози от глюкоза и фруктоза претоварват черния дроб, който не може да смогне да ги разгражда. Непреработената, излишна фруктоза се трансформира в мазнини, част от които се складират в самия черен дроб, докато останалите тръгват по кръвния поток и се закачат трайно за средната част на тялото.
МетС, провокиран от лоши хранителни навици, е един най-притеснителните фактори, имащи отношение към високата заболеваемост сред възрастни и деца. Един от четири американски тийнейджъра имат диабет или преддиабет (състояния на повишена кръвна захар, която обаче не достига нивата, необходими за поставяне на диагноза ‘диабет’ и може да бъде ценен предупредителен сигнал).
Добавената захар и метаболитният синдром са в основата и на едно съвсем ново заболяване, която засяга 31% от възрастните американци и 13% от децата: неалкохолното затлъстяване на черния дроб. Това състояние е свързано с инсулиновата резистентност, която от своя страна отново се причинява до голяма степен от вредните ефекти на фруктозата върху черния дроб. Според специалистите до 2025г., това състояние ще бъде водещата диагноза при пациенти, които се нуждаят от трансплантация на черен дроб в Щатите.
Това е отрезвяващата реалност, но онова, с което действително трябва да се борим, за да предотвратим вредите, нанесени от начина на хранене, е самото общество. Трябва да спрем да мислим за теглото и здравето си като за личен избор. Трябва да започнем да говорим за това как това, с което се храним, ни разболява.
Всички бихме искали да вярваме, че имаме свободен избор какво да ядем. Бихме искали да вярваме, че чрез осъзнато пазаруване на храна, броене на калории, избягване на джънк и работа във фитнеса, можем да контролираме теглото си и да предотвратим заболяванията, причинени от наднормените му показатели. Но ако един напълно здрав австралиец може да се накара сам да се разболее в рамките на 60 дни, ядейки това, което смятаме за здравословно и безопасно, може би трябва да преосмислим това си виждане и да погледнем в друга посока.
Може да видите трейлъра на филма на Деймиън Гамо под статията.
Източник: The daily beast
Снимка: Getty images