Британски учен анализира какъв трябва да е съставът на джина с тоник, за да бъде вкусът на напитката идеален, съобщи в. „Дейли телеграф“.
Идеалният джин с тоник трябва да е с 14 процента алкохол, т.е. около една част джин и две части тоник, като се време пред вид и водата от леда. Точното количествотоник обаче зависи от
това колко силен е джинът, уточнява Стюарт Бейл.Макар и повечето барове във Великобритания да сервират джина във високи чаши, широката чаша е по-подходяща, защото от нея по-добре се усеща ароматът. В такива чаши сервират напитката в Испания.
„Осемдесет процента от вкуса се определя от носа. Много от съединенията на аромата и букета са в мехурчетата. Колкото по-голяма е повърхността, толкова повече мехурчета се издигат на нея“ – обясни Бейл.
Що се отнася до дилемата дали е по-подходящо резенче лимон или лайм, експертът категорично препоръчва първото. „Лаймът е много модерен, но повечето джинове се произвеждат с лимонова кора. Защо тогава да слагаме в тях лайм?“ – каза Бейл, но призна, че понякога е добре да се добави нещо контрастиращо.
Ледът е добре да бъде повече, защото ако температурата на напитката е ниска, мехурчетата се задържат по-дълго, а с тях и ароматът.
„Така че дръжте и тоника в хладилника“ – съветва Бейл.
С БТА