В трите големи планински курорта – Банско, Боровец и Пампорово днес ще бъде открит официално зимният туристически сезон. Първоначалните прогнози на Министерството на туризма са за 4 – 5 процента увеличение на туристите, предава БНР.
Всички планински курорти запазват цените на картите за съоръженията през този сезон.
В Банско и Пампорово днес съоръженията ще работят безплатно. Заради недостатъчното количество сняг и топлото време ски зоната в Боровец няма да бъде отворена. Програмата по откриването на сезона предвижда музикални изпълнения на специално изградената сцена на плаца Студенец, DJ парти и томбола с награди. Празникът ще продължи и вечерта на открито в центъра на курорта.
В Банско до 20-ти декември цената на еднодневната карта ще бъде 30 лева. Нова услуга срещу символична предварително платена такса ще обезпечава сигурността на туристите, съобщава Иван Обрейков – маркетинг-директор на ски зона Банско:
На начална станция ще има хеликоптер, който може веднага да помогне за спасяването на хора в планината.
В Боровец за откриването на сезона е предвидена богата програма с атракции за децата. Новото за сезона, според Люба Кленова – маркетинг-директор на „Бороспорт“:
Започва сезонът с двойно повече възможности за изкуствен сняг, увеличили сме оръдията. Осветените ни писти са двойно повече. В допълнение имаме и два терен-парка, които са за любителите на фрий стайла. До 19-ти декември цената на картата за съоръженията в Пампорово ще бъде 39 лв.
Новото за този сезон от Мариан Беляков – директор на Пампорово АД:
Голям брой нови обозначения на територията на цялата ски зона. Започва обучение на начинаещи и на деца, безплатно.
Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните ще извършват засилени проверки в Пампорово през новия сезон. Това каза д-р Сава Бозуков – директор на Областната дирекция в Смолян:
Основните неща, на които ще се наблегне това е хигиената в работните помещения, хигиена на инвентар, хигиена на самите работници, работно облекло, здравни книжки, технологично оборудване. Много важно нещо е съхранението на храните, особено там, където производителят е указал температура и начин на съхранение. Другото основно нещо е срокът на съхранение – всички храни с изтекъл срок или с неизяснен произход ще бъдат бракувани и ще бъдат съставени актове за установяване на административно нарушение. Следващото нещо, на което ще се държи – това е вътрешната поточност в самия обект, защото всеки ден почти зареждат операторите храни, а не всичко се реализира на деня и става по някой път анархия. Ще искаме, всяка една храна, защото те се правят на порции в ресторантите, операторът да може да дакаже кой е производителят и от коя партида идва тази храна.