Плодовете заемат важно място в храненето ни, но най-често консумацията им се ограничава до най-разпространените ябълки и портокали. Природата обаче ни предлага огромно многообразие на екзотични плодове като рамбутани, личи и дуриани.
Половината от тези плодове дори не изглеждат годни за консумация, но всъщност са доста вкусни. Представяме ви този пъстър списък от цял свят, а самите плодове може да разгледате в нашата галерия:
Мангостин / Mangosteen
Мангостинът е цитрусов плод с размер на слива и растящ на вечно зелено дърво. Отглежда се предимно в Тайланд, Филипините, Индонезия и Малайзия. Освен, че е красив на външен вид, е и супер сладък.
В Индонезия е нормално да се прави чай и конфитюр от мангостина, заради изключителната му сладост, използва се и като лек за някои заболявания.
Звезден плод (карамбола) / Starfruit (carambola)
Карамбола е друг плод от Югоизточна Азия, често срещан е в Индия, Индонезия и Шри Ланка. Целият плод е годен за консумация, включително зеленикаво-жълтото оцветяване на кората.
Плодовете на карамбола са месести, оцветени в различни нюанси на жълтото. При напречно разрязване се получава звезда и оттам идва едно от наименованията му „starfruit“ – звезден плод. Вкусът му е сладък, свеж и сочен – нещо средно между ананас, ябълка и киви
Рамбутан / Rambutan
Рамбутан е често срещан в Тайланд, Малайзия, Виетнам и Филипините.
„Рамбутан“ на малайски означава космат, което е доста подходящо име. Под червената обвивка има сладък, бял плод, а вкусът му наподобява пъпеш и желиран бонбон.
Страстен плод / Passionfruit
Плода стана изключително популярен по света, но вирее най-добре в тропическите райони на Бразилия, Парагвай и Северна Аржентина . Размерът му е като на бейзболна топка, а вътрешността е вкусна, сочна, лигава и изпълнена със семки.
Обикновено се слага в коктейли и сокове, за да подсили аромата им.
Драконов плод (Питая) / Dragonfruit
Вероятно един от най-ярките и най-готино изглеждащи плодове в света, а вкуса му е като комбинация от киви и круша. Родом от Южна Америка, питаята е изключително често срещана и в Тайланд и Виетнам.
Сладките плодове са основно три вида – червена питая (червена кора и бяла месеста част), питая Коста Рика (червена кора и червена месеста част) и жълта питая (жълта кора и жълта месеста част). Този кактусов плод има най-различни имена: питая, питахая и ягодова круша. Има мек, изискан вкус и може да се използва за направата на вино, а цветовете му – като чай.
Личи / Lychee
Подобно на рамбутана, личи има грапава обвивка с множество израстъци и голяма семка по средата. Първоначално се е отглеждало в Китай, Малайзия и Виетнам.
Консумира се нежната бяла месеста част, която има деликатен, леко кисел вкус. Oт плодовете личи се приготвят сироп и желе за направата на ликьор, а като пюре може да се използва за сладоледи и плодови напитки.
Ръката на Буда / Buddha’s Hand
Ръката на Буда е екзотичен цитрусов плод с необичайна форма. За родини се приемат Югозападен Китай и Североизточната част на Индия. Плодът е много ароматен и се използва и в парфюмерията.
За разлика от останалите цитруси, ръката на Буда не е нито горчив, нито кисел и може да се използват изцяло – нарязаните или настъргани „пръсти“ могат да се добавят към рибни ястия, плодови салати и сосове.
Джакфрут / Jackfruit
Джакфрут (Хлебно дърво) е най-големото плодово дърво в света. Плодът има твърда, зелена или жълта, пъпчива кора и се характеризира с високо съдържание на протеини, калий и витамин B.
Въпреки че не мирише хубаво, плода има лигав манго-подобен вкус и най-добре се консумира пресен.
Кивано / Kiwano
Кивано наподобява някакъв вид отровно подводно същество, но всъщност е мек и сочен плод, напомнящ краставица. Узряло отвън има жълто-оранжев цвят, а отвътре е като зелено желе със семки. Т.нар. рогати пъпеши са родом от Африка, а името „kiwano“ е дадено от двама новозеландци, започнали да отглеждат плода.
Използва се най-често за плодови салати, коктейли, мелби, или просто за украса.
Захарна ябълка / Sweetsop
Въпреки възлестия си външен вид Sweetsop е сладък и кремообразен плод. Известен е също като захарна ябълка или Биче сърце и е родом от Индия и Австралия.
Плодът има много големи, черни семена, които се премахват преди консумация, а като хранителни стойности е богат на витамини и минерали.
Дуриан / Durian
Пренебрегван, заради специфичната му остра миризма, дуриан е екзотичен плод с произход Югоизточна Азия.
Счита се за „крал на плодовете“ в някои части на Азия, но вкусът му може да бъде ужасяващ за някои хора, тъй като е подобен на този на бадемите . Съдържа много мазнини, захар и триптофан. Сладоледът от дуриан е изключително популярен в Индонезия.