Дипломатическата тишина между САЩ и Китай продължава четири месеца

| от |

Очевидно е, че Руско-украинската война ще се реши не само с желанието за победа, но и с доставката на оръжия. Има няколко фактора, когато говорим за войната и нейното спечелване. Нека обърнем внимание на човешкия фактор и подготовката за военни действия. Човек не може да стане войник за един ден.

Процесът е много по-сложен и след като забележим, че частната военна компания Вагнер се опита да съкрати процеса и да превърне затворника във войник, при това в рамките на месец. Това е единият проблем, който руската армия изпитва и съдейки по броя на жертвите и убийствените сражения в Бахмут, очевидно няма войници, а пушечно месо. Следващият интересен момент е, че един войник е точно толкова добър, колкото е и неговото оборудване. Интернет беше пълен с клипове, качени от руски войници, снабдени с керамични жилетки, пригодени специално за airsoft битки.

Това ни води към втория важен фактор – оръжието. На този етап ще забележим, че руската армия само се хвалеше с най-великата военна техника и представяше най-различни военни постижения, но вече забелязахме, че същите не се използват или не са били произведени. Сега Русия е поставена пред ново изпитание – да открие достатъчно техника, с която да спечели някакво предимство.

Точно това се оказва доста трудно и дори невъзможно изпълнение. Причината е очевидна – боеприпасите намаляват, а с тях и възможността за водене на бой. Точно това насочва погледи към последните военни партньори – Северна Корея и Китай. Много от експертите в момента посочват, че ако Китай не предостави оръжия, то шансовете на Русия започват да се редуцират с всеки изминал час. Вече сме свидетели на конфликта между Шойгу и Пригожин – двамата се обвиняват за голямата некадърност и всеки от тях посочва грешките на другия.

Китайският военен лизинг ще накара мнозина да се замислят на коя страна ще застане азиатския гигант. Китай е страна, която ясно показа и доказа, че има особена независимост. Нейните услуги винаги идват с искания, които често са много по-високи от предоставената помощ. Нова информация от Вашингтон показва и една много интересна и изненадваща посока – САЩ и Китай не са разговаряли от миналия декември. По данни на Пентагона, официалното мълчание е поредното напрежение, което се заражда от Тайван и наличието на все повече шпионски балони, които дразнят американските пилоти. Последният разговор на Лойд Остин и генерал Вей Фенгей е проведен в Камбоджа на 22 ноември.

Пентагонът твърди, че има редица случаи, в които поддържа връзка с Китай и то на най-различни нива, но признанието, че в толкова време нямат информация за всичко случващо се. Един балон е напълно достатъчен, за да започне да се заражда напрежение. Тайван също съобщава за нарушение на въздушното и водното пространство. Всичко това води до изненадващото прекратяване на отношенията. В началото на февруари става ясно, че САЩ прави опити да направи връзка между Остин и генерал Вей, но Китай отказва комуникацията и въпросите с балона практически остават затворени.

Мнозина смятат, че военната линия е от особено значение за света, но в момента не може да се каже, че са особено силни. Джо Байдън изразява притеснения относно липсата на комуникация и показва, че ако има евентуален сблъсък, той ще надвиши многократно мащаба на европейския фронт. Той е на мнение, че отношенията трябва да бъдат добри и проблемите да се решават бързо.

File:Xinhuamen Gate of Zhongnanhai across Changan Street.JPG

Влошаването на отношенията може да бъде открито и при посещението на Антъни Блинкън в Пекин, след като администрацията започна да се занимава с балони. Китайският дипломат Янг И също отказа да се среща и дори изрази негативно отношение за създаването на следващата студена война. САЩ е изхарчила до този момент сумата от близо 773 милиарда долара през 2023 г. Китай е на второ място с инвестиция от 229 милиарда долара за военни проекти.

Китай и САЩ трябваше да изгладят отношенията през ноември, но след като положението стана много по-стегнато, двете страни нямат какво да си кажат. Сега остава да разберем и дали Китай ще предостави оръжие на Русия, с което да води своята абсурдна война. Логично е, че Китай може да се справи с много по-сериозни санкции, а и не е страна, която може да издържи на това, следователно идва и по-важният въпрос: какво наистина да очакваме от близкото бъдеще?

Търговията с оръжие не е забранена и не вкарва никого във война, както много от нашите родни критици твърдят. Има един особен елемент, който не трябва да игнорираме, търговията е забранена само на Северна Корея. Последните данни посочват, че предоставеното от тях оръжие е практически негодно за употреба и дори по-лошо от това на Русия. Китай остава единствената опция, но ако смята да предава оръжия, то най-вероятно това ще се случи с много прикрития.

Очакваната пролетна инвазия се забавя значително, но ще видим и как ще се развие този фронт, но времето тече и ще видим как ще се развие войната през настоящия период от време.

 
 
Коментарите са изключени за Дипломатическата тишина между САЩ и Китай продължава четири месеца

Повече информация Виж всички