Защо зъбите на някои хората през 19 век експлодират в устите им

| от |

В САЩ през 1800 г. редица пациенти отиват при своите зъболекари с необичайно оплакване: зъбите им са избухнали в устата.

Сега, зъбите, най-общо казано, не са известни със своите експлозивни способности. И все пак през 1817 г. свещеник в окръг Мърсър, Пенсилвания, започва да изпитва най-лошия зъбобол в живота си, който го „побърква“. „По време на своята агония той тичаше насам-натам в напразни опити да намери утеха; ту удряше главата си в земята като разярено животно, ту я пъхаше под ъгъла на оградата, ту отиваше към ручея, където я потапяше до дъното в студената вода; всичко това толкова разтревожи семейството му, че те го заведоха до кабината на лекаря и направиха всичко по силите си, за да го успокоят“, пише зъболекарят В. Х. Аткинсън в доклад в Dental Cosmos през 1860 г.

„Но всичките и негови, и техни опити се оказаха безполезни, докато в 9:00 часа на следващата сутрин, докато той се търкаляше по пода в див делириум, внезапно остър пукот, като изстрел от пистолет, който разби зъба му на парчета, не му донесе моментално облекчение. В този момент той се обърна към жена си и каза: „Болката ми изчезна“. След това си легна и спа дълбоко през целия ден и по-голямата част от следващата нощ; след което беше вече здрав и с всичкия си.“

Зъболекарят описва още два случая, един през 1830 г. и друг през 1855 г. Подобно на свещеника, те изпитват болка, последванa от внезапно избухване на зъба и мигновено облекчение. В един случай се отбелязва, че зъбът се е „разпаднал на парчета“.

И това не са изолирани доклади от зъболекар, който случайно е държал материала си за пломби твърде близо до буркана с напалм – има и няколко други сведения от други зъболекари, което предполага, че феноменът, макар и странен, е бил съвсем истински.

„Точно преди да се случи експлозията, зъбът болеше ужасно, нарушавайки хармоничното равновесие на всяка част от нейния организъм до степен, че на моменти страданието й я довеждаше до аберации [отклонение от нормалното] на ума“, пише зъболекарят Дж. Фелпс Хиблър за пациент в 1874 г.

„Изведнъж, без никакви симптоми, различни от силна болка до този момент, зъбът, десен долен първи молар, се спука с удар и гръм, който почти я събори; разцепвайки зъба директно от лингвалната към букалната повърхност и силно раздробявайки го; в същия момент имаше ужасно усещане, преминаващо през евстахиевите тръби, което завърши с оглушаването й за значителен период от време. Цялото нещо не отне повече от миг и зъбът престана да боли.“

Е, какво се случва? Просто зъбите на хората тогава са били по-други? Тъй като случаите спират около 20-те години на миналия век, не можем да ги изучаваме директно, но все пак зъболекарите през годините предлагат теории. Една от тях е, че в гниещ зъб се натрупва газ, преди това да причини експлозията му. Въпреки че действително може да се случи такова натрупване – например през непълен канал – това не би причинило достатъчно налягане, за да накара зъбите на хората да избухнат в устата им, както е описано.

По-вероятното обяснение от натрупването на газ поради гниене е това, предложено от Андреа Села, професор по неорганична химия в Университетския колеж в Лондон. Според Села, феноменът може да е причинен от химикалите по това време, които се използват за направата на пломби. През 1800 г. различни метали са били използвани за запълване на кухините в зъбите – от непрепоръчителния калай до още по-непрепоръчителното олово. Ако два различни метала се използват в една и съща уста, това по същество може да превърне тази уста в батерия.

„Поради сместа от метали, които имате в устата си, може да се получи спонтанна електролиза“, казва Села пред BBC през 2016 г. „Най-вероятното обяснение според мен е, че ако пломбата е направена зле, така че част от кухината да е останала незапълнена, това би означавало, че има възможност за натрупване на водород в зъба. След това зъбът може или да експлодира поради налягането (все още малко вероятно) или да се възпламени, да речем при пушене на цигара. За съжаление все още не знаем точното обяснение, тъй като няма доказателства, че тези пациенти са имали пломби. Въпреки че, тъй като случаите спират, вероятно е свързано със стара стоматологична практика и не е нужно да се притеснявате, че зъбите в устата ни сега са бомби със закъснител.“

 
 
Коментарите са изключени за Защо зъбите на някои хората през 19 век експлодират в устите им

Повече информация Виж всички