shareit

Виетнам откри най-дългия мост със стъклен под в света

| от |

Две дълги години след затварянето на границите си в резултат на пандемията от COVID-19, Виетнам слага край на ограниченията си за пътуване и отваря отново за посетители през март 2022 г. Въпреки че нацията е загубила милиарди от така необходимия й туризъм, една новооткрита дестинация със сигурност ще помогне за привличането на хора обратно в страната – най-дългият мост със стъклен под в света.

Построен в областта Мок Чау в северозападната провинция Сон Ла, на около 200 километра от Ханой, мостът е известен като Бах Лонг, което означава „Бял дракон“, според The ​​Daily Mail. Това архитектурно чудо е с дължина 630 метра и е окачено на 150 метра над долина. Въздушната пътека, която свързва две живописни планини, е направена от стъкло – и не е за хора със слаби сърца.

Френската инженерна фирма, която е построила моста, казва, че той е най-дългият в света зесега, а Книгата на рекордите на Гинес планира да го посети този месец, за да провери това твърдение, според Business Insider. Бившият рекордьор е висящ мост с дължина 526 метра, който минава над 180 метра над река Лианджанг в провинция Гуандонг в Китай.

Мок Чау

Мок Чау е една от най-живописните области във Виетнам. Този селски планински регион има население от малко над 100 000 души, които живеят на средна надморска височина от 1000 метра. А планинският парк и курорт на остров Мок Чау отдавна е популярна туристическа дестинация.

Но когато виетнамското правителство спря да издава туристически визи и затвори границите си през март 2020 г. поради пандемията от COVID-19, туристическият отдел изчисли, че това ще струва на нацията 4 милиарда долара за три кратки месеца.

Нетърпелива да предотврати това, виетнамската туристическа компания 26 Moc Chau си сътрудничи с базираната в Париж компания Saint-Gobin, за да построи модерното чудо, според The ​​South China Morning Post. Крайният резултат сега се извива покрай скалите на Мок Чау, преди да се издаде над стръмна долина.

Според новия строителен инженер дъното на моста се състои от три слоя панели от закалено стъкло с дебелина 4 сантиметра, ширина 2.40 метра и дължина 3 метра. Телта, на която е окачен, е с дебелина 4 милиметра и е внесена от Южна Корея. За да гарантира здравината на моста, от 26 Moc Chau Tourism Company карат автомобили и камиони по него.

Мостът също се патрулира от охранители, инструктирани да осуетят всякакви потенциални злонамерени действия спрямо него. Междувременно посетителите получават система от интегрирано осветление и звук от 60 предварително зададени програми, които служителите наричат „9D технология“. Въпреки че се твърди, че това подобрява изживяването, самият мост е достатъчно впечатляващ и без ефекти.

„Докато се разхождат по моста, посетителите могат да се възхищават на величието на северозападните планини и гори и да усетят природата, пълна със слънце и вятър, носещи се във вълшебния въздух“, каза операторът на съоръжението.

Когато мостът на Бах Лонг бе открит в края на април, посетителите са смаяни. „Мисля, че цялото нещо е страхотно“, казва един от тях пред Al Jazeera ден преди официалното откриване на 30 април, което съвпадна с националния ден на обединението на Виетнам, който бележи края на Виетнамската война.

„Да стъпим на моста и да погледнем надолу в началото беше страшно, но след като продължихме уверено, се почувствахме направо невероятно.“

„Надяваме се, че пускането на моста ще помогне на нашата компания да привлече както местни, така и чуждестранни туристи в областта Мок Чау“, каза Май Три Ту, заместник-директор на 26 Moc Chau Tourism Company, пред The ​​South China Morning Post.

За щастие на трепетните посетители, мостът на Бах Лонг може да издържи тегло от пет тона, дори ако едно от стъклата се счупи. В крайна сметка обаче властите разрешават само по 500 души едновременно да преминават по него – и също така позволяват на движението да се движи само в една посока във всеки един момент.

Освен това Виетнам ще бъде домакин на Игрите на Югоизточна Азия. В тази поредица от спортни събития, която започва на 12 май, над 10 000 спортисти и спортни служители от регионални държави ще се спуснат във Виетнам и ще подпомогнат неговия туризъм.

 
 
Коментарите са изключени за Виетнам откри най-дългия мост със стъклен под в света

Повече информация Виж всички