Спортни хроники: Сексскандалът, за който никой не говори: Педофилията избухна през 90-те

| от Chronicle.bg |

В края на 2021-ва „Гардиън“, без да назовава имената им, публикува разкрития на футболисти, които обвиняват бившия треньор на националния отбор на Габон до 17 г. и технически директор на младежката лига – Патрик Асуму Ей, в сексуален тормоз. Оказва се обаче, че това е само част от огромна мрежа за педофилия в страната.

В Габон Ей е известен с прякора Капело, така че скандалът вече се сдоби с името „Капелогейт“. В момента разследването е в разгара си и постоянно биват арестувани нови и нови заподозрени, участвали в националната мрежа за изнасилвания на деца.

„Всичко избухна в началото на 90-те години – споделя Арман Осей – бивш футболист на френските Гренобъл и Руен, който е сред малкото, разказали историята си, заставайки с името и лицето си.

Като тийнейджър, аз и съотборниците ми видяхме от първа ръка как стоят нещата в нашия футбол. Много от моите съотборници преживяха същото, но не искат да споделят. Страха от срама ги спира – не е лесно да разкриеш нещо подобно пред обществото. Но точно заради това аз исках да проговоря.“

Осей разказва, че историята с камерунския треньор започва в столичния ФК Либревил. „Казвахме му Преси, но истинското му име е Джийн Бахокен. Той ме караше да се събличам, докато по телевизора вървяха порнографски филми“, разказва Осей, който все пак добавя, че той се е разминал с най-лошото.

„Преси беше един от мъжете, които изнасилваха – разказва друг играч, който не крие името си – Джъст, който прекарва цялата си кариера в Габин. – Когато аз играех в Либревил, той ме викаше в офиса си и ми казваше: „Ти си добър играч, но ти липсва психика!“ Същата реплика използваше и Капело. Това означаваше, че двамата бяха готови да ни „вдъхнат увереност“, като ни изнасилват. Обещаваха ни, че това ще ни направи велики футболисти, които да могат да се справят с напрежението.“

Бахокен умира в началото на новия век, но политиката с малтретирането на деца в Габон продължава и след него. Ужасяващата традиция е продължена от Ей, който приживе се познава с камерунеца.

През 90-те Ей започва треньорската си кариера в отбор с името Орамбака. В него играе Шива-Стар Н’Зигу, който впоследствие става национал на Габон и на клубно ниво във Франция. Той си спомня за Капело така: „Ей често ме офертираше, както и много други. Това е публична тайна. През 90-те избухна педофилията в габонския футбол.“

Очевидци разказват как Ей е обикалял най-бедните квартали и е обещавал бляскава футболна кариера на закъсали младежи. „За да ни убеди, ни разказваше с колко големи футболисти е спал – разказва една от анонимните му жертви. – Хванах се на въдицата му.

Назоваваше някакви имена, спомена и за някакъв отбор във Франция… Тогава бях още дете и си мислех, че така се гради кариера. Затова и когато ни се отдаде такава възможност по време на един турнир, ние я сграбчихме, без да се замисляме за последствията.“

Друга жертва на Капело разказва: „Той ме насилваше да правим секс. Това беше условието да ме остави в отбора. Тъкмо бях напуснал селото си, за да помагам на семейството си. Живеех в столицата (Либревил) и работата като футболист беше единственият начин да се спасим от мизерията. Затова направих каквото трябваше да помогна на семейството си.

Капело изнасили много малки момчета. Понякога слизаше до селото, за да си търси още. Възползваше се от бедността, а понякога дори „раздаваше“ момчета и на други ръководители. Повечето от нашия отбор трябваше да плащаме със секс. Това е реалността в габонския футбол от десетилетия, но никой не иска да се изправи срещу системата. Има твърде много изнасилвачи… Преживяхме истински ад.“

Пред France 24 френският разследващ журналист и автор Ромен Молина разказва за мащаба на този скандал: „Всичко датира от началото на 90-те години. От това разследване става ясно, че този мъж (Капело) не само е изнасилил стотици момчета, но и че е осигурявал такива и за други ръководни фигури в габонския футбол.“

Срещу тях са пускани десетки жалби и оплаквания, но властите не правят нищо. Задействат се едва след разследването на „Гардиън“ и световния отзвук, който предизвиква. Само няколко дни по-късно Капело бе арестуван, въпреки че отрича всички обвинения срещу себе си.

Намесиха се дори министърът на спорта – Франк Нгуема, и президентът на страната – Али Бонго Ондимба, който управлява Габон от 2009-а, а преди това баща му – Албер-Бернар Бонго е начело на държавата в продължение на 32 години. В резултат на това още няколко футболни функционери бяха арестувани.

В началото на януари бе задържан президентът на местната лига Серж Момбо, който е бивш полицай и съдия. Той също отрича всички обвинения. Но множество жертви до идентифицират като съучастник на Капело.

Една от жертвите твърди, че през 2014-а Момбо и Капело заедно са го изнасили в хотел в столицата на Габон по време на тренировъчен лагер: „Той беше там и подбираше момчета. Не разбирахме откъде има толкова голяма власт. Някои играчи трябваше да го наричат треньор, а всъщност той отговаряше за екипите. Беше много странно. Той участваше в мръсната игра на Капело.“

Друг добавя: „Една нощ Момбо дойде в стаята ми и ми каза, че трябва да отида при Капело. Не ми каза нищо повече, не ми остави избор. Беше около 10 вечерта. Капело вече беше полугол. Каза ми, че съм много талантлив, но за да мога да устоя на напрежението, ще трябва да ме „подготви психически“.

Капело и Момбо работеха заедно. Момбо летеше с нас по гостувания, казваше, че може да ни помогне. Спомням си как след един домакински мач ми каза: „Ако искаш да продължиш да играеш, ще трябва да ми дадеш това, което искам. Мога да направя така, че да стигнеш до първия отбор.“

Аз идвам от бедно семейство, затова приех. Сега се срамувам, но това беше единственият начин да помогна на семейството си, затова приех офертата ми. След това получих повиквателна за националния отбор, но се почувствах толкова омърсен. Той ме смаза – и физически, и психически. Когато му казах, че за в бъдеще това няма да се повтаря, спряха да ме викат.“

Обвиненията към двамата не спират до тук. Друг бивш футболист от отбора до 17 г. разказва за случка от 2017-а: „Искаха секс в замяна на място в националния отбор. Ако се съгласиш, имаше и бонуси – пари, подаръци, но най-голямата привилегия беше да играеш за страната си.

С две думи – той ми каза: „Ако искаш да останеш с нас, ще трябва да ми дадеш нещо.“ Попитах го какво и той ми отговори: „Задника си.“

Въпреки разразяващия се скандал, в средата на април президентът на Габонската футболна федерация – Пиер-Ален Мунгуенги, бе преизбран за трети мандат. През миналата седмица обаче властите стигнаха и до него. Шефът на местния футбол бе арестуван.

Впоследствие се появиха свидетели, които заговориха, че Мунгуенги е знаел всичко, но го е покривал, дори с цената на уволнения в системата.

От ФИФА и ФИФПро (Международната федерация на професионалните футболисти) излязоха с официално съобщение, че също започват свое разследване, но засега „Гардиън“ е основният източник на свидетелски показания. Британското издание публикува думите на над 30 жертви.

В резултат на работата на местната власт в ареста бяха вкарани още няколко високопоставени фигури. Един от тях е обещаващият политик и президент на ФК Мунана – Ерв Патрик Опианга. В средата на 90-те той излежава 15-месечна присъда за финансови престъпления. Един от играчите го описва като човека, от когото всички в габонския футбол се страхуват.

Задържан е и техническият директор на местната Федерация. „Този човек е чудовище, но продължава да работи за Федерацяита“, казва за него друг бивш играч.

Треньор Лазар Нгуема също е сред разследваните. За него една от жертвите твърди: „Един ден отидох до тях и той ме накара да се съблека да види дали съм в добра форма. Тогава започна да ме язди. Отблъснах го и скочих през прозореца. Нямах време дори да се облека. Оттогава не спира да ме тормози и да ме заплашва, че това е единственият начин да продължа да играя футбол.“

Последната голяма фигура, задържана по случая, е Хай Мандарано – бизнесмен и футболен агент, който живее във Франция, но притежава клуб в Габон. Той е обвинен в редица изнасилвания по вече известната схема – сексуални облаги в размяна на шанс за трансфер в Европа. Футболистът, който желае да остане анонимен, разказва, че е бил насилван от Мандарано, когато е бил на 13-14 г.

Абсолютно всеки един отхвърля всички обвинения. Но изглежда, че доказателствата за зверствата им тепърва ще излизат на бял свят.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Сексскандалът, за който никой не говори: Педофилията избухна през 90-те

Повече информация Виж всички