Майкъл Куиси изигра Тонг По и след това изчезна от светлината на прожекторите

| от |

Един актьор може да е само толкова добър, колкото емоция създава на екрана. Има герои, които често изместват самия актьор и заживяват свой собствен живот. Вече има много класации на актьори, които живеят от една единствена роля, за съжаление лошата. Киното понякога е склонно да забравя някои от своите злодеи, но те от своя страна не се оплакват толкова. Най-вероятно си спомняте, че в апогея на своята кариера Жан-Клод Ван Дам изгря с филмът „Кикбоксьорът“. Типично в стила на 90-те, главният герой трябва да се изправи срещу страшилището в същия спорт и шампион.

Както си спомняме, тогава Жан-Клод беше в отлична форма и демонстрираше физика и високи скокове. След това кариерата му продължава на много високи обороти, като за кратко време успява да спечели вниманието на публиката и да се снима в редица филми. Какво обаче се случва с актьора, който играеше злодеят? На първо място трябва се досетим, че не е тайландец, както мнозина очакваха. Неговото име е Мохамед Куиси, но за американците е известен като Майкъл Куиси. Роден е в Мароко, но на 2 години родителите му се местят в Брюксел. Започва да тренира кикбокс на 7-годишна възраст и на 17 години успява да стане шампион при аматьорите в неговата категория.

Куиси изучава карате, муай-тай и други бойни спортове. Причината да се появи в киното е именно на неговия приятел Жан-Клод, с когото се познават от деца. При създаването на първия филм, актьорът има нужда от партньор в бойните сцени. Разбира се, Жан се сеща за своя приятел от детството, с когото гледат всички по-стари екшън филми. След това се местят в САЩ с надеждата, че ще успеят да се превърнат в звезди и още през 1984 г. са поканени като статисти във филма „Breakin“, а след това успяват да подпишат договор за три екшън филма, включващи „Кървав спорт“, „Кикбоксьорът“, през 1990 г. двамата участват във филма „Лъвско сърце“, където братът на Куиси, Абдел играе ролята на злодея.

Майкъл ще играе ролята на шофьора Мустафа – един от преследващите агенти. Това е последният им филм, в който двамата ще се видят на сцената през следващите 16 години. Куиси участва и в следващите две части. След това изчезва от киното завинаги. Впрочем цялата кариера е един много добър късмет. Принципно Майкъл е извикан за технически съветник и хореограф на битките в първия филм. След това разбира, че се търси актьор с умения в муай-тай. Говори с Жан и с неговата подкрепа се стига до главната роля на Тонг По. Понеже се търси азиатец, а Майкъл е мароканец, гримьорите използват повече грим. Дори и в края на филма ще открием, че е написано как Тонг По е изигран от актьора Тонг По, а причината е, че никой не иска да види малката измама във филма.

Кариерата никога не успява да тръгне в правилната посока след това. След изяви на сцената, повечето актьори могат да видят неговото участие във филми като „Cyborg“ е само с техническото присъствие. През 2022 г. излезе филмът „Out For Vengeance“ и това е една от първите му роли след дълга пауза. Изненадващо, липсата на кадърни актьори с опит от старото кино, може би се подготвя за рестартирането на кариерата си. Интересното е, че макар и самият актьор да не успява да се изяви около 16-20 години на сцената, той продължава да е изключително социален и активен пред камера, като често се появява на различни срещи с фенове на филмовата поредица, както и гостува в различни предавания.

Понякога има фенове, които не го познават и се присмиват, както се случва в Лос Анджелис. След като един от гостите на събитието не вярва на Майкъл, че е филмов актьор. Същият гост по-късно се връща, за да се извини, след като се оказва, че не само е почитател на филмите, но и на самия Тонг По.

 
 
Коментарите са изключени за Майкъл Куиси изигра Тонг По и след това изчезна от светлината на прожекторите

Повече информация Виж всички