shareit

Защо сънищата ни, когато имаме треска, са толкова ужасни?

| от |

Сънуването може да бъде чудесно преживяване – но когато сме болни, знаем, подсъзнанието ни може да стане много креативно и да ни прати в какви ли не посоки, докато спим. Тези ярки, често странни и понякога плашещи сънища имат няколко обяснения защо се случват.

Трескавите сънища и нормалните сънища

Ние сънуваме по време на етап от спането, известен като бързо движение на очите (БДО), по време на който – представете си… – очите ни се движат бързо. Сънуването е нормална част от живота и според учените може да е от полза за паметта ни и за начина, по който възприемаме реалността, но сънищата по време на треска могат да бъдат съвсем различно нещо: те понякога са доста кошмарни и разиграват абстракции в мозъка ни до степен, че може да се разстроим съвсем сериозно и да останем с неприятно усещане, когато се събудим.

Какво представляват сънищата по време на треска

Все още няма доказателства, които да предполагат, че сънуването по време на треска само по себе си е вредно по какъвто и да е начин, освен потенциално да ни причини някое психическо разстройство. Но то се появяват във връзка с висока температура – а това вече може да бъде опасно.

Здравословната телесна температура варира от човек до човек, но повечето хора ще кажат, че тя е 37°C – число, което произлиза от медицинска книга на немския лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих през 1868 г. Въпреки това, по-нови изследвания показват, че тези градуси са спаднали до близо 36,6°C.

Та трескавите сънищата се появяват, когато температурата ни надхвърли здравословния диапазон и тогава прегряването има някои доста неприятни ефекти върху телата ни. Скокът може да е в отговор на инфекция или заболяване, които вече след като се овладеят, сънищата трябва да изчезнат.

Защо този тип сънища съществуват

Част от причината да ги сънуваме е свързана с факта, че е по-вероятно да се събудим през нощта, когато не сме добре. При нормален нощен сън преминаваме през няколко кръга БДО, но с всеки следващ цикъл на сън споменът ни за сънищата, които сме имали по-рано, ефективно се изтрива. Ако се събудим обаче, е по-вероятно да запомним този сън, което ще го направи да изглежда по-ярък в ума ни.

Същият ефект може да възникне в резултат на стрес, поради което много хора твърдят, че имат по-странни сънища по време на пандемията.

Друга причина, поради която сънуваме трескавите сънища, когато сме болни, се смята, че се дължи на ефекта, който топлината има върху клетите ни мозъци. Прегряването може да наруши правилната когнитивна функция, така че докато мозъкът ни се бори с неблагоприятни условия на работа, неговото съдържание страда.

Как да спрем неприятните сънища

Ключът към спирането на трескавите сънищата, разбира се, е да се отстрани основното заболяване, което причинява повишаване на температурата ни. Може да е нещо сравнително слабо, като кашлица или настинка – но ако температурата ни е повишена и не знаем защо, най-добре е да се свържем с личния си лекар за съвет.

Възможно е лечението да ускори процеса на понижаване на температурата ни, но може и да се наложи просто да изчакаме, докато болестта не премине сама по естествен път.

* * *

Domenico Fetti - Sleeping Girl - WGA7863

Има много предложения и хипотези за функциите на сънуването. Зигмунд Фройд твърди, че сънищата са символичен израз на разочаровани желания, които са били преместени в подсъзнателния ум. Той съответно се опитва да тълкува сънищата на своите пациенти в психоаналитичната си практика, за да разкрие тези желания.

Нещо любопитно – ерекциите на пениса по време на сън не са по-чести по време на сексуални сънища, отколкото по време на други сънища. Парасимпатиковата нервна система изпитва повишена активност по време на БДО сън, което може да причини ерекция на пениса. При мъжете 80% до 95% от БДО съня обикновено е придружен от частична до пълна ерекция на пениса, докато само около 12% от тези сънища имат сексуално съдържание.

Джон Алън Хобсън и Робърт Маккарли предполагат, че сънищата са причинени от произволното задействане на неврони в мозъчната кора по време на БДО периода. Тази теория помага да се обясни ирационалността на ума по време на този период, тъй като според нея предната част на мозъка след това създава история в опит да съгласува и осмисли хаотичната сензорна информация. Това би обяснило странната природа на много сънища.

 
 
Коментарите са изключени за Защо сънищата ни, когато имаме треска, са толкова ужасни?

Повече информация Виж всички