shareit

Защо да не белим плодовете и зеленчуците

| от |

По навик много хора, когато приготвят плодове и зеленчуци, ги белят. Но, оказва се, често това не е необходимо. В кората също има важни хранителни вещества. Нещо повече, корите на изхвърлените плодове и зеленчуци допринасят за изменението на климата.

Banana (partially peeled)

Плодовете и зеленчуците са богати източници на витамини, минерали, фибри и много фитохимикали (растителни химикали), като антиоксиданти (вещества, които предпазват клетките ни от увреждане). Недостатъчната консумация на тези богати на вещества храни се свързва с повишен риск от хронични заболявания, включително сърдечно-съдови и диабет тип 2. През 2017 г. Световната здравна организация съобщи, че около 3,9 милиона смъртни случая годишно по света се дължат на това, че хората не ядат достатъчно плодове и зеленчуци.

Яденето на 400 г плодове и зеленчуци на ден, както препоръчва СЗО, е трудно постижимо за много хора. Може ли тогава консумацията на кори от плодове и зеленчуци да помогне с този проблем, като добави важни хранителни вещества към диетите на хората?

Те със сигурност може да допринесе. Например, можем да се сдобием с важни за здравето витамини, като витамин С и рибофлавин, и минерали като желязо и цинк, от кората на 7 кореноплодни зеленчуци: цвекло, горчица, див морков, сладък картоф, обикновен картоф, репичка и джинджифил . А Министерството на земеделието на САЩ показва, че необелените ябълки съдържат 15% повече витамин С, 267% повече витамин К, 20% повече калций, 19% повече калий и 85% повече фибри от обелените. Също така, много кори са богати на биологично активни фитохимикали, като флавоноиди и полифеноли, които имат антиоксидантни и антимикробни свойства.

Друга причина да не изхвърляте корите е тяхното въздействие върху околната среда. Според Организацията на ООН по прехрана и земеделие, неизядената храна, включително корите, генерира между 8% и 10% от световните емисии на парникови газове, защото гниенето й в сметищата отделя метан, който е най-мощният парников газ. Само Нова Зеландия отчита годишни загуби от 13 658 тона зеленчукови кори и 986 тона плодови кори – а това е страна с население от само 5,1 милиона души.

Като се има предвид съдържанието на хранителни вещества в кората и нейния принос към хранителните отпадъци, защо хората изобщо белят плодовете и зеленчуците? Някои трябва да бъдат обелени, да, тъй като външните части са негодни за консумация, нямат приятен вкус, трудни са за почистване или причиняват вреда, като банан, портокал, пъпеш, ананас, манго, авокадо, лук и чесън. Освен това обелването може да е необходима част от рецептата, например при приготвяне на картофено пюре. Много кори обаче като тези на картофи, цвекло, моркови, киви и краставици, са годни за консумация. Но въпреки това хората ги белят.

Chocolate coated citrus peel 01

Кори от цитрусови плодове с шоколадово покритие

Остатъци от пестициди

Някои хора белят плодовете и зеленчуците, защото се притесняват от пестицидите на повърхността. Остатъците от пестициди със сигурност се задържат върху или точно под повърхността – това варира в зависимост от видовете на растениeто. Но повечето от тези остатъци могат да бъдат отстранени чрез измиване. Дори Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ препоръчва хората да измиват продуктите старателно под студена вода и да ги изтъркват с твърда четка, за да отстранят пестицидите, мръсотията и химикалите. Различните техники за готвене, като варене и задушаване, също могат да намалят остатъците от пестициди. Но не всички остатъци се отстраняват чрез измиване и готвене. И хората, които се притесняват да не се изложат на тези вредни вещества, все пак може да продължат с беленето.

В някои страни съдържанието на пестициди в плодовете и зеленчуците е достъпно; например Pesticide Action Network изготвя такова за Обединеното кралство. То може да ви помогне да решите кои плодове и зеленчуци да обелите и кои кори могат да се консумират спокойно така.

Ако пък искате да научите повече за корите на плодовете и зеленчуците и какво да правите с тях, има много съвети онлайн, включително как да ги използвате за компостиране, за хранене на червей или как да ги добавите към рецепти. С малко проучване и креативност можете да помогнете за намаляване на отпадъците и да увеличите приема си на плодове и зеленчуци. Със сигурност си струва опита? А и ще помогнете за постигането на една от целите на ООН за устойчиво развитие: намаляване наполовина на хранителните отпадъци до 2030 г.

 
 
Коментарите са изключени за Защо да не белим плодовете и зеленчуците

Повече информация Виж всички