Ким Ун-Йонг – детето-чудо, което отказа богатства и кариера в НАСА

| от |

Почитателите на американския сериал „The Big Bang Theory“ може би си спомнят серията, в която младо момче от Северна Корея е успяло да избяга в САЩ и демонстрира невероятен талан във физиката. Това не се харесва много на главния герой Шелдън Купър и започват да се мислят най-различни саботажи. Има една интересна подробност, колкото и странно да ви изглежда, това е реална история, но с някои леки различия.

Според НАСА, а и много други, Ким Ун-Йонг може да се смята за един от най-умните хора на планетата. Неговите интелектуални способности започват да се проявяват във възможно най-ранна възраст, а родителите му смятат, че той ще бъде гений много, преди да може да ходи. Приемете, че това е легендата за азиатската версия на „Красив ум“, но с тази разлика, че тук няма нужда от доказване. За съжаление става ясно, че историята на Ким не е чак толкова популярна.

Ким се ражда в семейство на гении, преподаващи в университета в Сеул. Ким идва с ДНК, което очевидно подсказва какви възможности ще има, но с тази разлика, че много малко могат да изчислят мащаба им. Роден е на 8 март 1962 г. и тук започват легендите или поне твърденията на родителите. Твърди се, че на една година е имал възможност да познава цялата корейска азбука и повече от 1000 китайски йероглифа.

На 3 години вече е можел да решава математически задачи и дори успява да публикува своя научен труд, но с помощта на своите родители – първата му книга е от 247 страници и включва есета, изписана е на калиграфия и включва илюстрации на немски и английски. Мнозина смятат, че момчето активира мозъка си в най-ранна възраст и най-вероятно се случва още по време на неговото раждане.

Малко след невероятният скок в училище, не само корейските издания ще пишат за него, към тях се включват и международните медии. На 5-годишна възраст се твърди, че младежът говори 5 езика без никакви проблеми и вече е приет в университет в Южна Корея. За мнозина, още тогава, е очаквано да се чуят и нови и още по-вълнуващи истории, с които не само ще се променя науката, но и човечеството.

Благодарение на своите умения, Ким може да се похвали като човек, който е желан от всеки един университет по света, няма учебно заведение, което да не го иска, а е ясно, че след като на толкова ранна възраст може да постигне всичко това, какво следва за останалите години?

Твърди се, че на 4-годишна възраст е успял да премине теста за интелигентност и да отбележи стойност от 210, при това на тест, който е предназначен за 7-годишни. Това го поставя и в рекордите на Гинес за най-високо IQ при това на най-млада възраст. Малко по-късно същият ще бъде подобрен от Марелин вос Савант. На 5-годишна възраст ще гостува в японска национална телевизия и ще решава сложни математически уравнения, както и интеграли пред публика на живо.

С подобно внимание е ясно, че скоро и NASA ще почукат на вратата, това се случва, когато е на 8-годишна възраст. През следващото десетилетие, Ким ще бъде един от най-ценните кадри и ще изненадва колегите си с памет и възможност да решава някои от най-трудните им проблеми. Неговият нов живот не идва с особени плюсове, даже напротив, оказва се, че в повечето случаи момчето ще се чувства изолирано, самотно и доста ограничено. Няма да има приятели, но ще е обграден от възрастни, които винаги са твърде заети, за да се социализират.

Оказва се, че системата използва таланта му, но с него започва да си отива и душата му. Най-големият му страх ще започне да се появява все по-често в съзнанието му – неговите знания да се използват за нещо деструктивно. Другият негатив е, че никога не получава признание за своята работа, неговите началници успяват да препишат всичко, което сътвори.

След серия от такива проблеми, младежът най-накрая решава да се откаже от тази професия и се връща обратно в Южна Корея през 1978 г. Там завършва всички необходими класове и взима диплома в рамките на две години. Използва възможността да учи в нормален колеж и получава диплома за инженер.

Мнозина ще го критикуват и обясняват, че е профукал таланта си и е предпочел да се скрие, вместо да прослави родината си. До края на живота си ще бъде подложен точно на това – критики от най-различни хора, които нямат и представа как изглежда царската корона. След като завършва и своята докторска степен, Ким получава работа в корейска компания, където избира позицията на мениджър.

Това отново събужда проблеми и нерви, все пак се смята за така наречения провален гений, но Ким си остава оптимист и предпочита да живее спокойно. През 2007 г. е един от членовете в борда на директорите и завършва своята най-голяма мечта – да стане професор. Започва да преподава в университет и отново е повече от щастлив.

Неговата учителска кариера стартира на 51-годишна възраст и когато идват отново журналистите, той признава, че се вълнува много повече, отколкото при постъпването си на работа в NASA. Ким предпочита да отдаде времето си на следващото поколение, вместо да си губи времето с чужди проекти.

Това не означава, че Южна Корея няма да го мисли за човек, който се е провалил и е позор за страната.

Никой не разбира, че Ким предпочита да живее спокойно и щастливо, неговите успехи и богатства, поне личните такива, са напълно достатъчни. Професорът винаги споделя, че преди всичко, той ще постави спокойствието, щастието и удоволствието от това да бъде полезен. Всичко останало е на втори и понякога на трети план.

 
 
Коментарите са изключени за Ким Ун-Йонг – детето-чудо, което отказа богатства и кариера в НАСА

Повече информация Виж всички