shareit

Джордж Блейк почина през 2020 г. – погребвайки завинаги голямата щета, която нанесе на МИ6

| от |

Не всички герои искат да бъдат запомнени, но ще открием и такива, които задължително трябва да бъдат забравени. Името Блейк Джордж може би не е познато на мнозина, но някои от по-възрастните англичани с удоволствие ще се направят на разсеяни, когато получат точно този въпрос. За голямо щастие на жителите на острова, същият умира през 2020 г. на възраст от 98 години, той може да разкаже много за последния век от историята, особено след като е взел по-сериозно участие в него. Известен е като единакът в разузнавателната агенция MI6 и след като работи сам и никога не се доверява на колегите си, мнозина искат главата му в съда, като я окичат с най-трънливата корона. През 1950 г. е активен офицер на Британското разузнаване и се намира в Корея – страната по това време се подготвя за голямото разделение, но за зла беда, Блейк е заловен и след това изтезаван от руснаци.

Предаден е от друг беглец, който ще премине завесата – Майкъл Голенивски. Руснаците го откриват достатъчно бързо, да не му позволят да избяга и след това го принуждават да се превърне в двоен агент. Не е ясна колко голяма е играта на Джордж, но делото през 1961 г. ще докаже, че същият е осъден на 42 години затвор. Като завършен агент на сигурността, той ще намери начин да избяга от затвора през 1966 г. и дори ще помогне на още двама затворника, с които да открие достатъчно сериозно и специално внимание. След като най-накрая е разкрит и руснаците разбират, че повече няма да го видят, Блейк сервира следващата изненада. Намира начин да достигне до Русия и да седи в изгнание повече от 50 години именно там. През годините малцина ще обърнат внимание на неговия живот. Той няма почести, нито военна пенсия, няма право да се нарича британски гражданин, но въпреки това идва с достатъчно заслуги и възможности за действие.

Саймън Кюпер успява да го открие през 2012 г. и да изслуша историята му, събрана в близо 3 часа разговори. По някаква причина Блейк може да бъде открит в учебниците по история на Холандия, но не и в британските, където продължава да има статута на черна овца. Холандците го почитат, защото изиграва своята много сериозна роля в съпротивата на страната, след това успява да направи един много качествен пробив в архивите на Щази и да се облагодетелства от информацията там. През 2015 г. ще бъде поканен в холандско радио, където ще разказва своята история и ще сподели как е успял да влезе в системата. Малко по-късно дори ще има и документален филм за него. Джордж е роден през 1922 г. в Ротердам. Неговият чичо с комунистически убеждения ще помогне на момчето да се появи в Кайро, като така бързо ще се запознае с бързо променящите се идеологии по света. Неговият баща е евреин от Константинопол и след известно време ще може да се похвали с британски паспорт.

По този начин героят получава британски корени, холандско потекло и малка част от еврейското в себе си. Веднъж след като ситуацията и животът му стават различни, руснаците ще намерят правилна рецепта да се превърнат в нова родина, като обяснят, че зад желязната завеса живеят хора и там расата и цвета на кожата не са от особено значение. По време на Втората Световна война Блейк ще се превърне в един от лидерите на холандската съпротива. Неговият професионализъм ще спечели вниманието на МИ6 и ще побързат да го отзоват обратно, за да предоставят малко по-добри умения, както и по-висока заплата.

След тренировката си ще е изпратен обратно в Холандия, но този път с много по-ясни цели и задачи, които нямат нищо общо с хаотичните нападения на партизаните. След войната ще открием, че Джордж вече сменя квартири, понякога се намира в Хамбург, друг път ще бъде открит в Берлин. Във въпросните градове са създадени достатъчно добри тунели, които позволяват подслушването на руската комуникация. Според някои изследвания, тази маневра е била следствие на неговата радикализация, особено след като има възможност да види зверствата в Корея – те в никакъв случай не трябва да се подминават с лека ръка. Никой не знае какво се случва там с агента, но има най-различни теории. Започнал е да чете повече пропагандни материали, опознал е другата страна и е забелязал лъжите, които се прокрадват между двата лагера. След освобождаването си е бил прихванат от руски агент, който да го внедри да играе своята опасна двойна игра, никой не може да знае с точност, но Блейк започва да работи и за двете страни.

Има и още един проблем – все още никой не може да изчисли нанесените щети от неговата работа. Това се оказва много трудна задача при всички шпиони. Съществува твърдение, че присъдата му е по една година за всеки един предаден агент на СССР. В периода на активна кариера, британски и американски агенти се срещат отблизо с тайната полиция. Затворът е гарантиран, а в много случаи дори екзекутирането излиза на преден план. Неговата присъда е по-жестока и от хората, които ще предадат тайната на атомното оръжие на СССР. Семейството на Клаус получава присъда от 14 години, като веднага могат да премахнат същата като съдействат на властите или имат свободата да напуснат САЩ и да се оправят както намерят за добре. Директорът на МИ6 – Дик Уайт ще сподели, че Блейк е успял да нанесе много по-големи щети, след като предава специалния ред за нападение и водене на битка, към това ще добави и адресите на тайните квартири на агентите, а след това ще изнесе и около 5000 страници в папките, чийто печат гласи „Секретно“.

Повечето от тях са използвани в по-късен период за изнудване и извиване на ръце. Бившият агент на контра-разузнаването в КГБ – Александър Соколов ще сподели, че Блейк е дал имената на повече от 60 тайни агента на територията на Източния блок през 50-те години на миналия век. Когато става ясно, че комуникационния тунел в Берлин вече работи, руското разузнаване така и не повдига въпроса. Агентите пазят тайната и през цялата година пускат толкова големи партенки, че в един момент самите британци започват да се съмняват в достоверността и употребата на тази линия. Благодарение на достъпа до информация, самият двоен агент ще сподели, че най-вероятно е успял да спре всички операции на МИ6 в Източна Европа и с това да удължи режима с поне още няколко десетилетия.

Макар и разузнаването да говори за около 50 агента, Блейк ще заяви в интервю пред BBC, че най-вероятно цифрата се движи към 500 агента. Една от най-големите плячки ще бъде агентът на ЦРУ в ГРУ. Пьотр Попов се оказва един от първите рекрутирани в ЦРУ, но след разкриването му, става ясно, че същият агент е екзекутиран през 1960 г. Най-важното е, че същият никога не е бил част от великата 5-ца на Кеймбридж, която по същото време привлича вниманието на медиите. Бягството от затвора също е вълнуващо. Мъжът се укрива в дома на приятели и най-накрая минава през Английския канал, скрит в кемпер. Същият може да бъде проследен до Западна Германия, а след преминаването в Източна Германия, следите сочат бягството чак към Москва. Веднъж на сигурно място, Джордж Блейк ще работи върху своята автобиография с името „Без друг избор“, която е предварително платена от британски издател със сумата от 60 000 паунда.

Парите никога не стигат до него, защото правителството ги блокира. Блейк ще съди страната, цитирайки правата на човека и ще получи 5000 паунда от Европейския съд. През 1992 г. ще направи радио връзка с канадско радио, където ще нарече комунизма един от най-хуманните човешки експерименти, където според него, човекът е свободен да постигне всичко, включително и да създаде Бог. Според генерала на КГБ – Олег Калугин, къртицата от МИ6 била толкова наивна и глупава, че било достатъчно да се сподели, че заловените агенти са върнати на британците, повечето били екзекутирани, но след като никой не казвал истината, той изобщо не се притеснявал. През 2007 г. същият британец ще получи Орден на приятелството, предоставен на 85-я му рожден ден от Владимир Путин.

Книгата „Прозрачни стени“ ще бъде издадена през 2006 г. и в нея 85-годишния агент ще сподели, че има някои кадри с променени имена, които все още успяват да се наложат в тайните служби и влияят положително на разузнаването. През 2012 г. празнува своя 90-и рожден ден, използвайки пенсията си от КГБ. И по това време се смята за предател на Великобритания, за което ще сподели:

„Да предадеш, означава първо да принадлежиш. Аз никога не принадлежах.“

Блейк ще почине на 26 декември 2020 г. на 98-годишна възраст в Москва. Владимир Путин лично ще се обади, за да изкаже съболезнованието си на семейството, близки и приятели. Руската RIA Novosti ще информира страната за тъжната вест. Някогашният двоен агент е погребан във военно гробище в Москва с най-високи почести за служба на някогашния СССР.

 
 
Коментарите са изключени за Джордж Блейк почина през 2020 г. – погребвайки завинаги голямата щета, която нанесе на МИ6

Повече информация Виж всички