shareit

Адам Вайсхаупт, който създаде Илюминатите

| от |

Ако се вярва на теоретиците на конспирацията, илюминатите управляват света. Но истината за групата и нейния основател Адам Вайсхаупт не е толкова драматична.

Вайсхаупт, немски професор по право, има големи мечти, когато събира група студенти и създава Илюминатите през 1776 г. С вярата си в принципите на Просвещението, той се опитва да създаде организация, която да действа като противотежест на религията.

И за известно време изглежда, че успява. Организацията се разпространява бързо в цяла Европа и скоро има стотици – ако не и хиляди – членове. Но когато тайните общества са забранени, илюминатите се разпръскват в нищото.

Днес организацията е призрак, поддържан жив от теоретици на конспирацията и романисти като Дан Браун. Поне ако вярваме на официалната история.

Родната къща на Йохан

Роден на 6 февруари 1748 г. Йохан Адам Вайсхаупт израства в Инголщат, Германия. Според Deutsche Biography, той е умно и амбициозно дете, което работи усърдно в училище.

Въпреки че малко се знае за ранния му живот, изглежда става критичен към организираната религия още в ранна възраст. Разочарован от своите йезуитски учители, съсредоточава се повече към идеите, произлезли от епохата на Просвещението.

Този период от европейската история продължава приблизително от края на 17-ти век до началото на 19-ти и подчертава добродетелта на разума, което отблъсква религиозното статуквото и насърчава промяната чрез рационално мислене.

И Вайсхаупт, който става професор по право в Инголщат около 1772 г., започва да мисли как би могъл да впрегне идеите на Просвещението. Четири години по-късно решава да създаде свое собствено общество, където тези идеи и идеали като свобода и толерантност могат да бъдат изследвани в дълбочина.

Adam weishaupt

Адам Вайсхаупт

Брат Спартак

Така на 1 май 1776 г. 28-годишният Адам събира шепа от най-добрите си ученици и основава Bund der Perfektibilisten, или Завет на съвършенството. Според Heritage Daily, името на организацията е променено 2 години по-късно на Illuminatenorden – Орденът на илюминатите.

Вайсхаупт призова своите последователи да приемат разума пред религията. Според History Extra той се надява, че неговите философии на Просвещението ще се разпространят и си представя, че ще променят дълбоко Европа, като ще насърчат правителствата да приемат рационални, а не религиозни закони.

„Вайсхаупт е в много отношения революционер“, казва Майкъл Кларнър, журналист от Инголщат, пред BBC. „Харесва му идеята да учи хората да бъдат по-добри човешки същества. Иска да промени обществото, мечтае за по-добър свят, за по-добро правителство.

Но идеите му са силно противоречиви в консервативната, религиозна епоха, в която живее – така че заедно с неговите колеги започват да използват сложни ритуали, за да запазят дейността си в тайна.

Например, псевдоними – Вайсхаупт е наречен „Брат Спартак“. Те приемат и бухала като свой символ, използват шифри, разделят организацията на рангове и според Vox не се доверяват на никого над 30-годишна възраст, защото смятат тези хора за прекалено индоктринирани вече в стария начин на мислене.

Междувременно те се заемат с разпространението на ученията на Вайсхаупт. Членовете на илюминатите търсят богати, влиятелни мъже, които да наемат – въпреки техните просветени принципи, те не приемаха жени, евреи, езичници или монаси – из градовете на Германия.

С помощта на германския дипломат барон Адолф Франц Фридрих, Вайсхаупт успява да стигне до масонските ложи. Присъединявайки се към една от тях през 1777 г., той популяризира илюминатите като форма на „чиста“ зидария и набляга на нейните антирелигиозни и антиправителствени учения.

Работата му дава резултат. Не след дълго идеите на Адам се разпространяват и извън Германия до места като Франция, Дания, Италия и Полша. Според BBC около 2000 души се регистрират да станат членове на илюминатите, включително политици и членове на аристокрацията.

Но през 1785 г., по-малко от десетилетие след основаването си, Илюминатите внезапно приключват. Някои от членовете й критикуваха монархията твърде силно, според History Daily, което кара херцогът на Бавария Карл Теодор да забрани тайните общества през 1784 г. На следващата година той посочва илюминатите като член на вече забранените масони.

Изопратен в изгнание от Инголщат, Адам Вайсхаупт прекарва остатъка от живота си в писане на есета за илюминатите и тяхната история. Той съставя „Пълна история на преследванията на илюминатите в Бавария“ (1785 г.), „Картина на илюминизма“ (1786 г.), „Апология за илюминатите“ (1786 г.) и „Подобрена система на илюминизма“ (1787 г.).

Но тайното му общество се разпада, а самият той умира през 1830 г. на 82-годишна възраст. Така, с малко фанфари и никакво признание, историята на Илюминатите среща бърз край… или напротив?

Minerval insignia

Корица на една от книгите на Адам

Мрачното наследство на илюминатите

Днес илюминатите заемат особено място в популярната култура. Според някои те са участвали в някои от най-важните събития в света, включително Френската революция, убийството на Джон Ф. Кенеди и дори терористичните атаки от 11 септември.

Една теория на конспирацията дори твърди, че самият Адам Вайсхаупт пътува до Съединените щати през 1785 г., убива Джордж Вашингтон и тайно го замества, докато сам не умира.

Теоретиците на конспирацията също твърдят, че много от най-влиятелните хора в света са членове на илюминатите. След като Томас Джеферсън хвали желанието на Вайсхаупт да „възстанови естествената религия и като разпръсне светлината на своя морал, да ни научи да се управляваме сами“ в писмо до Джеймс Медисън, трябва да отхвърля бързо появилите се слухове, че е част от илюминатите.

Днес Бионсе и Джей Зи на практика създаоха цял бранш от диванни анализатори, които подробно описват тайното общество. Междувременно романистът Дан Браун също раздуха пламъците, когато включи илюминатите в книгите си, съживявайки интереса към тяхната история.

Откакто международното летище в Денвър отвори врати през 1995 г. – повече от година след крайния срок и 2 милиарда долара над бюджета – се разпространяват слухове, че всъщност е специален център за дейността на илюминатите.

Но повечето историци казват, че групата вече не съществува. След нейния зенит през 18-ти век, последователите на Адам Вайсхаупт стават още една жертва на историята.

„Те бяха унищожени“, казва Крис Ходап, съавтор на „Теории на конспирацията и тайни общества за идиоти“ (заедно с Алис фон Канън) за Vox. „Хората са се опитвали да ги съживят през годините, но това са само схеми за печелене на пари.“

Но идеите на Адам Вайсхаупт продължават да съществуват – просто може би не по начина, по който първоначално си е представял. Въпреки че неговото тайно общество съществува само 9 години, любопитството към вътрешното му функциониране и потенциално влияние продължава векове.

Официално неговата организация завършва през 1785 г. Неофициално, кой знае…

 
 
Коментарите са изключени за Адам Вайсхаупт, който създаде Илюминатите

Повече информация Виж всички