Тайното богатство на Ким Чен-ун и нелегалният бизнес за милиарди долари

| от |

В Северна Корея около 60% от населението – 25 милиона души – живеят в бедност. От 70-години на миналия век една държавна агенция с името „Бюро 39“ позволява на елита, включително и на самата Ким династия, да живеят в абсолютен лукс. Благодарение на тази агенция, всички могат да търгуват с най-различни стоки, прескачайки наложените санкции на страната. Ким Чен-ун може да се похвали като човек с една от най-богатите автомобилни колекции, разполага с някои от най-добрите готвачи и разбира се, има една доста добра флотилия от яхти, макар и той самият да избягва това удоволствие. Пенсионираният полковник от специалните сили на САЩ – Дейвид Максуел признава, че страната използва всички опции, за да предостави най-доброто на лидера.

Цялата страна е покрита с мистерии и тайни, които никой няма да може да разбере, поне докато този режим продължава да е активен, но тайните на Бюро 39 продължават да изненадват аудиторията, дори и малкото, което се разкрива там, може да повдигне много вежди. Как тогава се знае изобщо за нея? През последното десетилетие някои от най-висшите постове на Северна Корея правят бягство и за щастие успяват да се измъкнат от тоталитарния режим. Ким Ил-сунг може да се смята за бащата на Северна Корея и Бюро 39. Именно той отваря златния фонд на династията и след като Северна Корея не може повече да тегли пари от различни банки на международния пазар, нещо трябва да се промени. Докато през 90-те години повечето жители трябва да се хранят максимум 2 пъти на ден, лидерът може да си позволи абсолютно всичко, което пожелае.

Хуанг Янг-йоп, един от високите постове в политиката на страната, успява да избяга и като човек в най-близкото обкръжение на Северна Корея, поставя последните двама лидери като рекордьори по харчене. За целта успява да вземе най-доходоносните бизнеси от жителите си и след това да ги национализира за свое лично ползване. Не можем да знаем колко точно е необходимо на един човек, за да се почувства богат и щастлив, но закупуването на влияние и поддържането на генералите щастливи е скъпо занимание. Мнозина се чудят как тази страна може да прави пари? На първо място ще открием, че всичко със стойност се намира именно там. Друг беглец разказва как е прекарал няколко години в легитимните и контролирани бизнеси на Бюро 39, които изисквали от него да бъде част от Дайсонг Груп, същият управлява международната търговия на страната.

North Korean Refugees Pay Respects To Ancestors For Lunar New Year

Той разказва как злато се вкарва нелегално в Китай,  след това се продава като собственост на страната, но парите се връщат обратно в Северна Корея. По негови думи от страната излиза всичко, което може да се продаде, в това число злато, бижута, агро материали и още много други. Макар и да не може да се потвърди, някои от бившите кадри издават и още една тайна. От 90-те години на миналия век, Бюро 39 официално създава екип от химици,  които да се занимават с производството на метамфетамини. В лабораторни условия и с необходимите ресурси, можем да бъдем сигурни, че Ким Чен-ун спокойно може да се смята за севернокорейския Уолтър Уайт, но с тази подробност, че производството заминава в чужбина. Според издание на Южна Корея, всички политици имат правото да го продават свободно и така да демонстрират своята лоялност към страната.

На 15 април се чества и основателят на страната, като тогава се раздават бонуси на най-добрите търговци. Каквото и да са правили в лабораторията, жителите са успели да спечелят между 100 и 200 милиона долара само през 2013 г. За жалост тези пари не се използват за подобряване на обстановката в страната, а само за още коли, подкупи и охолство. След като има спад на цената, Ким Чен-ун решава да промени клаузата и започва нелегално да продава собствените си наркотици на хората. Разбира се, за да няма никакви проблеми с международните агенции за правата на човека, наркотикът се предлага под формата на лекарство, следователно обезболяващите са толкова добри и евтини, че скоро всеки е пристрастен и започва да иска повече и повече. През 2019 г. самият New Yourk Times ще сподели, че продажбата на метамфетамини и опаковането като подарък е изключително добро решение по време на Лунната Нова година в Северна Корея. Някои от бегълците признават, че също така е добра оферта за празниците и рождените дни.

Това също не запушва огромната зейнала дупка, следователно идва и следващото решение – трафик на хора. През 2011 г. Бюро 39 дава зелена светлина за изпращането на близо  100 000 жителя за работа по строителните площадки в Близкия изток. Фермери и моряци заминават в Европа, Русия изисква хора за работа в дърводелските цехове, а Китай има нужда от работници във фабриките. Страната няма нищо против да ги достави и го прави. Някои от тези бегълци разказват, че първоначалната оферта е винаги е с доста добро заплащане, но когато работниците преминат границата и се озоват на площадката, бързо се оковават като затворници и започват тежък физически труд. Постоянно се наблюдават от тайната полиция на Северна Корея и ако някой се опита да избяга, заплашват цялото му семейство. Заплатите се предават веднага на началниците, като заслуженото се озовава в Бюро 39. Рим Ил, дърводелец в Северна Корея и беглец в Южна Корея, признава, че работата му в Кувейт била истински ад, но думите му са дори по-плашещи:

Korean Demilitarized Zone (DMZ)

„Имахме само петък следобед за почивка, като това се случваше около 2 пъти в месеца. Тогава трябва да учим книги и да гледаме клипове на великия лидер обратно вкъщи. Никога не ни плащаха заплати, а ако поискахме да ги получи, те ни казваха, че трябва да мислим за гладуващите хора обратно у дома и да се гордеем, че сме получили възможността от лидера да работи и да се храним по три пъти на ден.“

Според някои от високите постове, сумата от тази работна бригада е приблизително 1 милиард долара. По това време Русия и Китай взимат половината от тях, за да си затворят очите за сделката, но 500 милиона долара на година не са никак малко. За мнозина, Бюро 39 е личната банка на Ким Чен-ун. Днес същата агенция продължава да трупа капитал. След като парите така или иначе не стигат, агенцията решава  да започне нов бизнес – кибер престъпления. Някъде по тази линия се добавя и възможността да се печатат фалшиви пари. В последните години САЩ признава, че е открила милиони във фалшиви 100 доларови банкноти – наричат ги „супердолари“ и приликите наистина са доста високи. През 2006 г. ФБР открива повече от 300 000 долара в контейнер на товарен кораб, плаващ с панамски флаг близо до бреговете на Китай. Парите са с изключително висока точност и дори се използва специално цветно мастило, което да заблуди и най-големите експерти.

Тоест Северна Корея е инвестирала в печатници и след това е прекарала доста време в разработката на технология, а след това бързо  се пускат в обръщение в страната. През 2016 г. Северна Корея стана известна с вируса Wanna Cry и успя да събере сумата от 1 милиард долара само от Федерлания резерв на Ню Йорк, да не говорим за биткойните, които се озоваха и попълниха бюджета за още няколко години. Въпреки всички опити да се пресекат основните занимания на агенцията, успехът е повече от минимален. При наложени санкции, страната просто променя името и продължава да оперира по същия начин. Истината е, че никога няма да разберем какви са основните им занимания, но мнозина знаят, че производството на оръжие процъфтява.

Daily Life In North Korea

Износът е нелегален, но пък Ким Чен-ун винаги е заявявал, че не признава организации като ОН и ЕС, за да взима тяхната диктовка толкова сериозно. Защо все още никой не е потърсил сметка? Отговорът е повече от логичен – страната така или иначе успя да се обзаведе с ядрено оръжие, а имайки предвид променливите настроения на лидера, шансовете за противодействие са твърде ниски.

 
 
Коментарите са изключени за Тайното богатство на Ким Чен-ун и нелегалният бизнес за милиарди долари

Повече информация Виж всички