Нова декларация настоява китовете да се третират като хора

| от |

Лидери на коренното население от целия Тихи океан официално ратифицираха „Декларация за океана“ („Хи Вакапутанга Моана“) – документ, който призовава китовете да получат статут на юридически личности и всички произтичащи от това права.

„Звукът на песента на нашата прародителка става все по-слаб, а местообитанието ѝ е под заплаха, ето защо трябва да действаме веднага“, заяви Кинги Тухетия Потатау Те Уероухеро VII, крал на коренното население маори в Нова Зеландия, в изявление за декларацията.

Целта на документа е да се действа, като се дадат на китовете същите права като на хората.

Съществува прецедент за това, особено в Нова Зеландия, където този статут вече е даден на река Уангануи; тя има същите права като нас, което означава, че ако реката бъде увредена, юридически това е същото като да се увреди човек. Същото важи и за испанска лагуна, която (или който може би?) може дори да съди замърсителите си.

Юридическата правосубектност на китовете може да бъде същата, като включва и „правото на свободно движение, здравословна околна среда и способността да се развива заедно с човечеството“, пише Мере Такоко за сайта Atmos. Такоко е вицепрезидент на Conservation International Aotearoa (Нова Зеландия) и е основател на инициатива, която има за цел да обедини хората за създаване на морски защитени зони.

Заедно с Кинги Тухетия лидерите на коренното население от островите Кук, Тонга, Таити, Хаваите и Рапануи подписаха декларацията в подкрепа на китовете, както и на създаването на фонд за защита на океана „Хинемоана Хейло“, който да осигури средства за постигане на набелязаните в декларацията цели.

Документът също така е насочен към сътрудничество, и то не само между лидерите на коренното население, които са го ратифицирали.

„За да успеем, се нуждаем от сътрудничество в голям мащаб“, пише Такоко. „С подкрепата на Международната организация за опазване на околната среда, лидерите и крайбрежните общности протягаме ръка за приятелство към учените, политиците и всички, които наричат Тихия океан свой дом. Всеки отделен човек също може да окаже влияние, независимо от професията си.“

Въпреки че през последните години се наблюдава увеличаване на усилията за опазване на околната среда, 6 от 13-те вида големи китове в момента все още са класифицирани като застрашени.

Надяваме се, че чрез прилагането на „по-цялостния подход“, описан в декларациите, популациите им ще бъдат по-добре защитени.

 
 
Коментарите са изключени за Нова декларация настоява китовете да се третират като хора

Повече информация Виж всички