Три реклами, които успяха да разгневят света

| от |

Има реклами, които не могат да бъдат забравени. Те идват с послание, забавни слогани, превръщат се в отделна суб култура и живеят цял собствен живот в света на меметата. Сигурни сме, че знаете доста такива и най-вероятно имате фаворити. В миналото, когато футболът беше господар на ефира и интернет още нямаше думата. Рекламите по футбол за световно първенство или европейско такова, те бяха удоволствието, което се чакаше по цял ден в ефира. И след като светът започна да става по-сериозен, да гледа в други посоки, да се стреми към равенство, ситуацията се промени. Социалната отговорност е навсякъде, а след като това е тренд в момента и очевидно през следващите години, то рекламите също започнаха да се ориентират в друга посока.

Някогашните забавни и развлекателни реклами идваха с особени истории и възможности, докато днес ще открием, че получаваме нещо малко по-различно и в този случай, обвързано с новата социална реалност. През 2017 г. Кендал Дженър прави реклама за Pepsi, която е доста дълга и всичко започва с хора, които се събират на протест, докато други се включват към тяхната идея с призив за разговори, промяна и създаването на един нов и по-хубав свят. Pepsi казват, че са искали да промотират идеята за глобално обединение, както и за разбирателство между хората, но вместо това, правят точно обратното. По някаква причина ще има повече засегнати, отколкото запалени по идеята. Кендал дори няма да коментира цялото изпълнение, особено след като нейната роля е да се промъкне през тълпата и да даде на един от полицаите, охраняващи цялото изпълнение – Pepsi.

Излишно е да казваме, че тази реклама живее доста кратко в ефира, но за скромния ѝ живот, получава повече коментари, отколкото всяка друга реклама. Според Еле Харнс, изпълнителен директор на института Марша П. Джоунс и бивш организатор на Black Lives Matter, ще заяви, че рекламата просто се подиграва с жертвите на хората в исторически план. Никой не се наслаждавал на своето безалкохолно по време на протест, че и да го раздава. Има редица други безумни коментари, но когато Бърнис Кинг – дъщерята на Мартин Лутър Кинг Джуниър се включва в изразяване на мнение, нейният коментар е просто зловещ:

„Ако тате само знаеше каква сила притежава Pepsi.“

Най-вероятно и други почитатели са минавали по тази линия, за да изразят мнение и това е единствената реклама на Pepsi, която живее точно 24 часа. След това се изненадват и обясняват на потребителите си, че са изпуснали основната точка, когато са правили тази реклама. Оказва се, че никога не могат да се използват горещи теми и социални проблеми, за да се промотират продукти. Нито един продукт магически няма да заличи казусите в едно общество, а когато се превърне в тема, обикновено се случва точно обратното и следва едно безумно разделение. Един друг много точен коментар е, че цялата реклама прилича на някакво улично парти, а не на протест, както повечето хора заявяват.

И ако мислите, че рекламите през 2017 г. стават по-добри, изчакайте с изпълнението на Audi. Китай е страна, която много често има странни и малко различни реклами. Въпросната реклама представя на зрителите сватба, в която една двойка е готова да си каже заветното „Да“. В последният момент идва свекървата и проверява зъбите, носа и ушите на булката. Малко след това си тръгва от олтара, обръща се и дава отлична оценка. Малко след това има кадър на червено Audi, а слогънът е „Важните решения трябва да се правят внимателно.“.

Ако не сте разбрали каква е идеята на рекламата, както най-вероятно се е случило, нека обясним. Това е реклама, в която немският гигант предлага употребявани, но инспектирани автомобили, които се дават на по-разумна цена. Тук идва другият проблем – световната публика бърза да изяви своето недоволство и започва да изразява негативно мнение за рекламата. Жените не могат да се разглеждат като обекти или като автомобили, които трябва да преминават преглед в доверен сервиз.

Въпросната реклама оцелява известно време, но натискът и желанието на света да бойкотира компанията, бързо променя посоката. Audi се извиняват за изпълнението и по-късно обясняват, че тази реклама не показва стойностите на марката. Макар и реално да съществува само за китайския пазар, компанията я сваля много бързо.

Не всички реклами са толкова зле направени, някои са достатъчно добри и точно по тази причина ще хапят самите създатели. Такъв пример е компанията American Airlines, които през 80-те години на миналия век имат доста финансови проблеми. Търсенето на заеми от банките не е опция и тогава мениджърският екип решава да предложи нов продукт – AAirpass. Това е златна карта, която срещу сумата от 250 хиляди долара ще позволи на всички притежатели да летят в първа класа. Идеята е, че няма никакво ограничение за полетите, важно е просто да се разполага с картата.

Прозрението не е чак толкова лошо, но в следващият момент се добавя и още една идея – пропускът да бъде безсрочен. Срещу сумата от 250 хиляди долара, човек може да лети цял живот без никакви проблеми до всяка точка на света. В началото за American Airlines идват приходи, които успяват да запълнят финансовата дупка, но през следващите години се превръщат в особено тежко бреме.

Заможните клиенти са решили проблемите си и повече не трябва да заплащат нищо, докато базата от полети още не е толкова популярна, за да носи приходи. Накрая и адвокатите на компанията мислят варианти, в които да ограничат златните карти, без да се налага да бъдат съдени за милиони долари. Финансовите загуби и гневните клиенти са единственото, което им остава.  

 
 
Коментарите са изключени за Три реклами, които успяха да разгневят света

Повече информация Виж всички