Кои са били хората от племето Кловис?

| от |

В цяла Северна Америка могат да бъдат открити инструменти с еднакъв стил, датиращи отпреди около 13 500 до 12 700 години. Тези инструменти и хората, които са ги изработвали, са известни като културата Кловис – по името на обект в Ню Мексико, където през 30-те години на ХХ век са открити голям брой такива инструменти.

Сходството на инструментите на големи разстояния и в различни времена е довело до предположения, че създателите им са имали общи културни черти и в други отношения, но това засега не може да се потвърди. Езикът не се вкаменява, нито пък знаем нещо за тяхната музика или танци. Диетата им трябва да е била много различна в днешно Мексико в сравнение с Мисури, но дали тези различни кулинарии са преливали постепенно една в друга или е имало резки прекъсвания, също не е известно.

Изобилието на инструменти от културата Кловис и липсата на по-стари инструменти преди са карали антрополозите да заключат, че хората от тази култура са първите човешки обитатели на Северна Америка, а вероятно и на Америка като цяло. Това твърдение се е свързвало с хипотезата за първите хора от Берингия, според която хората са пристигнали в Северна и Южна Америка чрез сухоземен мост през Беринговия проток от ледниковия период, за който се смяташе, че е довел до този незамръзващ коридор в сърцето на Северна Америка.

Но с времето се натрупаха доказателства, че нито една от тези хипотези не е вярна. Инструменти, отпечатъци от стъпки и изпражнения доказаха, че хората са пристигнали в Северна Америка хиляди години преди да се отвори такъв коридор, въпреки че някои антрополози твърдяха, че има отделна, по-късна миграция от Берингия, която може да е донесла технологията на Кловис. Нещо повече, различен стил на използване на инструментите е съществувал много преди най-старата технология от Кловис.

Въпреки това, дори тези хората не са били първите, които са предприели епичното пътуване от Азия до Америка и след това са се разпространят из целия континент, броят на инструментите, които са оставили след себе си, свидетелства за напредък, далеч надминаващ този на предшествениците им.

Въпросите за древните народи неминуемо се насочват към връзката им със съвременното население на същите места. Там, където няма писмени данни, за да се отговори на този въпрос, е необходимо да се използва ДНК. Открито е само едно тяло, което може да бъде идентифицирано като кловис: момче, наричано Анзик-1, погребано в днешният щат Монтана и заобиколено от кловиски инструменти. Въпреки че по едно време се е смятало, че е по-младо от каменните и роговите инструменти на мястото, по-съвременните измервания потвърждават, че Анзик-1 е от народа Кловис.

Анализът на ДНК-то му предполага близка връзка със съвременните индианци. Оказва се, че оцелелите северноамерикански първи народи, както и велики цивилизации като маите и ацтеките, са произлезли предимно от народа Кловис. Ако е имало и други пристигнали преди Колумб, като например викингите, техният принос към съвременния генофонд е бил сравнително малък.

Gomphotherium productum

Gomphotherium productum

Първата особеност, която се откроява при инструментите, е колко често те са направени от (или в направата им участват) кости на гигантски изчезнали видове като мамути, мастодонти и гомфотери. Потвърдено е, че тези гиганти и други големи представители на мегафауната са били ловувани, а не само труповете на вече умрелите да се набезяват за полезните им материали.

Това е създало представата за хората от Кловис като ловци на едър дивеч. Ловът на тези животни би бил свързан с голям риск, така че те е трябвало да са получавали от тях съизмерими ползи под формата на месо, кожа и слонова кост – но сега се спори дали са били толкова голяма част от диетата, колкото количеството намерени кости предполагат.

Краят на културата Кловис е предизвикал толкова дебати, колкото и нейният произход, и вероятно е още по-далеч от разнищване. Дали тези хора са намалели поради климатичните промени или поради това, че прекомерният лов на огромните животни е направил начина им на живот нежизнеспособен, или пък технологичните промени просто са означавали, че хората са започнали да изработват различни инструменти, без непременно да променят други аспекти на културата си?

Технологията на Кловис изчезва от фосилните записи по времето на периода Ранен дриас, когато светът се връща към условията на ледниковия период, след като за кратко ги е напуснал. От една страна, това изглежда малко вероятно да е съвпадение. От друга страна, съществуват доказателства за сравнително плавен преход от стила на изработване на инструменти от Кловис към следващите стилове, което може да е признак за културна приемственост.

Въпреки че културата Кловис обикновено се използва за описание на инструменти от Северна и Централна Америка, има много общи черти с върховете на стрели от същия период в Южна Америка.

 
 
Коментарите са изключени за Кои са били хората от племето Кловис?

Повече информация Виж всички