shareit

Гробницата на първия китайски император все още пази своите тайни

| от |

Хераклит е казал, че цивилизацията се движи от изток на запад. И докато продължава своя поход, ние можем да погледнем на изток и да видим онази цивилизация, която сме изпуснали. Разбира се, говорим за Китай и неговата древност. Страната днес е истински технологичен гигант и държи световното производство, но векове назад е бил империя, за която всички са знаели. Няма как да говорим за завършен Китай без име като Цин Шъхаун. Това е императорът, който за първи път успява да обедини страната и да я подчини.

Като император, Цин живее цели 49 години, което за онова време е истинско дълголетие. Освен с укрепването на Китайската стена, посрещаща сериозно количество туристи всяка година, Шъхуан е известен и със своята уникална гробница, която и до днес не е напълно разкрита. Впрочем, ако има една мистерия за Китай, тя ще е свързана с невероятните усилия в строителството. Според историческите записи, императорът е търсил път към безсмъртието. Плановете за преминаване в отвъдното започнали още в самото начало. Източници твърдят, че връх Ли бил обработван от повече от 700 000 души.

Хората копаели, докато не стигнали до подземните води и след това изсипали бронз, за да направят саркофага. Под земята започнало изграждането на палати и имперски сгради. Доставени са най-различни специално подготвени артефакти, както и арбалети, които да пускат стрели по всеки, решил да граби от императора. Древните китайци не знаели къде ще бъде последният гроб на техния император. Нареждането било да бъде добре скрит и за разлика от останалите мавзолеи, този трябвало да стане невидим и да потъне в забрава. Една легенда разказва, че армията на императора го последвала в мавзолея, но това е леко преувеличено.

Xian_museum

Снимка: By user:Robin Chen – Own work, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=566277

Само артистите и майсторите, работили по този проект, трябвало да бъдат затворени и да умрат с него. Изкопът отново бил залесен, за да може никой да не открие това магическо място. С това започват големите конспирации. Историята се предавала от уста на уста и някой жители знаели къде е мястото на първия император, но не подозирали колко мащабен бил. Все пак не трябва да забравим, че 700 000 души са копали, но вече са минали повече от 2 хилядолетия. Първите опити за добиване на бегла представа около размерите на мавзолея – потвърдено е, че обиколката на вътрешния град (точно така, има вътрешен град) е 2.5 километра на 6.3 километра – са едва през 60-те години на миналия век.

Никой от местните жители не се е опитвал да обикаля там, поради наличието на най-различни поверия по адрес на китайския император. До 1974-а година се носят само поверия и легенди, но същата година ще бъдат открити така наречените теракотени войни. Те очевидно са поставени там, за да пазят своя император или да продължат да му служат в отвъдното, ала с това идва и още един въпрос: защо самият император е искал да се скрие с цяла армия? Каква е причината?

Самото откриване е също вълнуващо, защото се оказва, че 6-ма братя от фамилията Уанг искали да изкопаят нов кладенец за своята овощна градина. Сушата била изключително опасна, а самите те не подозирали, че стъпват върху гроба на императора и неговия мавзолей. Само един метър от разкопките и търсенето на вода, един от братята удря нещо твърдо и смята, че това е стара тухла. Няколко дни по-късно откриват грънчарски пособия, но най-изненадващо от земята изплува теракотена глава. Колкото повече копаели, толкова по-сериозно количество бронзови стрели, крайници и всякакви други пособия се разкривали.

Terracotta Army. Clay soldiers of the Chinese emperor

Едва тогава станало ясно, че братята откриват древната история на Китай. Това място се превръща в част от платената обиколка и гидовете не пропускат да го покажат на гостите. От този изкоп започва и разузнаването на цялата гробница. През август, същата година са изпратени експерти за цялостен анализ. Открит е първият бронзов меч, след това са изкопани и още 20 войни. Очаква се разкритието и на кон. Според археолозите, пълният размер на тази гробница е около 56 квадратни километра. И всичко започнало от един кладенец. Китайски изследователи правят магнитни сканирания и установяват наличието на разнооразни метални предмети, сред които и много монети.

Ново изследване през 2011 година разкрива още 100 теракотени войни, коне и две каляски с персонал. Открит е и специален храм, със зали за молитва, които се свързват с една главна сграда в центъра. Направени са каменни пътища, имало е градини и символично копиране на столицата, която самият император да управлява. Открити са текстове на бамбукови ивици, в които се пише какво е било управлението на Цин Шъхуан. Впрочем, информацията продължава да се обновява почти всеки ден за въпросният мавзолей.

До този момент са открити около 7000 теракотени войни, бойни каляски и сериозно количество оръжия. Гробницата е под защитата на Юнеско, а историята продължава да се пише. Със създаването на подобни структури, египетските пирамиди може би не са толкова сериозна строителна загадка. Структурата на този мавзолей е едва 76 метра, докато египетската пирамида, построена преди 2600 години пр. Хр. е била 101 метра. Каква е цялата истина, може би ще разберем един ден, но за сега, гробницата приема посетители и позволява разходка, макар и местните жители все още да се притесняват, че тези посещения носят само лош късмет.

 
 
Коментарите са изключени за Гробницата на първия китайски император все още пази своите тайни