Италианският Остерия Франческана е най-добрият ресторант в света за 2016 година. Заведението беше короновано на бляскава церемония в Ню Йорк.
Майстор-готвачът Масимо Ботура от Модена зае първото място в класацията на 50 най-добри ресторанти в света. Ботура впечатлил журито от хиляда експерти гастрономи с изискан стил и новаторски подход в една толкова консервативна кухня като италианската. С годините, готвачът успял да обори с кулинарните си постижения, дори най-ревностните си критици в Италия. В заведението се предлагат две менюта само със сезонни продукти и подправки, а за неповторимата атмосфера Масимо е заложил на арт дизайн и джаз музика.
Остерия Франческана детронира испанския "Ел Селер де Кан Рока" в Каталуния, който тази година остана на второ място. Трети в класацията на ресторантите е нюйоркският "Илевън Медисън парк". Четвърти е перуанският "Сентрал". Датският "Нома" е пети, а френският "Миразюр" в Мантон - шести.
В класацията попаднаха ресторанти от 23 държави на шест континента. Половината от тях обаче са в Европа.
Французойката Доминик Крен, чийто ресторант "Ателие Крен" е в Сан Франциско, стана "най-добрата майстор-готвачка в света". Миналата година тази титла спечели друга французойка - Елен Дароз. Френският шеф Ален Пасар и ресторантът му "Арпеж" в Париж получиха наградата за цялостни постижения. Французинът Пиер Ерме стана най-добрият сладкар в света.