shareit

Бойният кораб, който изстрелва последния снаряд във Втората световна война

| от |

Корабът Масачузетс е от класа на бързите бойни кораби Южна Дакота, построени съгласно ограниченията, наложени от Вашингтонския и Лондонския военноморски договори. Както и при другите кораби в неговия клас, размерът на Масачузетс се регулира от ограниченията за тегло, но той все пак разполага с добра бронирана защита и огнева мощ, което обаче води до много тесен кораб. Независимо от това, тези плавателни съдове са едно от малкото забележителни инженерни изключения, които се опитват да постигнат много различни неща наведнъж и всъщност успяват.

Пристигайки на бойното поле през 1942 г., Масачузетс продължава да служи през цялата война, завършвайки конфликта като бойният кораб, изстрелял последния изстрел на Втората световна война. Подобно на много други военновременни кораби, той е изведена от експлоатация скоро след края на войната.

USS Massachusetts BB-59 5-12-1942 Boston Harbor

Клас Южна Дакота

Класът Южна Дакота идва като продължение на предишния клас Северна Каролина, който се състои само от два кораба. Класът на Северна Каролина е проектиран при строги ограничения на Вашингтонския и Лондонския военноморски договор и като такъв е ограничен във водоизместването – до 39 000 тона. Въпреки че тези договори имат за цел да спрат морската надпревара във въоръжаването, те означава и, че американските дизайнери се борят да създадат кораби, които могат да разполагат едновременно с адекватна защита, огнева мощ и добра скорост. В много случаи с един от тези елементи трябва да се направи компромис.

Когато започват да се желаят повече плавателни съдове от клас Северна Каролина, е решено да се създаде подобен, но отделен клас – клас Южна Дакота.

Благодарение на „ескалаторната клауза“, САЩ може да въоръжат както класа Северна Каролина, така и Южна Дакота с мощни 16-инчови оръдия. Южна Дакота е малко по-малък от Северна Каролина, но всъщност носи повече броня, което означава, че по-новият клас има същото въоръжение, по-добре защитен е и може да пътува със същата скорост като своите предшественици. Както винаги обаче има уловка – и при класа Южна Дакота тя е изключително тесният интериор.

Произведени са общо четири кораба от клас Южна Дакота: Южна Дакота, Индиана, Масачузетс и Алабама.

Всеки кораб е оборудван с девет 16-инчови оръдия, между шестнадесет и двадесет 5-инчови оръдия с двойно предназначение, седемдесет и шест 40-мм зенитни оръдия и още шестдесет и седем 20-мм зенитни оръдия. Защитата е брониран колан с дебелина 300 мм, оръдейни куполи с дебелина 460 мм и до 155 мм на палубите.

При пълно бойно натоварване дългият 210 метра USS Massachusetts (както е официалното му име) тежи почти 50 000 тона, но все пак може да пътува с 27,5 възела или 50 километра в час. Той носи екипаж от 2500 души и има обхват от 27 400 километра при скорост 15 възела.

American battleship, massachusetts

Корабът Масачузетс

Като трети кораб от класа, Масачузетс е въведен в експлоатация на 12 май 1942 г. като се присъединява към Западната военноморска оперативна група, която е на път да подкрепи инвазията в Северна Африка с операция Факел. След среща със оперативната група, Масачузетс участва във военноморската битка при Казабланка, в която американските кораби се сблъскват с подводници, крайбрежни оръдия и френски военни кораби, въпреки надеждите, че няма да има силна френска съпротива.

На 8 ноември 1942 г. корабите Уичита и Тъскалуса се сражават с бреговата отбрана в Казабланка, докато Масачузетс се сблъсква с незавършения френски боен кораб Жан Бар, който е закотвен в пристанището и има инсталирана само половината от основната батерия от оръдия. В крайна сметка той удря Жан Барт пет пъти, което го прави неизползваем.

На 11 ноември е договорено прекратяване на огъня. Някои от щетите, нанесени на Масачузетс по време на тази битка, все още могат да се видят днес.

След тези битки, Масачузетс е необходим в Тихия океан. Корабът пристига в Нова Каледония през март 1943 г. и бързо започва работа като ескорт на конвой близо до Соломоновите острови. Той ще прекара остатъка от войната в този театър, най-вече като превозвач и ескорт на конвой, но също така ще извършва брегови бомбардировки с мощните си оръдия.

Към края на годината участва в Гилбъртско-Маршалската операция, помагайки за смекчаване на японските позиции на малките острови. Между тези действия той защитава превозвачите от въздушни и надземни атаки, като неговата много способна противовъздушна защита се оказва изключително полезна. На 30 януари 1944 г., преди нападение на морската пехота, обстрелва остров Куаджалейн .

Участва и в операции във Формоза, Иво Джима, Окинава. Въпреки постоянните камикадзе атаки, Масачузетс успява да излезе невредим. Той дори успя да премине през тайфуна Кобра, като само един член на екипажа е ранен. Последната му мисия във войната е да бомбардира индустриални цели в Хамамацу. Там към него се присъединява британският боен кораб Кинг Джордж V.

Именно тогава мнозина смятат, че Масачузетс изстрелва последния 16-инчов снаряд във войната.

Battleship Massachusetts, 2012

Масачузетс през 2012 г.

След края на всичко корабът се завръща в САЩ и претърпява основен ремонт, който приключва в началото на 1946 г. На 27 март 1947 г. той е изведена от експлоатация в Норфолк, Вирджиния, и става част от Атлантическия резервен флот. Както с много други кораби ветерани от Втората световна война, проведени са изследвания, за да се види дали Масачузетс може да бъде превърнат в нещо по-полезно, но това не се случва и той е заличен от Военноморския регистър на 1 юни 1962 г.

За щастие, бързият боен кораб е спасен от скрап и днес е запазен като кораб-музей.

 
 
Коментарите са изключени за Бойният кораб, който изстрелва последния снаряд във Втората световна война

Повече информация Виж всички