Спортни хроники: Когато Хабиб вбеси бразилците, като обиди джиу джицуто

| от |

През 2013-а Хабиб излизаше за третия си мач в UFC – срещу бразилеца Тиаго Тавареш. Мачът бе част от събитие в Сао Пауло, където руснакът реши да разбуни духовете сред домакинската публика, излизайки с фланелка с надпис „Ако самбото беше лесно, щеше да се нарича джиу джицу“.

По онова време Хабиб бе далеч от статута на звезда. Нурмагомедов все още имаше само две победи в UFC. Очакваше се руснакът да има проблем стилово срещу майстор на бразилското джиу джицу (BJJ).

Още тогава Нурмагомедов осъзна, че само с бой не се стига далече в UFC – трябва да градиш имидж и извън клетката. Затова и по време на официалния кантар реши да провокира представителя на домакините Тавареш.

„С Хабиб тренирахме джудо заедно от две години. В залата имаше един човек, който носеше фланелка, на която пишеше „Ако джудото беше лесно, щеше да се нарича футбол“ – разказва Елдар Елдаров, приятел на Нурмагомедов. –

Тогава основната тема бе черният колан на Тиаго Тавареш – всички в итнернет възхваляваха джиу джижуто. Хората не вярваха, че самбист може да победи майстор на BJJ. Но тогава се ядосах и реших да ги накажем.

Предложих на Хабиб да си направи такава фланелка и той се съгласи. Отидох до студиото и принтирах надписа. Блузата беше с дълги ръкави, затова взех една ножица и ги срязах. С изрязаните ръкави Хабиб изглеждаше като истински гангстер.“

Реакцията на бразилската публика беше бурна. В интернет започнаха да валят заплахи срещу него, но това изобщо не го трогна – дори отиде в бразилските фавели, където и най-коравите туристи се страхуват да стъпят.

При излизането му за битката с Тавареш цялата зала в Сао Пауло крещеше: „Ще умреш!“

„Фланелката „Ако самбото беше лесно, щеше да се нарича джиу джицу“ не я направих, за да разсея противника си. Аз бях един обикновен самбист, който искаше да защити спорта си и да покаже, че самбото е по-важен спорт за ММА отколкото джиу джицуто – обяснява Хабиб. –

След като излязох на кантара с тази тениска, създадох доста смут. Започнаха да ни заплашват. От UFC ни забраниха да си поръчваме румсървис, защото се страхуваха бразилците да не ни отровят. Когато вървях към клетката, бях заобиколен от множество охранители. В предишни мачове само по двама са ме съпровождали до клетката, но сега бяха поне шестима. Попитах ги защо са толкова много, а един от тях ми отговори: „Защото някой предобри на кантара.“

Хабиб не остана длъжен на публиката и щом влезе в клетката, ги провокира, слагайки ръка до ухото си, все едно не чува скандиранията им. Въпреки враждебните фенове, или може би именно на пук на тях, Нурмагомедов записа най-бързата победа в кариерата си с един от най-бруталните нокаути.

Руснакът дори не опита да свали противника на земята, а проведе целия двубой в стойка. Нурмагомедов изненада Тавареш с един ъперкът, изпрати го в нокдаун, след което с няколко брутални удара с юмруци и лакти до прати в безсъзнание.

 
 
Коментарите са изключени за Спортни хроники: Когато Хабиб вбеси бразилците, като обиди джиу джицуто