Tинитус: Защо ушите ни пищят и как да спрем шума

| от |

„Шумът в ушите много често се причинява от загуба на слуха, предизвикана от шума“, казва Джоди Сасаки-Мираглиа, директор на програмите за професионално обучение на производителя на слухови апарати Widex USA. „Когато един музикант е изложен на силен шум, независимо дали на концерт или в ежедневието си, малките космени клетки в ушите му, които изпращат сигнали до мозъка, се увреждат.“

„Когато клетките се сплескат, се случват две неща. Първо, човек губи слуха си. Второ, системата започва да подава грешни сигнали към мозъка, което води до звуци, подобни на звънене или пищене.“

Понякога това пищене е предизвикано от медикаменти, ушна инфекция, нараняване на главата или шията или дори прекомерно количество ушна кал. То може да се появи в едното или в двете уши. Понякога може да изчезне от само себе си – но когато стане хронично, може да има значителен ефект върху ежедневието на човек.

Съществуват и някои по-необичайни форми, като например пулсиращ шум в ушите, при който звукът е ритъм с туптенето на сърцето. Този по-рядък подтип може да бъде признак за някакво скрито заболяване, така че е важно да се обърнете към медицинско лице в такъв случай.

Bells 2

Какво НЕ трябва да правите при шум в ушите

Животът с постоянно жужене или звънене може да бъде изключително труден, така че е разбираемо, че хората са изкушени да опитат почти всичко, за да намерят облекчение. За съжаление, както установява едно проучване от 2019 г., информацията за това състояние в социалните медии е пълна с фалшиви и подвеждащи съвети.

„Констатациите са шокиращи“, обяснява Сасаки-Мираглиа. „44% от публичните групи във Facebook, 30% от резултатите от видеоклиповете в YouTube и 34% от всички акаунти в Twitter съдържат дезинформация.“

И това е било още през 2019 г. Днес, в ерата на TikTok, проблемът вероятно е по-лош от всякога.

Но какво точно представлява тази дезинформация?

Промени в начина на хранене

„В TikTok препоръките за начина на живот са особено причудливи – например да се спре млякото, да се спазва противовъзпалителна диета или дори да не се пие вода от чешмата“, казва Сасаки-Мираглиа, но идеята за промяна на диетата, за да се излекува шумът в ушите, датира много по-отдавна. За съжаление, няма много доказателства за ефикасността ѝ.

„Макар да е вярно, че за някои хора консумацията на кофеин и алкохол влошава шума, никоя промяна в диетата или начина на живот няма да го излекува напълно“, казва Сасаки-Мираглиа.

Домашни илачи

В много от видеоклиповете, публикациите и туитовете, анализирани в проучването от 2019 г., се споменават добавки, масла и капки за уши, за които се предполага, че могат да „излекуват“ звъненето. Но клиничните проучвания (където въобще са направени) често дават не толкова впечатляващи резултати.

„Много от тези продукти [за шум в ушите] са били подложени на задълбочени клинични изследвания, като всички те са показали слаби ползи, освен потенциален плацебо ефект“, казва Сасаки-Мираглиа.

Физически упражнения

„Странно, но физическите упражнения се появяват най-често“, казва Сасаки-Мираглиа. „Много от тях са направо странни, но най-популярното упражнение от всички всъщност е доста просто. Техническият термин е „Освобождаване на субтипиталните мускули“, но просто трябва да си покриете ушите с длан и да почукате с пръсти по задната част на главата.“

Теорията на това упражнение е, че субтипиталните мускули в основата на черепа и горната част на гръбначния стълб могат лесно да се напрегнат или стегнат – всеки, който прекарва много време седнал на бюро, знае добре това! При някои хора се предполага, че може да има връзка между това мускулно напрежение и симптомите на шума в ушите и че потупването помага за облекчаването му.

Сасаки-Мираглиа обаче смята, че може да става въпрос за нещо по-различно.

„По-вероятно е да става дума за физическа форма на маскиране на шума в ушите, която включва въвеждане на външни звуци, често наричани „маскиращи звуци“, за да се намали възприемането на звука на шума или да се направи той по-малко забележим.“

„Когато човек удря задната част на главата си с покрити уши, звукът резонира и сякаш главата ви е във вътрешността на барабан. Така че, вместо да маскира звуците в ушите например с бял шум, човек прави това със звуци като от барабан, вътре в главата си.“

Drum, from the Novelties series (N228, Type 4) issued by Kinney Bros. MET DPB874793

Какво реално може да се направи?

Най-важното според Сасаки-Мираглиа е да потърсите помощ от квалифициран специалист.

„Няма лек за шума в ушите. Съществуват обаче легитимни, научно обосновани лечения и терапии, които могат да помогнат на хората да се справят със симптомите и да подобрят живота си“, обяснява тя.

„По данни на клиниката „Майо“ 90% от хората с шум в ушите имат някаква основна форма на загуба на слуха, което означава, че в много случаи усилването на звука, въведено отново от съвременните слухови апарати, допринася много за разсейване на дразнещото пищене.“

През последните години бяха разработени и редица подходи, базирани на приложения за смартфони. Една група съобщава за „добри резултати“ от своето персонализирано приложение през 2022 г. с надеждата за по-мащабни проучвания в близко бъдеще, докато друго проучване едва тази година демонстрира потенциала на когнитивно-поведенческата терапия, предоставян чрез виртуален треньор, наречен Tinnibot.

С напредването на изследванията в областта на тези лечения бъдещето изглежда малко по-светло за хората с тинитус. Междувременно Сасаки-Мираглиа разказа за някои други неща, които можете да опитате.

Първата стъпка е да се сведе до минимум по-нататъшното увреждане на ушите чрез „носене на защита на слуха или намаляване на излагането на изключително силен шум“, обяснява тя.

„Много хора, страдащи от шум в ушите, намират за полезно да избягват пълната тишина. Колкото по-тиха е средата, толкова по-забележим ще бъде шумът в ушите ви.“ Машините за бял шум, климатиците, влагоуловителите и вентилаторите могат да помогнат за осигуряване на фонов шум.

Проучването на дадено медицинско състояние онлайн често е част от поставянето на диагноза. Но също така е жизненоважно да помните, че не можете да се доверявате на всичко, което четете.

„Невярната или сензационна информация в социалните медии може да засили съществуващата тревожност и стрес, което да доведе до влошаване на психологическите симптоми. Неточната информация и фалшивата надежда само ще влошат преживяването“, казва Сасаки-Мираглиа.

 
 
Коментарите са изключени за Tинитус: Защо ушите ни пищят и как да спрем шума

Повече информация Виж всички