Много или малко са 8 чаши: Колко вода трябва да пием

| от |

Не е трудно в днешно време да попаднем на човек, който смята, че пиенето на повече вода е ключът към недокоснати преди това залежи на вътрешна хармония. В края на краищата човешкото тяло е съставено предимно от вода.

Светът на уелнес инфлуенсърите изобилства от противоречиви твърдения и съвети – от разни трикове за тестване на нивата на хидратация или реклами за най-новите шишета за пиене, до поредната нова тревожната диетата, в която хората абсолютно отказват да пият вода (нещо, което не препоръчваме).

Но дори официалните съвети в тази област могат да бъдат объркващи.

И така, колко вярно е, че всички трябва да обръщаме повече внимание на нашата хидратация?

Официалният съвет

В Обединеното кралство Национална здравна служба препоръчва възрастните да консумират шест до осем чаши течност на ден, включително вода, нискомаслени млека, чай, кафе и други напитки без захар. Това е и първият проблем– те не уточняват точно колко голяма трябва да е чашата, така че е трудно да се направи извод за точното количеството течност, което се препоръчва.

В САЩ съветите са поне малко по-ясни. Дневният прием на възрастна жена, според Националните академии на науките, инженерството и медицината, трябва да бъде 2,7 литра (11,5 чаши); за възрастен мъж количеството се увеличава до 3,7 литра (15,5 чаши). Тази препоръка обаче обхваща не само течността, съдържаща се в напитките, но и тази, съдържаща се в храната – а не е толкова лесно да разберем колко течност ядем на ден.

Подобни съвети се предлагат от правителства и здравни органи по целия свят. И изглежда консенсусът е, че някъде между 2 и 3 литра е оптимално за поддържане на хидратация.

И така, откъде идва този съвет?

Какво се случва, когато не пием достатъчно вода?

Определено е вярно, че липсата на достатъчно вода може да има опасни, дори фатални последици.

Дехидратацията се причинява от загуба на повече течност, отколкото консумираме. Първият признак, че те може да е на път е доста очевиден – чувство на жажда. С напредването му ще забележите, че урината ви е по-тъмна и по-силно миришеща, ще започнете да се чувствате уморени и замаяни и ще имате сухота в устата и езика.

Хората с определени здравословни проблеми, като диабет, са изложени на по-голям риск от дехидратация. Риск също се увеличава и, ако например се потите повече поради упражнения или горещо време, ако имате диария или ако приемате диуретични лекарства за лечение на високо кръвно налягане или други разстройства. Бебетата и децата също са изложени на по-голям риск от усложнения, свързани с липсата на течности.

Изглежда, че със сигурност е по-добре да се наливаме по цял ден, отколкото да съжаляваме, нали?

За съжаление обаче не е толкова просто.

Cholera rehydration nurses

Колко вода е твърде много вода?

Поне от началото на 20-те години на миналия век учените се опитват да разберат ефектите от прекомерната консумация на вода, известна още като водна интоксикация. Симптомите могат да бъдат трудни за определяне, но могат да включват гадене, повръщане и променено психическо състояние, което, ако не се вземат мерки, може да прогресира до гърчове, кома и дори смърт.

За съжаление, има много известни случаи на хора, които се разболяват сериозно от пиенето на твърде много вода. 28-годишната Дженифър Леа Стрейндж почива през 2007 г., след като участва в радио състезание, в което хората са предизвикани да пият голямо количество вода, за да спечелят Nintendo Wii – въпреки че човек се обажда в програмата, за да предупреди за опасностите.

Жена в Обединеното кралство се разболява сериозно, след като следва съвет да пие много вода, за да се възстанови от инфекция на пикочните пътища. Огромното количество течности, които приема, я кара да развие състояние, наречено хипонатремия, при което нивата на натрий в тялото стават опасно ниски. За щастие жената получава необходимото лечение и се възстановява, но хипонатремията може да бъде фатална.

Отново, трудно е да се определи точното количество вода, което ще се окаже токсично за дадено лице – при тези конкретни случаи става въпрос за пиене на много големи количества за кратък период от време, така че е малко вероятно да се изложите на някакъв риск в рамките на един нормален ден. Струва си да запомним обаче, че има такова нещо като „прекалено много добро“.

Трябва ли въобще да се тревожим за приема на вода?

И така, установихме, че официалната препоръка от 2-3 литра вода на ден е окей, предвид рисковете, свързани с пиенето на твърде много или твърде малко. Но трябва ли да се паникьосаме веднага, ако бутилката ни не е празна до края на деня? Отговорът е, не.

Редица експерти са единни в мнението си, че не е нужно да се придържаме твърдо към насоките, когато става въпрос за поддържане на хидратация.

Както казва нефрологът Карън Дуайър, тялото има доста надеждни начини да ни уведоми, че е жадно: „Най-добрият показател за нивото на хидратация на тялото ни е цветът на урината. Трябва да се стремим към светложълт цвят; ако е много тъмен, значи сте дехидратирани и се нуждаете от повече вода; ако е бистър (като вода), тогава нямате нужда от особено много вода“, казва Дуайър пред The ​​Conversation.

„Универсалният подход е малко вероятно да бъде полезен“, добави гастроентерологът Винсент Хо.

Спортният учен Джон Бартлет е съгласен. „Ежедневните нужди на човек от вода са силно индивидуални и зависят от редица вътрешни и външни фактори.“

Ако имате някакво заболяване, което е вероятно да повлияе на нивата ви на хидратация, винаги е най-добре да потърсите персонален съвет от личния ви лекар. В противен случай пийте, когато сте жадни, и имайте предвид, че ще трябва да пиете малко повече в горещо време или по време на тренировка – но не се притеснявайте, ако не успеете да изпиете вълшебните 8 чаши.

 
 
Коментарите са изключени за Много или малко са 8 чаши: Колко вода трябва да пием

Повече информация Виж всички