Как се определя възрастта на октопода – както на дърво

| от |

Въпросът как да определим възрастта на октопода е на преден план в съзнанието на изследователите, които искат да се борят с проблемите, свързани с прекомерния риболов и нарастващото търсене на тези същества за консумация с търговска цел.

В зависимост от вида те обикновено имат доста кратък живот. Могат да живеят от 6 месеца до 1 година; обикновеният октопод (Octopus vulgaris) има продължителност на живота 1-2 години в дивата природа, а гигантският тихоокеански октопод (Enteroctopus dofleini) може да изкара 3-5 години.

Но как се определя възрастта на тези осемкраки главоноги?

Съвременните методи включват наблюдение как нарастват твърдите структури на тези животни, подобно на пръстените на дървесен ствол. Други техники са използването на косвени данни за възрастта, като например измерване на диаметъра на очната леща или теглото на животното.

„През последните 30 години в различни проучвания са изследвани различни методи за определяне на възрастта на октоподите. Но само малък брой изследователи по света имат практическите познания за прилагането на тези методи в лаборатория“, казва в изявление д-р Зоуи Дабълдей от Университета на Южна Австралия, специалист по морска екология.

Предвид това разнообразие екипът съставя ръководство, в което са описани различните техники за състаряване на октоподи. Една от тях е да се използват хрущялни структури от двете страни на мантията на октопода. Те се образуват на слоеве, които бавно се отлагат с напредването на възрастта. Но въпреки че са добър подход, те се различават между видовете по отношение на формата и прираст и може да не са най-универсалния начин. Става още по-сложно, когато се вземе предвид, че растежните пръстени на октоподите измерват дни, а не години.

През последните години риболовът на октоподи се разшири и се очаква да продължи да расте, за да отговори на световното търсене. Смята се, че всяка година се улавят 400 000 октопода от около 90 страни по света. Екипът се надява, че чрез изучаване на най-добрите методи за точна оценка на възрастта на тези животни ще могат да се въведат дългосрочни практики за поддържането им.

 
 
Коментарите са изключени за Как се определя възрастта на октопода – както на дърво

Повече информация Виж всички