shareit

Джарет Небюла – трансмъжът, който се идентифицира като аполов извънземен

| от |

Джарет Небюла преминава от жена в мъж, когато е на 29 години. Вече 33-годишният не желае публично да разкрива рожденото си име, но настоящото му юридическо име е вдъхновено от героя на Дейвид Боуи, Джарет, кралят на таласъмите, от култовия класически фантастичен филм на Джим Хенсън от 1986 г. „Лабиринт“.

Жителят на Вашингтон и рецепционист в бръснарница е силно разочарован, когато установява, че прехода му към другия пол изглежда не запълва онази празнина, която чувства цял живот и изначално го вдъхновява за тази промяната, съобщава Daily Mail. Така Джарет решава да се самоопредели като аджендър (agender) извънземен.

Аджендър означава, че той е без пол или неутрален по отношение на пола, за разлика от джендър флуидните хора, чиято полова идентичност не е фиксирана, или хората, които смятат, че може да са смесица и от двата пола. Тази новооткрита идентичност обаче не се реализира само на интелектуално ниво, тъй като Джарет също така премахва зърната си, украсява лицето си с пиърсинг и носи огромен слой грим, за да изглежда „по-малко човек“.

„Не мисля и не се чувствам като човек“, казва той. „Не мога да го обясня на другите – аз съм просто отвъд света. Не се чувствах комфортно в никой пол, нито дори между тях. Знам, че съм заседнал в човешка форма и така ме възприемат другите – но за себе си аз съм извънземен без пол.“

Съвременното социално приемане на ЛГБТК общността като цяло измина дълъг път: Върховният съд на САЩ легализира гей браковете през юни 2015 г., а ежегодните гей паради изобилстват. За съжаление, остава да се свърши още много работа, тъй като доклад на ФБР от 2018 г. показва силно увеличение на престъпленията от омраза.

Конкретната самоличност на Джарет с право може да се окаже странна дори за най-либералните членове на обществото, въпреки че изглежда не е вдъхновен за промяната си от борбата срещу фанатизма, а по-скоро от болест, с която е диагностициран, когато е на 26 години.

Синдромът на Елерс-Данлос (EDS) е група от заболявания, които засягат съединителната тъкан на кожата, костите и кръвоносните съдове. Той може да е причината за прекалено гъвкави стави, което според Джарет довежда до прякора му „Еластичния“ и „е забавен трик по партита“ през юношеските му години.

Именно след тази диагноза Джарет чувства, че е коренно различен от другите човешки същества. След като е „хипер-женствена жена“, която редовно си намира работа като модел, Джарет започва да приема тестостерон и премахва гърдите си – но тези процедури не са достатъчни.

„Мислех, че това, че съм транс мъж, ще реши всичките ми проблеми и вътрешни битки, но не бях толкова щастлив, колкото очаквах. Имах чувството, че се опитвам да се впиша в кутията на някой друг. Не исках да бъда ограничаван – тогава открих какво е аджендърството.“

Джаред Небюла носи неонови и пастелни цветове, има интерес към съвременната японска поп култура, рутинно бръсне веждите си и носи пиърсинг на устните и носа.

„Винаги съм бил обсебен от извънземни и какво означава да си извънземен, така че идеята да бъда извънземен отговаря идеално като идентичност за мен. Нямам зърна, тъй като ги отстраних по време на най-голямата ми транс операция.“

Въпреки че никой от нас не би могъл да знае какво означава да си извънземен, Джарет е изцяло отдаден да разбере и допълнително се отдалечава от двата пола, за да го направи. Семейството му напълно подкрепя прехода от жена към мъж – но е трудно да види детето си като извънземно.

„Семейството ми все още ме вижда като транс мъж, защото не разбират какво всъщност означава аджендър или извънземен“, казва Джарет. „Имам онлайн приятели, които ме подкрепят, но офлайн е по-трудно. Не всеки разбира – но това е добре. Не очаквам да го разбират, искам само да ме приемат.“

Докато мнозинството хора в Съединените щати вероятно няма да има проблем да приеме някой като Джарет в неговия независим стремеж към цел и идентичност, трудно е да се определи какво точно означава приемането в този контекст – освен странене от физически или вербални атаки, разбира се.

За съжаление Джарет твърди, че често е малтретиран и атакувани както онлайн, така и офлайн.

„Хората се държат с мен като с изрод, защото съм извънземен, но е напълно реално нещо да се наричаш така. Кой ще ти казва какъв можеш или не можеш да бъдеш? Ако някой иска да се идентифицира като нещо, дори и животно, нека.“

По всичко изглежда, че решението му да мисли за себе си като за извънземно е подобрило живота му.

„Съжалявам за хората, които ме атакуват онлайн. Мисля, че им липсва съпричастност и просто искат да ме обидят, но аз се справям доста добре с тях като просто ги пренебрегвам. Щастлив съм от това кой съм и ще продължа да ставам все по-извънземен с всеки изминал ден.“

 
 
Коментарите са изключени за Джарет Небюла – трансмъжът, който се идентифицира като аполов извънземен

Повече информация Виж всички