shareit

5 секунди са достатъчни за човек, за да запази живота си

| от |

Според изданието на RD, човек може да спаси живота си в рамките на точно 5 секунди. Доказването на това твърдение е придружено с няколко истории, показвайки как един човек действа под напрежение и как хладнокръвието може да бъде най-доброто възможно решение.

Започваме с една история от Уайлдууд, Ню Джърси. Около 9 часа и 30 минути сутринта, 17-годишно момиче става жертва на кражба на кола. Изненадата е пълна, но жената, която държи пистолета е близка. Въпросната жертва е дала малко новородено момиченце за осиновяване преди няколко седмици.

45-годишната Флориберт Нава – жената с пистолета – отчаяно се е опитвала да осинови дете и останала изключително разочарована, когато майката избира семейство от Филаделфия, вместо нея. Флорибет отказвала да приеме отказа. Ето защо във въпросния ден стои с пистолет в главата на момичето и заявява, че двете ще се разходят, в противен случай похитителката се заплашва с убийство цялото ѝ семейство.

A man in a suit takes out a pistol from a jacket in darkness.

Нава настоява да бъде заведена в дома на семейството, което е взело нейното дете. Те се намирали от другата страна на река Делауер. Освен пистолет, похитителката носела тиксо, торби за боклук и гумени ръкавици. Очевидно е имала и много по-свирепи планове за деня. Не е ясно какво се е очаквало, но жертвата преценила, че резултатът наистина ще е кървав. Докато преминават моста Бен Франклин в Пенсилвания, тийнейджърката забелязала полицейска кола, която е отбила в едно от уширенията на пътя. Единственият ѝ вариант е просто да привлече вниманието на униформените.

Най-разумното ѝ решение е просто да се блъсне в автомобила на полицията. По този начин наистина спечелила вниманието. Докато нейната похитителка е зашеметена, момичето излиза и бяга от автомобила. Нава е арестувана и осъдена на 12 години в затвор. Боб Кок е пенсиониран полицейски агент и признава, че това е най-доброто решение. Човек може да се спаси при всяка една възможност, но по-важното е никога да не се колебае,  а да вземе жертва. Той самият признава, че често пред него е размахван пистолет, а студеното течение от движението не може да се забрави. Едва след това има само 5 секунди за реакция и действие.

Beautiful puma portrait close up on light background

Кира Копестонски е друг подобен случай. Като художник, тя често се разхожда сред природата. През август 2014 г. ще направи една разходка в един от любимите си паркове в Плесървил, Колорадо. Отклонява се от маршрута си и осъзнава, че е направила една голяма грешка. За първи път в живота си ще види планински лъв и по нейните думи, надява се това да бъде и последният. Лъвът стои на метри от нея, промъкнал се е тихо и лесно скъсил дистанцията. Жената е знаела от различни документални филми, че не трябва да прави внезапни движения и спокойно започва да прави стъпки назад, докато лъвът прави стъпки напред.

Кира вижда един доста сериозен клон на земята, грабва го и се надява, че ще изглежда значително по-голяма и заплашителна от хищника. Лъвът не се мести и стои спокойно. През следващите 20 минути, без значение какво прави художничката, лъвът продължава да скъсява дистанцията. 20 минути са един цял живот, а докато нейното тяло отделя адреналин, крайният резултат е впечатляващ.

С пълно гърло, Кира започва да пее опера. Това е безумно решение и най-вероятно никой не е очаквал това – повярвайте, лъвът също е изненадан. По нейните думи, животното свило уши и продължило да гледа изненадано. Малко след това започва да прави крачки назад. Не е ясно колко време е пяла, но лъвът се отдалечава и тя веднага звъни на съквартирантката ѝ с призив за помощ. Какво точно се е объркало? Генерално правило гласи, че в природата е задължително за плячката да бяга. С обратното поведение и заплашителните звуци, Кира е доказала на животното, че не само не е плячка, но реално може да бъде опасна. А това е добър съвет за хора, които често се разхождат в дивата природа.

Electricity transmission towers with orange glowing wires the starry night sky. Energy infrastructure concept.

И докато планинските лъвове могат да се смятат за опасни, хората от провинция Саскачвен, Канада имат друг проблем – тоталният мрак. През 2010 г. проблем в електричеството оставя всички в тъмнина за около 30 часа. Северните гори също допринасят за обстановка, достойна за нов роман на Стивън Кинг. Понякога дори през май, в средата на деня ще се забележат отрицателни температури, които могат да поставят рекорд. Никой няма отговор каква е причината за това бедствие, с изключение на един човек. На другия край на реката има един-единствен човек, който се е скрил под обърната лодка и през последните дни е на ръба на силите си. Между замръзналото езеро и непроходимата гора.

Нито един от вариантите за бягство не може да помогне. Никой дори не е минал в последните дни, а телефонът е останал у дома. Без огън и храна, мъжът разполага само с лодка и брадва. Какво обаче може да се направи, след като се намирате в средата на нищото и няма никакъв начин да се върнете към цивилизацията? Въпросният оцелял вижда един от близките електрически стълбове и решава да го отсече. След това сваля още три други.

Това е надеждата му, че поне с изключването на разпределителната мрежа ще има хора от близкия град, които ще потърсят проблема. Малко  след вандалството, мъжът се връща обратно при лодката си и чака спасението. Все пак е логично, че електричеството е жизненоважно. След около 24 часа, компанията СаскПауър ще се появи с хеликоптер, за да види от високо какво се случва. Екипите откриват новия дървосекач-аматьор до свалените стълбове, който очевидно се радва много да ги види.

Електрическата компания напомня на всички, че винаги трябва да се пазят от кабелите с високо напрежение, но професионалистите по оцеляване са на мнение, че това е една от най-добрите импровизации. След като един човек се намира в подобна изолация, неговият най-добър вариант  да нанесе щети и да съобщи за своето присъствие. Обикновено разпределителната мрежа преминава най-различни маршрути и е на особено височина, за да може да се случат инциденти или прекъсвания – не е изключен обратния сценарий, но все пак.

The winter road is reflected in the car’s rear-view mirror

Планината винаги е била място, което не трябва да се подценява. Родните туристи често се лъжат от красотата на Витоша и си мислят, че след като се вижда през прозореца, то задължително е и толкова добронамерена за разходки. Отговорът е кратък и ясен: не е! Когато температурата пада под 21 градуса по Целзий, не е много добра идея да се намирате в преобърнат автомобил.

Джеймс Глантън, неговата приятелка и Кристина МакИнти се подготвят за разходка до седемте възвишения в Невада. Заедно с тях взимат двете си деца, както и малката племенница на Кристина. При едно от спусканията, техният джип преминава през черен лед. След още няколко много неприятни секунди, машината излиза от пътя и започва да се върти по черния път, докато накрая не се преобръща с главата надолу в една от най-жестоките снежни бури за сезона.

Голямото щастие е, че никой не е пострадал и всички са живи и здрави в кабината. Лошата новина е, че се намират в средата на нищото с температури, които ще продължат да падат. Кабината няма да остане още дълго време топла, а за оцеляването се изискват някои бързи реакции. Възрастните решават да направят един импровизиран радиатор. След като палят огън, те събират и по-големи камъни, които поставят в резервната гума на колата. Поставят горящата гума близо до возилото и започват да се радват на топлината през нощта.

Единственото, което остава е да се седи и да се очаква помощ. След близо 48 часа в чакане, спасителен екип наистина идва на мястото и успява да спаси всички. Няма нито едно измръзване, нито дори настинка. Джоузеф Тети казва често, че за оцеляване е най-важно един човек да стои на мястото си, особено ако се намира в средата на нищото. Преди години една канадска двойка се губи в Невада. Съпругът тръгва да търси помощ и умира, неговата съпруга прекарва повече от 49 дена и оцелява. Горенето на всичко, включително и затоплянето на камъни, може да даде топлина за много по-дълго време. Скалите са изключително добра термална маса, особено ако са наредени близо до огъня.

 
 
Коментарите са изключени за 5 секунди са достатъчни за човек, за да запази живота си

Повече информация Виж всички