shareit

Волпертингерът – рогатият заек, който броди из Баварските Алпи

| от |

От върколаци до дракони, митичните създания са предизвиквали човешкия интерес от древни времена. Историите за тях продължават да набират популярност чрез книги и филми и до днес – но ето едно, за което може би не сте чували: волпертингерът (wolpertinger) – един ценен и иконичен персонаж в немския фолклор.

Волпертингерът със сигурност отговаря на критериите за животно от кошмар. Въпреки че странното създание се описва под много различни форми, главната легенда казва, че то е резултат от чифтосването на заек и елен. А най-често се казва, че е дребен бозайник с тяло на заек, рога на елен и крила, крака или клюн на птица.

Но ако смятате, че външния му вид е забавен, само почакайте да чуете историите, които се разказват за него.

Бавария

Скокливият произход на този митичен мелез

Според сайта IamExpat, волпертингерът си проправя път в немския фолклор благодарение на група палави препаратори в Бавария от началото на 19 век. Те се събират в Югоизточна Германия и решават да се позабавляват като сглобяват животни от различни части. Едно от тях е същество с тяло на заек и рога на елен.

Тези препараторите скоро осъзнават, че могат да продават произведенията си на лековерни туристи като истински животни – и така се ражда легендата за волпертингера.

С течение на времето хибридните творения стават все по-сложни като някои от тях включват лисици, патици и дори златки. Поради огромното разнообразие от „части“, няма два волпертингера, които да изглеждат абсолютно еднакви. Най-популярните комбинации обаче са с части от зайци, катерици, елени и фазани.

Днес повечето експонати са с тяло на бозайник, който има крила, рога, опашка, а понякога и прикрепени зъби. Има много волпертингери и под формата на плюшени животни, които се продават на туристите като сувенири или символи на немската култура.

Създаване на самата легендата

Когато става въпрос за приказки и басни, въображението е ключово. Призрачните, но забавни творения на немските таксидермисти вдъхновяват както местните жители, така и туристите да развихрят въображението си.

Легендата разказва, че измисленото животно е възникнало от романтична връзка между заек и сърна, от която се ражда първият волпертингер. След това се раждаха още волпертингери, които скоро започват да се чифтосват помежду си, от което се появяват различни мутанти. А бъдещите поколения продължават да стават все по-екстравагантни и весели.

Много от историите могат да бъдат проследени до зловещите алпийски гори на Южна Германия. Всъщност, според Encyclopedia Britannica, регионът на Бавария е дом на дълбока гора, която служи като перфектен дом за съществата. Според приказката за волпертингера, планинарите и туристите, които минават през тази гора, трябва да внимават за мистериозното създание, което броди под дърветата.

Векове наред тази история се споделя, за да заблудят лековерните посетители да си помислят, че волпертингерът е част от местната фауна. Въпреки че са много и различни вариации, туристите са накарани да вярват, че е рядкост да забележи волпертингер. Това е така, защото митичното създание е, видите ли, изключително срамежливо и следователно не си хортува много с хора.

Добрата новина е, че няма нужда да се страхувате от него. Според легендата то се храни само с билки, корени и насекоми из горите на Бавария. Легендата обаче предупреждава за миризмата на създанието, която е подобна на скункс и остава 7 години върху всеки, който няма късмета да бъде напръскан с нея. Освен това, ако се случи слюнката му да докосне кожата на някой непредпазлив пътник, то той е обречен дебели кичури коса да започнат да поникват от там.

Как да забележите волпертингера в естествена среда

Всеки, който желае да види съществото в естествената му среда, трябва или да е красива млада жена, или да бъде придружават от такава. Това е така, защото е известно, че срамежливите волпертингери имат слабост към женската красота.

Според мита всеки мъж, който иска да зърне волпертингер, трябва да се впусне в гората с привлекателна жена по време на пълнолуние и да намери тихо кътче, където на създанието ще му е спокойно да се покаже. Ако целта е да се хване в капан, ловците трябва да поръсят сол върху опашката му. Алтернативно, могат да запалят свещ и да я използват, за да примамят животното в чувала.

Въпреки това, ако не сте готови за тези съмнителни приключения, все пак имате късмет. Според сайта Langoda можете да забележите плюшени копия на легендарния волпертингер в хотели, ресторанти и кръчми с традиционна тематика из цяла Бавария. Декоративни статуи и гоблени също съживяват това шантаво, но пленяващо митично създание.

Волпертингерът дори продължава да живее в експонатите на Германския музей на лова и риболова. Той се показва още от 20-ти век като символ на немската култура и традиция – така че дори и да сте скептични относно съществуването му, безспорно е, че създанието остава неразделна част от немския фолклор и продължава да пленява посетителите на Бавария.

 
 
Коментарите са изключени за Волпертингерът – рогатият заек, който броди из Баварските Алпи

Повече информация Виж всички