shareit

St. Ermin’s – любимият хотел на шпионите

| от |

В холивудските филми шпионинът Джеймс Бонд се среща с шефа си „М“ най-вече в и около централен Лондон. Но ако наистина искате да проследите къде са се срещнали истинските шпиони, мястото е хотел St. Ermin’s, само на няколко минути от парламента. Тази обикновена обществено достъпна сграда в Лондон е тясно свързана с голяма част от историята на британския шпионаж.

Още през 30-те години на миналия век хотелът и съседната сграда са били използвани от служители на Тайната разузнавателна служба (SIS или по-късно MI6), които се намирали наблизо.

Документите сочат, че от март 1938 г. става място за събиране на шпиони от централата на Секция D на SIS, оглавявана от австралиеца Джордж Тейлър. По-късно хотелът става дом на Изпълнителния отдел за специални операции (SOE), който е наречен „Отдел за статистически изследвания“, за да поддържа прикритие.

Хора като автора на „Бонд“ Иън Флеминг, Ким Филби, Гай Бърджис, Лорънс Гранд, Х. Монтгомъри Хайд и Ерик Машвиц са сред известните личности, които са работили от офиси в сградата.

Хотелът е буквално заобиколен от други тайни организации, включително лондонския клон на Щаба за правителствени комуникации (на улица Палмър); MI9 на улица Какстън; офисът на шефа на SIS на Куийн Ан 21; офисите на SIS в Артилери Меншънс на улица Виктория, постът за слушане на MI8 на покрива на паспортната служба в Пети Франс.

Барът Какстън на хотела се използва редовно от служителите на SIS, MI5 и военноморското разузнаване, за да се срещнат с техните агенти. В книгата си „SNOW“ Мадок Робъртс разказва за срещи в бара. SIS също интервюира бъдещи служители там, а руският шпионин Ким Филби в своята автобиография „My Silent War“ разказва за срещите си в хотела.

В началото на войната хотелът е място за провеждане на уроци по партизанска война, отчасти организирани от MI6. Дори хора като Ноъл Кауърд работят там, а също така и Антъни Блънт, известен член на шпионската група Cambridge Five, който по-късно става експерт по изкуството на кралицата.

През 1940 г. сър Уинстън Чърчил, който харесва шампанското в хотела, моли група от много специални хора да се срещнат в St Ermin’s, за да „подпалят Европа“. И именно тази група става SOE (Изпълнителна дирекция за специални операции), чиято цел е тайно да започне операции в цяла Европа по време на Втората световна война. Първоначално те заемат цял етаж от този исторически хотел.

Някои ключови пресконференции, провеждани от Чърчил, се състоят в съседство, в Какстън Хол. И какво по-добро място за релаксираща напитка след подобни речи от хотела?

През 50-те и 60-те години на миналия век St Ermin’s отново е в основата на операция под прикритие, този път за руснаците по време на Студената война. Двойният агент, дипломат и по-късно дезертьор Гай Бърджис често се среща с руската си връзка в хотела, за да предаде строго секретни правителствени досиета.

Хотелът е използван и като убежище на MI5.

Също така се говори за набор от тунели, наречени Q-Whitehall мрежа – набор от подземни комуникационни проходи в и около района на Уайтхол. Някои са построени по време на Втората световна война и за периода на Студената война. Предполага се, че има връзка към тях и директно към самия хотел.

Във фоайето на хотела е изложена колекция от предмети, използвани от шпиони по време на Втората световна война. Ако някога имате възможност да посетите мястото, не забравяйте да попитате персонала за изложбата.

* * *

Посещава ли се все още хотела от шпиони и днес?

По думите на Тим Фордхам-Мос, PR директора: „Бихме очаквали да е така. Но честно казано, ако бяха добри агенти, няма как да знаем!“

Същото важи и за проследяването на шпиони в хотела. Със сигурност обаче е добре разположен за проследяване на основните туристически обекти в столицата.

 
 
Коментарите са изключени за St. Ermin’s – любимият хотел на шпионите