shareit

Джовани Алдини искаше да зарежда електрически батерии с помощта на човешко тяло

| от |

Джовани Алдани е човек с мисия. Той се е фокусирал върху перфектното човешко тяло, както и много други хора по света, но Алдани не държи на някои особености. Не се интересува от тяло с пулс, не се интересува и от такова, което все още се контролира от душа и съзнание. Най-вероятно логиката ще ви доведе до заключението, че става въпрос за някакъв педофил, но изчакайте, всичко има разумно обяснение. Алдани иска да открие човек, който е починал бавно, а не някой осакатен или обезобразен. Опитва се да намери човешко тяло, което е било на здрав притежател и е починало спокойно без усложнения.

Алдини е известен в Европа и не спира да демонстрира един експеримент на чичо си Луиджи Галвани. Разликата е, че чичото го е правил върху жаби, като целият експеримент достига най-различни грозни нива. Алдани не е особено разумен човек, защото пред публика може да покаже обезглавено куче и с помощта на електрически импулси да забавлява публиката, понякога дори и кралски особи. Той е категоричен, че електричеството, което открива в животните, е абсолютно същото, което може да се открие и в хората. Готов е да използва батерията на Волта, за да направи едно цяло представление и да докаже своята теза.

Този италианец ще изпревари фамилията Уашовски в писането на Матрицата. Алдини успява да открие правилното място и правилното време за създаването на тази великолепна история. През 1803 г. във Великобритания има достатъчно почитатели на паранормално и научното, а ако това се допълни с кръв, то няма начин залата да остане без зрители.

По това време Великобритания приема още един интересен закон – след обесване на един престъпник, неговото тяло преминава през безмилостна дисекция, за да може болките да продължат и в отвъдното, поне в това се е вярвало, макар и вече науката да е категорична в точно обратното.

Мнозина са имали проблеми с търсенето на трупове, понякога за медицински цели, друг път за органи и по-скоро за ваденето на златни зъби, но Алдини е на правилното място, защото сега има предостатъчно тела в полза на медицината, които се изпращат в Кралския колеж за по-обстойно изследване.

Учените са решили да поканят Алдини от Италия, за да демонстрира своите открития и да покаже совите открития. Те са готови да открият и трупът, който е необходим за експеримента, а това е още една добра новина. След като съдът обесва Джордж Форстър в затвора Нюгейт, тялото се озовава в колежа и всички чакат демонстрацията на научното постижение.

Извикан е Джоузеф Карпу, един от най-добрите анатоми и хирурзи по това време. Никой не разбира защо Алдани се поти, след като винаги е работил пред публика и е демонстрирал своите умения.

Проблемът е, че тялото е изстудено, след като е висяло на бесилото няколко часа. През януари винаги има отрицателни температури. Експериментите му са провеждани върху трупове на животни, които винаги са били затопляни на стайна температура. Тук е моментът да се замислите за хората, които с особено желание искат да усетят аромата на разлагаща се плът.

Какво прави Алдини? Слага два метални пръта с електрически кабели на върховете им в солена вода, а след малко ги поставя внимателно в ушите на трупа. Резултатът не разочарова – челюстта на мъртвия започва да трепери и да се отваря, мускулите се контролират с електричество, а от напрежението ще се отвори и едното око, създавайки илюзията, че бедният Фостър дори намига на публиката. В следващите няколко часа ще се наблюдава повишаване на публиката, защото Алдини демонстрира как всяко нервно окончание, както и мускул в тялото на човека, могат да реагират на неговите електрически заряди.

Фостър не е първото тяло, с което Алдини да доказва своята теория. Предишната година е обикалял Болоня и се е опитвал да открие други тела, които да бъдат подложени на електрически импулси. Никой не знае и колко агнета, кучета, коне и други същества са били отмъкнати от дворовете за изследване. Животинските експерименти са интересни и пълнят джобове, но ученият много искал да се докопа до човешко тяло и да демонстрира всичко това. Човешкото тяло реагира така на електрическите импулси, че зрителите са готови да станат свидетели на първата реанимация, ала това не може да се случи, не и с мъртвец.

След това изпълнение ще открием най-различни дубльори на същия експеримент. Мери Шели ще създаде Франкенщайн, Иван Рус Морис ще последва примера и ще започне да провежда същите експерименти пред публика. И най-важното е, че ученият никога не се е опитвал да създаде една цяла нова индустрия, а просто да върне старото реноме на чичо си. Единственият проблем е, че точно като д-р Франкенщайн, Алдани ще успее да преиграе толкова добре, че да се превърне в обект за подигравки.

В някои от експериментите си дори ще потърси директно Волта за помощ, но след смъртта на Галвини е ясно, че само няколко човека остават, за да доказват една абсурдна теза: може ли човешкото тяло да произвежда електричество?

През 1801 г. Френската академия на Наполеон ще състави цяла комисия и в продължение на 5 години ще предлага награда от 60 хиляди златни франка на всеки, който може да докаже точно това. Волта се е постарал да направи електрическата система, но все още не може да докаже искането на учените. Наградата днес би била на сума от 860 хиляди паунда, но колкото и добро да е предложението, никой не успява да я грабне.

Никой не е в позицията и състоянието дори да демонстрира уменията си и да потвърди, че може да създаде батерия, която да се зарежда с електричество от животински тяло. Има и нещо друго, понеже Волта е любимец на Наполеон, той е приет за прав, докато Галвани се смята за грешен.

Алдини е отчаян и иска да докаже, че неговият чичо е бил прав и точно по тази причина се занимава с физика. Разбира основите на чичо си, които са построени и през следващите няколко века ще бъдат потвърдени, но науката не е успяла да стигне до нивото на теоретика. Алдини успява да публикува научни трудове и италианците го смятат за един от най-красивите и ценни физици на XVIII век, но дали това е наистина достатъчно?

Алдани и Галвини имат една и съща теория, ако електричеството успее да активира нервните и мускулни окончания на една жаба, както и на човек, то със сигурност има някаква метална следа в тялото, която да пренася електрическия заряд. Никой преди това не е успял да се замисли, че нервната система за задвижва с помощта на нервни импулси. Алдини разбира идеята, но пропуска факта, електричеството може да се движи и по други повърхности, освен металните проводници. Започва да експериментира и накрая дори прибягва до хората, за да намери своето доказателство.

Алдини започва да експериментира с бозайници и през 1804 г. публикува своя първи научен труд, който показва откритията на неговия експеримент. Твърди, че съществува електрификация при животните, следователно се замисля и за хората. Преди това ще се опита да улови електрическия импулс и след като е успял да накара една жаба да трепери от електричество, използва проводници и се опитва да предаде „заредената“ жаба или поне нейното електричество, към друго животно, но там няма драматичен ефект, поне не и този, който се търси. След като няма ефект, решава да провери поне какво се случва при хората. Смята, че батерията на п-р Волта не е точно тази, която може да пренася електричество от бозайници. С инструментите на чичо си и с малко повече изобретателност, той започва да показва как тялото на едно животно трепери или свива своите крайници.

Поставя жици в ректума на животното и очаква да се случат някои други движения в крайниците. При този експеримент е принуден да затвори по-рано представлението, след като първите 2 реда получават обилна доставка на фекална маса. Ректумът, който е свърталище на блатен газ, познат още като метан, може да се възпламенява, а всички останали комплименти са едно друго научно доказателство. Продължава да експериментира с части от мозъка и електрическата стимулация там. Именно от него ще дойде и идеята за лечение на епилепсия с помощта на електрически импулс. Болестта се е наричала „меланхолична лудост“ и след стимулиране с електричество, повечето пациенти вече не изпадали в това състояние.

През 1801 г. Алдини ще открие 27-годишен пациент, който страда от това заболяване. Бедния Луиджи Ланзарини страда от епилепсия и лекарите вече са го отписали, маркирайки го като изгубена кауза. Алдини го взима в своята клиника, бръсне главата и с помощта на електрическа батерия започва да пуска слаби импулси в мозъка. За един месец започва да повишава напрежението и когато симптомите изчезват, Луиджи е върнат при семейството си.

Това постижение се разнася изключително бързо. Френските учени започват да пишат за невероятното откритие и се отдават на тази практика с надеждата, че най-накрая ще успеят да открият лечение на толкова проклетата болест. Мнозина обаче насочват вниманието в извличането на електричество от животно. Някои психиатри обаче се интересуват предимно от факта, че това лечение може да помогне за епилепсията и сега Алдини е търсен като експерт в една друга област.

И точно тук идва проблемът, Алдини смята, че с електричество може да възражда мъртвите. Не се е опитвал да създаде чудовище като това на Франкенщайн, а просто да приложи правилно напрежение, с което да помогне на някой да се върне от другия свят. Отново можем да открием, че електричеството днес се използва за стимулиране на сърцето и връщане на сърдечния ритъм, но това е далече от посоката на италианския учен. Крайният резултат е наистина плачевен, защото дарените тела просто изгарят с помощта на по-висок електрически импулс, но векове по-късно ще открием, че неговата идея не е била толкова грешна. Най-вероятно и толкова обичаният чичо ще се гордее с него, ако знае какви основи е поставил, но всичко това е една съвсем различна история.  

 
 
Коментарите са изключени за Джовани Алдини искаше да зарежда електрически батерии с помощта на човешко тяло

Повече информация Виж всички