shareit

Японският гигантски стършел – насекомото, което наистина може да ви убие

| от |

През 90-те години на миналия век имахме възможност да гледаме филми за пчели-убийци и макар този вид насекомо да бъде причината за нашето съществуване, Холивуд успя да засили страха на няколко поколения, вместо да ни накара да ги уважаваме. Изчезването им ще се забележи в някои региони на Китай, където хората започнаха изкуствено да опрашват растения. Могат ли пчелите да ви убият?

Най-вероятно е възможно, ако решите да отворите кошера им и да ги нападнете. Ако сте алергични към тяхната отрова е възможно да изпитате доста сериозен дискомфорт. Истината обаче е, че пчелите не са чак толкова агресивни, но ако търсете насекомото, което може да приключи жизнения ви път, може спокойно да насочите погледа към Австралия, там почти всичко се опитва да ви убие и се е размножило значително бързо.

След като темата обаче е насочена към летящите и опасни насекоми, тогава имаме победител в лицето на японския гигантски стършел. Размерите на това насекомо ще изискват нещо повече от вестник, за да го елиминирате. Дължината на тялото е средно около 45 милиметра, а с размаха на крилата е около 75 милиметра. Особено внимание трябва да обърнем на жилото, което е около 6 милиметра и е покрито с активна отрова. Ето защо и в медиите най-често се нарича „стършелът-убиец“. Ако бъдете ужилени от един стършел, околните бързо ще усетят миризмата на отровата, която действа като радар и ще привлече останалите в боен режим. Доказано е от науката, че многократното ужилване може да причини смъртта на човек. Най-големият проблем е да не бъдете нападнати от кралицата, която макар и рядко да напуска кошера, може да призове цялата армада от летящи изтребители и точно като камикадзета няма да простят по никакъв начин на нападателя.

Добрата новина е, че японската версия, позната още като Vespa Mandarinia живее предимно в азиатската част и се среща близо до Руския Далечен Изток. Не е ясно как е направила трансфера си в някои части на Северна Америка, но през 2019 и 2020 г. е регистрирано нейното присъствие. На Балканския полуостров още не може да бъде забелязана, макар и климатът да става все по-привлекателен, но пък ще открием, че има още една разновидност в Европа, която е значително по-малка и за голямо щастие – не толкова агресивна.

Asian_giant_hornet

След като говорим за един хищник, няма да го откриете в градската част, което е добра новина, но това не означава, че няма да ловува в горите и да преследва най-различни видове. И докато Азия вече е свикнала с опасната летяща напаст, американците започнаха да се притесняват и още през април 2020 г. имаше предупреждения за дистанциране, поради простата причина, че тогава стартира активния им период. Размерите на насекомото и желанието му да започне да се размножава на чиста територия, американските биолози наистина започнаха да се притесняват.

Гигантският стършел е отговорен за активното заличаване на някои видове, но първите открити индивиди бяха женски, в началото на тази година се откри и мъртъв мъжки, което официално може да подсказва, че ако има насекомо, което може да избива населението, то вече се е преселило и най-вероятно строи колонии на територията на САЩ. Какво обаче е усещането да бъдете нападнати от японски гигантски стършел. Едно ужилване не може да бъде чак толкова страшно, нали? Нека за миг си представим жилото на най-обикновена пчела – то е 1.5 милиметра. Жилото на стършела е 6 милиметра и според Масато Оно – изследовател в университета Тамагава, чувството е нещо подобно на забиването на горещ пирон в крака. В тялото ви влиза невротоксин на име надаратоксин.

Той не само може да ви нарани, но и да изгори кожата ви. Ако си мислете, че ужилването е най-големият проблем, тогава нека подскажем още малко – стършелът не е задължен да жили, той може да пръска и отрова, а ако тя попадне в очите, както съобщават японци през 2020 г., пострадалият ще бъде изложен на перманентно увреждане. Алергичните хора са в опасност, но това няма значение, особено след като сред жертвите вече има пострадали и засегнати.

1280px-Male_Vespa_mandarinia.DSC_1515

Тайната и силата на стършелите идва с факта, че той носи в себе си завидни количества от този токсин. И нека завършим с още една подробност, понеже самата отрова има няколко различни версии, трудно може да се контролира при попадане в тялото. Колко човека са убили тези насекоми и можем ли да смятаме, че наистина са опасни? Статистиката е започнала да се води по-сериозно през 2001 г. и в Япония жертвите са между 12 и 26 на година. Има една подробност, японците събират смъртните случаи на хора, които са ужилени от всякакви други насекоми.

Китайските лекари отдавна препоръчват на пациентите, които са били ужилени повече от 10 пъти да потърсят веднага медицинска помощ, а ако броят надвиши 30, задължително да се отправят към спешното отделение. В последният случай, отровата може да бъде причина за блокиране на бъбреците и това често води до мъчителна смърт. През 2013 г. в Китай са убити 41 души – там статистика се води стриктно за това насекомо, а пострадалите са 1600 души на година. Пострадалите често могат да умрат от сърдечен удар, докато търсят медицинска помощ. При по-дребни бозайници се забелязват и други главоболия като блокиране на органи, но това се случва едва след множество ужилвания.

Подобен сценарий се забелязва и при хората с повече алергии, но за щастие не е толкова чест. Смъртта може да настъпи при повече от 59 ужилвания. Това не е трудно за постигане, защото стършелите се движат на стада и използват химикали, за да маркират храната си. Със същите маркират и враговете си, както вече посочихме. Редовен източник на атака, са кошерите с пчели, за да достигнат до меда. Еволюцията си казва тежката дума и макар пчелите да нямат физическата сила да се справят с японския гигантски стършел, разполагат с доста сериозни защитни механизми. При нападение, те се събират на куп и започват да пърхат с крила до степен, в която повишават насищането на въглероден диоксид.

1024px-Vespa_mandarinia_japonica1

Ето защо и стършелите най-често нападат на групи. Япония използва някои интересни методи за убиване. Обикновеният вестник и другите подръчни материали няма да помогнат. Японците продават дървени палки с плоскост, които биха могли да неутрализират вредителя. Освен най-различни видове отрови и горене на кошери, някои провинции на Япония смятат този стършел за деликатес и го консумират. В заключение можем да кажем, че има стършели, които могат да ви убият, но поне са лесни за разпознаване – просто са огромни. И се намират все още само в Азия и очевидно САЩ.

Снимки: Wikipedia

 
 
Коментарите са изключени за Японският гигантски стършел – насекомото, което наистина може да ви убие

Повече информация Виж всички