shareit

Има ли една единствена храна, с която можем да оцелеете завинаги?

| от |

През цялата 2016 г. Андрю Тейлър яде само картофи. Има няколко детайла около диетата му: той яде както бели, така и сладки картофи и понякога им слага соево мляко, доматен сос, сол и билки. Андрю също така приема отделно като хранителна добавка витамин B12. Но като цяло човекът приема само картофи – за закуска, обяд и вечеря. През годината си прави четири кръвни теста, за които твърди, че всичките са били нормални; той дори отслабва и се чувства по-енергичен.

„Ако трябва да изберете една храна, ако сте, например, един от хората, които ще бъдат изпратени на Марс, изберете картофи“, казва Тейлър. „Не се опитвам да съм рекламно лице на картофите, но това беше едно наистина добро изживяване за мен.“

Но все пак – първо и най-важно, не е добра идея да ядете само един вид храна. За да оцелеем, се нуждаем от 20 аминокиселини – от които 9 са незаменими, което означава, че не можем да ги произвеждаме сами и трябва да ги получаваме от храната – както и множество минерали и витамини. (И очевидно се нуждаем от вода в допълнение към храната, за да поддържаме клетките си хидратирани, така че да не изсъхват и да спрат да функционират.) През цялата история често сме комбинирали храни, като ориз и боб, кисело мляко и ядки и дори макарони и сирене до известна степен, в целенасочен опит или случайно, за да приемем правилния баланс от хранителни вещества. Който не можем да постигнем от яденето на един хранителен продукт. Но във времена на глад, при пости или пък заради бас (кой знае) има няколко храни, с които човек може да оцелее… поне за известно време.

Обикновени картофи

Диетата с картофи

Картофът е един добър пример. Андрю Тейлър не е единственият човек в историята, който е разчитал почти изключително на картофи за препитание. В началото на 1800 г. около 1/3 от ирландското население е получавало по-голямата част от калориите си от картофи. През 2015 г. средностатистическият американец пък е изял около 113 килограма от тях.

Технически, традиционните бели картофи съдържат всички основни аминокиселини, от които се нуждаете, за да изградите протеини, да възстановите клетките си и да се борите с болестите. И само пет на ден, ще са ви достатъчно в това отношение. Но ако се храните само с бели картофи, в крайна сметка ще изпаднете в недостиг на витамини и минерали. Тук е мястото, където се намесват сладките картофи. Включването им в микса – технически те принадлежат към различно таксономично семейство от белите картофи – увеличава вероятността да получите препоръчителната дневна доза от витамин А (съединението в морковите, което са ни казвали, че може да ни накара да виждаме в тъмното) и витамин Е. Никой на диета от сладки картофи и бели картофи също няма да получи скорбут – ужасно заболяване, което се случва поради липса на витамин С и кара зъбите ни да паднат.

Дори и с тази комбинация обаче пак ще трябва да ядете много, преди да приемете правилните нива от всичко. Консумирането на пет картофа дневно ще ви даде всички основни аминокиселини, от които се нуждаете, за да изградите протеини, да възстановите клетките си и да се преборите с болестите. Но освен ако не ядете 34 сладки картофа на ден или 84 бели, в крайна сметка ще изпаднете в недостиг на калций. И ще ви трябват и 25 бели картофа на ден, за да получите препоръчителното количество протеини. Соевите зърна имат повече протеини и калций, но нямат витамин Е или бета-каротин.

Разбира се, има и много здравословни недостатъци на картофите, особено когато ядем само тях. Белите са с високо съдържание на въглехидрати, които карат кръвната ни захар да скочи и след това да се понижи, което натоварва инсулиновата система. Хората, които ядат много от тях, са по-склонни да получат диабет и да затлъстяват, според множество проучвания.

Андрю Тейлър всъщност отслабва – вероятно от това, че яде по-малко и се отказва от захарта – което не е крайната му цел. Той спира да яде повечето храни, за да се обучи да получава комфорт и радост от други области на живота си, не само от храната. Но сега, въпреки че неговият експеримент приключва, той все още е доста развълнуван. „Това беше просто експеримент и премина точно както исках“, казва той.

Сладки картофи

С кои храни можем да оцелеем

Никой диетолог не би подкрепил изцяло картофена диета. Има причина диетичните насоки да препоръчват да се ядат разнообразни зеленчуци, зърнени храни, протеини, плодове и масла. Ако приемате само едно от тях, скоро ще се сблъскате със същите хранителни дефицити, каквито бихте изпитали и с картофите. Разнообразието е важно и в този случай е жизненоважно.

 
 
Коментарите са изключени за Има ли една единствена храна, с която можем да оцелеете завинаги?

Повече информация Виж всички