shareit

Как Самюъл Джонсън лекува меланхолията си с модерни методи още през 18 век

| от |

Мел Гибсън го прави, Брук Шийлдс също. Правят го и Ума Търман, Бен Стилър и Кари Фишър. Те, както десетки други знаменитости, в книги или по телевизията, обсъждат своите борби с алкохолизма, наркоманията, депресията и други дълги и тъмни душевни преживявания.

Самюъл Джонсън не е Мел Гибсън, но биографията му включва съчинения като на редица знаменитости от днес: родени в бедност, с множество заболявания, както физически, така и психологически, и, разбира се, тежестта на славата. През живота си (1709 – 1784) д-р Джонсън става известен критик, биограф, морален философ и създава Речника на английския език. Той също е популярен с екстравагантността си. Но в моменти на криза Самюъл не пуска изявления през своя издател или протежето си и бъдещ биограф Джеймс Босуел и отказва да се оттегли в усамотение. Вместо това представя собственото си възстановяване, което провежда по начин, предвещаващ едно популярно течение в съвременната психология.

Джонсън пише за щастието и меланхолията като така се присъединява към един по-голям диалог по време на Просвещението по тези теми, в който участват светила като Волтер, Дидро, Русо и Джеръми Бентам. Неговите текстове не показват драма на, да речем, клептомания, но предлагат освежаващ контраст между шаблоните за страдание и щастие. С целенасочени усилия и проницателен поглед върху работата на ума, Джонсън просто измисля начини как да заобиколи страданията си и да бъде щастлив.

Той започва живота си от много ниска точка: „Роден съм почти мъртъв и не можех да заплача известно време“. В ранна детска възраст има проблеми с лимфните възли, които се приписват на туберкулозата на една от акушерките. Той е отведен да посети кралица Ан, защото има вярване, че кралското докосване може да излекува „злото на краля“, както се нарича неговата болест по това време. През целия си живот той има лошо зрение и слух, странни тикове, а жестовете му са превъзбудени. Джонсън наследява от баща си Майкъл Джонсън и „гнусна меланхолия“ (по негови думи), което го накара да се чувства „луд през целия си живот“. Първият голям депресивен епизод на Джонсън се случи на 20-годишна възраст, докато е във ваканция от Университета Оксфорд. Джонсън, пише Босуел, „се почувства покорен от ужасяваща хипохондрия, силно раздразнение, безпокойство и униние, мрак и отчаяние, които правят съществуването му истинско нещастие“.

Samuel Johnson by Joshua Reynolds 2

Но дори и в този ранен период, Джонсън проявява изключително добро усещане за самоанализ. Той описва ситуацията си и дава текста на своя лекар и кръстник, д-р Самуел Суинфен. Докторът е толкова впечатлен от изключителната точност, задълбоченост и красноречие на анализа, пише Босуел, „че го показа на няколко свои приятели“. Естествено, Джонсън е бесен.

Мрачът се повдигна и може би е по-добре, че Джонсън не търси допълнителна медицинска помощ след грубото нарушаване на поверителността му. Предпочитаните методи за лечение на меланхолия по негово време са повръщане, пускане на кръв и физическо наказание.

„Да имаш власт на ума си е велико изкуство“ – каза той на Босуел – „и това може да се постигне в значителна степен чрез опит и упражнения“. Джонсън би се съгласил от все сърце с мнението на гръцкия философ Епиктет, който пише: „Хората не се смущават от нещата, а от гледната точка, която възприемат към тях“. Това е идеята в основата на когнитивно-поведенческата терапия – прагматична, краткосрочна форма на психотерапия, широко използвана за лечение на множество психологически проблеми.

Когнитивно-поведенческите терапевти смятат, че емоционалните смущения са причинени от „изкривявания в мисленето“, погрешни убеждения или интерпретации, които могат да предизвикат тревожност, депресия или гняв. Вземете пациент, който си казва: „Имам глоба за неправилно паркиране; никога нямам късмет“. Когнитивно-поведенческите терапевти наричат ​​това „катастрофално мислене“. Задачата на терапевта е да помогне на пациента да замени подобни изкривявания в мисленето с по-реалистични интерпретации като например: „Жалко, че имам глоба, но това е малък проблем на фона на всичко“.

Джонсън понякога играе когнитивно-поведенчески терапевт на раздразнителния и капризен Босуел. В един такъв случай Босуел пристигна в дома на Джонсън в Лондон разстроен и неспокоен. Той влиза в спор със своя хазяин и решава да не прекарва още една нощ в стаята си. Джонсън се разсмива. „Помислете, сър, колко незначително ще изглежда това след 12 месеца.“ Това прозрение направи голямо впечатление на Босуел. „Ако това се приложи при повечето малки злополучни инциденти в живота, при които нашето спокойствие твърде се нарушава, бихме си спестили много болезнени усещания“, пише той. „Опитвах го често, с добър ефект.“

Джонсън често засяга психологически въпроси в The Rambler – двуседмично издание, публикуван между 1750 и 1752 г. Добър пример е брой #29, в който той използва доста сполучливи разсъждения и ярки образи, за да покаже глупостта на катастрофалното мислене и ефекта му. „Каквото и да дива по потока на времето, нека, когато е много близо до нас, да бъде прогонено от случаен взрив, който ще се случи, за да пресече общия ход на потока.“

Той вярва, че безделието дава плодородна почва за меланхолията. „Сигурно е, че всяко диво желание или напразно въображение никога не превзема ума толкова сполучливо, както когато той е празен.“, пише в Rambler #85. Той формулира и живее от обикновена мантра: „Ако бездействате, не бъдете самотни; ако сте самотни, не бездействайте“.

 
 
Коментарите са изключени за Как Самюъл Джонсън лекува меланхолията си с модерни методи още през 18 век

Повече информация Виж всички