shareit

Дори само половин бира на ден свива мозъка

| от |

Лоши новини почти всички ни – дори само една до две алкохолни единици на ден могат да доведат до по-нисък обем на мозъка, което единствено се влошава с увеличаване на консумацията, показва ново проучване.

То оспорва убеждението, че малките количества алкохол нямат никакво значение – или дори са здравословни – като установява, че хората със значителни мозъчни промени от консумацията на алкохол в резултат може да имат когнитивни увреждания.

François Louis Jaques Paysans fribourgeois au bistrot

„Има някои доказателства, че ефектът от пиенето върху мозъка е поразителен“, казва бившият постдокторант и съ-кореспондент автор Реми Дейвиет в изявление относно изследването. „Така че дори само едно допълнително питие на ден може да има по-голямо въздействие от която и да е от предишните напитки през същия ден. Това означава, че въздържането от последната напитка за вечерта може да има голям ефект по отношение на стареенето на мозъка.“

Резултатите са публикувани в списание Nature.

Години наред обнадеждени пиячи и противоречиви експерименти подкрепят идеята, че леката до умерена консумация на алкохол е неутрална за здравето, докато напитки като червеното вино дори са изтъквани като чудесен източник на антиоксиданти. Сега обаче последните доказателства започват да подчертават драматична разлика в обема на мозъка и микроструктурите на пиещите алкохол в сравнение с тези, които се въздържат, и изследователи от Университета на Пенсилвания се опитват да се задълбочат в тази връзка.

Екипът взема данни за консумацията на алкохол заедно с мозъчни изображения на 36 678 здрави хора на средна възраст и по-възрастни и контролира за потенциални объркващи променливи, преди да започне да търси корелации между приема на алкохол и промените в мозъка. Обемът на органа е коригиран спрямо размера на главата, така че разликите в това отношение не би трябвало да оказват влияние върху ефекта на алкохола.

И така, с увеличаването на консумацията се наблюдава намаляване на общия обем на мозъка, обема на сивото вещество и микроструктурата на бялото вещество. По същество размерът на мозъка се свива, когато участникът пие повече алкохол.

„Ефектът не е линеен“, казва Дейвиет. „Той става по-зле, колкото повече човек пие.“

(Five stages of inebriation, ca.1863-1868) - photographer Charles Percy Pickering (9610229733) (2)

Тези резултати са в съответствие с предишни проучвания – обаче сега са засечени и отрицателни последици върху мозъка, когато участникът пие много малко алкохолни единици, дори една-две. Само с половин бира на ден, мозъкът показва промени, еквивалентни на остаряване от две години. Когато количеството се увеличи до две-три единици на ден, мозъкът се променя до еквивалента на три години и половина остаряване.

Сега изследователите твърдят, че резултатите поставят под въпрос правителствените и здравните насоки за безопасна консумация на алкохол.

„Тези констатации контрастират с научните и правителствени насоки за безопасни граници на пиене“, казва Хенри Кранцлер, директор на Центъра за изследване на зависимостите в Пен.

„Например, въпреки че Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм препоръчва жените да консумират средно не повече от една напитка на ден, препоръчителните ограничения за мъжете са два пъти повече, количество, което надвишава нивото на консумация, свързано в проучването с намаляващия мозъчен обем.“

Сега екипът насочва вниманието си към това дали резултатите остават същите, ако консумацията стане постоянна, като например бира на ден всеки ден, в сравнение с това когато някой не пие алкохол в продължение на седмица, но след това препива през уикенда.

 
 
Коментарите са изключени за Дори само половин бира на ден свива мозъка

Повече информация Виж всички