Обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.
Обичаме здравословната храна. Зеленчуците. Салатите. И не чак толкова здравословната. Сладките изкушения. Шоколада. Сладоледа. И месото. Пържоли, скара, барбекю. Морските дарове. Рибата. Картофите. Виното. Кафето. Палачинките…
Нашият апетит за нови вкусотии няма край, така както сме сигурни, че е неизчерпаемо вашето въображение.
Затова продължаваме да очакваме вашите кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница : Chronicle.bg, на страницата на рубриката във Фейсбук Кулинарни хроники или ни го изпратете на office@chronicle.bg.
A за най-добрите ще има награди от нашите партньори. Така че… готовииииии… старт!
Шарлота с малинов мус от Венцислава Славчева
Един пакет бисквити за тирамису (савоярди ) - 400гр.,
За блата - 3 яйца с стайна температура, 100гр. брашно, 100гр. захар.
За муса - 10 гр желатин предварително накиснат в студена вода, 400мл прясно мляко, 3 равни супени лъжици нишисте ( 40гр ), 1 жълтък 200гр ( 3/4 ) захар, 400- 500гр замразени малини + 150гр захар, 300мл студена сметана .
За сиропа - 2ч.ч вода, 250гр захар (1ч.ч +1/4 )
Опечете пандишпановата платка - Разбийте с миксер трите яйца с захарта до кремообразна смес леко прибавете брашното и разбъркайте .Опечете на 180 гр . Охладете готовия блат разрежете на две .Аз съм използвала с форма размер 23см. Това може да го направите един ден по - рано за да си спестите време .
Приготвяне на муса - в съд сложете малините и захарта сварете, докато се размразят и се разтопи захарта. Не е необходимо да завират.Сложете в по голяма цедка (сито) полученото пюре и мачкайте докато се филтрира възможно най- много. Целта е да се премахнат семената на семките, ако смятате че няма да ви пречат просто пропуснете този етап. Целта е да се получи гладко пюре .Пригответе крема от млякото, жълтъка, захарта, разтвореното нишeсте ( в малко мляко ). Дръпнeте от огъня прибавете разтопения желатин, малиновото пюре. Охладете в хладилник като бъркате по често ( важно е !) и следете кога започва да се желира крема. Разбийте студената сметана, запазете в хладилник. Когато плодовия крем е полужелиран прибавете сметаната. Леко разбъркайте пазете обема на сместа.
В ринг или тортен обръч сложете една от платките сиропирайте и започнете да нареждате бисквитите, които предварително леко потапяйте в сирoпа .Не ги оставяйте да киснат - ще се раздробят !.Може малко да е трудно докато се наредят в началото .Слагайте ги поръсената страна с захар навън.Сложете 1/2 от крема. После ред бисквити.отново сиропирани и останалата част от крема .Сложете останала пандишпанова платка сиропирайте отново. Гарнирайте по ваш вкус с разбита сметана или... каквото искате. Охладете поне 6-7 часа преди да свалите ринга. Аз съм използвала шоколадов ганаш - 50 гр черен шоколад, 30мл течна сметана и 1 - 2 ч.л масло с стайна температура. Намажете фино платката с маслен крем охладете и залейте с охладения ганаш.