shareit

Мъжът, който поиска трансплантация на глава

| от chronicle.bg |

Валерий Спиридонов има заболяване още от дете. Не може да се движи или да върви без помощта на инвалидна количка. Самият Спиридонов винаги е харесвал науката и новите технологии. Затова и се включва като доброволец в т. нар. проект на италианския неврохирург Серджо Канаверо, който твърди, че може да присъди глава към тяло.

Самоубийство или огромно желание за пълноценен живот е участието на 31-годишния Спиридонов. „От дете съм свикнал да постигам целите си, харесва ми да решавам проблемите, пред които е изправено човечеството, с помощта на новите методи, които не са съществували преди“, казва той в интервю за Bulgaria on Air.

Големи имена в науката са на мнение, че операцията е невъзможна, а Валерий е обречен на смърт. Д-р Канаверо обаче е убеден в методите си – нужен е донор в мозъчна смърт, а успехът на операцията се крие в едновременното отделяне на двете глави от тялото. Следва дълга операция, много специалисти и продължителна изкуствена кома. Към момента Валерий се е подложил на редица изследвания и е подробно запознат с методите на операцията.

Казва, че е оптимист. Операцията трябва да продължи 36 часа, а в нея ще участват над 150 специалисти от различни области – хирурзи, анестезиолози, реаниматори и много други специалисти.

Близките му го подкрепят безусловно, осъзнавайки сериозността на това, което иска да направи. „А и тази операция не е важна само за мен, а за цялото човечество. Не искам никой да се притеснява. Опитвам се да обясня, че тази операция за мен е нещо много сериозно и отговорно, а не просто една скъпа евтаназия“, казва Валерий.

С д-р Канаверо обсъждат детайлите около операцията. „В момента разработват специална система за виртуална реалност, за да се адаптирам към бъдещотото си тяло“, казва той. Преди операцията и след нея Валерий ще има виртуални очила и ще движи виртуалното си тяло като истинско, за да се адаптира с размерите му и да се научи да координира движенията си.

Повече за Валерий и операцията можете да видите тук.

 
 
Коментарите са изключени за Мъжът, който поиска трансплантация на глава