Не, не говорим за парфюма, нито за някой снажен младеж, а за най-популярния летен коктейл в Европа в момента.
„Хюго“ се появява като търсена и желана алтернатива на Мохитото и Аперола – до този момент царете на лятото в чаша. Коктейлът е перфектен на летен следобед или преди някой приятен обяд, а дори и вечеря. За пикник и съботно събиране на двора.
„Хюго“ произлиза от Южен Тирол в Северна Италия, но вече е абсолютен хит в цяла Европа. Той е толкова популярен, че дори вече си има и собствен сайт, който може да намерите тук.
Най-просто казано – Хюго е коктейл, в който имате Просеко или шампанско, мента и бъз. Даваме ви рецептата, по която може да си го направите вкъщи.
Продукти:
100 мл Просеко (препоръчваме Просеко Брут Спуманте, Серджо Мионето) или 100 мл шампанско (калифорнийското Korbel Brut е чудесно за целта)
150 мл газирана вода
10 мл. сироп от бъз (1 -2 с.л.)
5-6 пресни листа от мента
Сок от два прясно изцедени лайма
1 лайм, нарязан
Кубче лед
Приготвяне:
Накъсайте или намачкайте четири листа от мента в голяма чаша за вино.
Към тях добавете малко количество от сиропа от бъз (около 1-2 супени лъжици се равняват 5-10 мл). Бъдете внимателни, да не добавите прекалено много, в противен случай коктейлът може да стане прекалено сладък.
Към тези съставки, добавете прясно изцедения сок от лайм, Просекото и газираната вода. Разбъркайте добре с коктейлна лъжица.
Добавете останалите листа от мента и парчетата лайм и лед, по желание.
Сервира се със сламка.
Наздраве!