Обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.
Обичаме здравословната храна. Зеленчуците. Салатите. И не чак толкова здравословната. Сладките изкушения. Шоколада. Сладоледа. И месото. Пържоли, скара, барбекю. Морските дарове. Рибата. Картофите. Виното. Кафето. Палачинките…
Нашият апетит за нови вкусотии няма край, така както сме сигурни, че е неизчерпаемо вашето въображение.
Затова продължаваме да очакваме вашите кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница : Chronicle.bg, на страницата на рубриката във Фейсбук Кулинарни хроники или ни го изпратете на office@chronicle.bg.
A за най-добрите ще има награди от нашите партньори. Така че… готовииииии… старт!
Фалафели от Диана Димитрова
Като студентка работех в едно арабско магазинче за дюнери… Да е жив и здрав Хъни дето ми даде тая рецепта, защото много ги обичам, а в комбинацията с питите джоб, са невероятни. Защо да даваш пари за дюнери като може да си направиш нещо много по вкусно, и най вече по качествено / поне знаеш какво слагаш/ вкъщи. Преди години продаваха машинка за фалафели из магазинчетата на Женския пазар, но аз никога не съм имала. Оформям като кюфтенца и резултата е страхотен…
ПРОДУКТИ
2 ч.ч. сух нахут
1 средно голяма глава лук
4 - 5 скилидки чесън
2 ч.л. брашно
сол, черен пипер, кимион, счукана червена чушка суха - по желание
1/2 ч.ч. нарязан на ситно магданоз
в оргиналната рецепта има и малко кардмон и кориандър, но аз не слагам…
Нахута се накисва за през нощта в студена вода. Може да използвате блендър или машинка за месо / аз я предпочитам, защото кюфтенцата стават по - хубави/.
Смелете изцедения нахут, лука и чесъна. Прибавете брашното и всичките сухи подправки. Сложете ситно нарязания магданоз. Омесете добре и оформете топчета, които при слагане в тигана, аз притискам леко да станат като кюфтенца. Пържат се в загрята мазнина. Изцеждам върху хартия.
Сервирам в пита джоб със зелена салата и млечен чеснов сос…ДА ви е сладко..:)