БАН се разграничи от тезата за опасните Е-та

haribo

Институтът по молекулярна биология към БАН се разграничава от твърденията на доцент Георги Милошев за наличието на опасни добавки и оцветители в храните, които увреждат човешката ДНК, съобщава БНР.

Това било лично мнение на доц. Милошев, посочи директорът на института доц. Ива Угринова. Тя призова към предпазливост относно подобни твърдения, защото водят до паника.

„Не искам да кажа, че изследванията, които доцент Милошев прави, са несъществени и несъстоятелни, но са определено недостатъчни, за да се правят подобни оценки. За да се прави подобно изявление, е необходимо тези резултати да бъдат потвърдени с няколко подхода. Обикновено трябва да се направи и в независима лаборатория“, каза тя.

Преди по-малко от две седмици доц. Милошев посочи, че оцветителите, които боядисват храните в зелено, синьо и червено и най-масово се използват в сладкиши, шарени бонбони и напитки, са опасни за здравето. Според европейските регистри в минимални дози тези вещества са безвредни. Изследването на Милошев, обаче, доказва, че те променят структурата на ДНК и крият риск за здравето на хората.

Споделяне
Харесва ми
Споделяне

Подобни

Ексклузивно

Последни

  • Живот
  • БАН се разграничи от тезата за опасните Е-та