Лютите чушки и тяхната огнена история, която завладя света

Лютите чушки са култивирани в Централна и Южна Америка преди хиляди години и по-късно са интегрирани в кулинарните традиции по целия свят
Снимка: iStock

Лютите чушки от рода Capsicum представляват група цъфтящи растения от семейство Картофови (Solanaceae). Те произхождат от районите на днешно Перу, Боливия и Централно Мексико.

Първоначално са използвани за подправяне на традиционните храни на местното население.

Петстотин години след като испанците откриват този плод, той се разпространява по цял свят, развивайки множество разновидности, въвеждайки нови вкусове в традиционните кухни и поставяйки на изпитание поносимостта към лютото.

Археологически находки сочат, че семената от люти чушки са свързани с готварски, военни и ритуални съдове. Това свидетелства, че плодът е култивиран като подправка от предколумбови цивилизации и общности още преди 7500 години - приблизително с началото на земеделието.

Истории Природа

Най-вероятно чушките са опитомени заради способността им да запазват храната за по-дълго време.

Семената им са разпространявани от различни видове птици на север и юг от Америка, което позволява развитието на разнообразни видове.

Научното название Capsicum произлиза от гръцката дума kapsimo, означаваща "да гори".

Чили пък идва от науатълската дума chīlli, а названието пипер (pepper) най-вероятно е въведено от първите конкистадори, които откриват, че характерната лютивина на плода наподобява вече познатия им черен пипер.

Консумацията на люти чушки е свързана и с редица ползи за здравето - засилване на имунната система, намаляване на риска от диабет тип 2, предпазване от алергии и редуциране на риска от рак. Чушките са богати на витамини A, C и E, както и на капсаицин - мощен антиоксидант с противоракови свойства, който придава характерния червен цвят на чушките.

Капсаицинът и сродни химични вещества са отговорни и за лютивостта на чушките. Както видът на чушката, така и условията на отглеждане влияят върху степента на лютото.

Например чушките, които растат в райони с малко вода, са по-люти. Лютивостта на дадена чушка се измерва по скалата на Сковил, където най-ниските стойности имат зелените и сладките чушки като паприката, а най-високи - сортове като Red Savina habanero, chocolate habanero и Dragon"s Breath, смятана за най-лютата чушка в света.

Истории Досиета

Усещането за лютивина възниква, когато капсаицинът достигне рецепторите за болка в човешкото тяло. При стимулирането им нервите изпращат сигнали към мозъка през гръбначния мозък, а мозъкът връща отговор, който създава усещане за болка, насочвайки вниманието към "засегнатата" зона.

Някои люти чушки предизвикват толкова силна болка, че в Индия са използвани като вид оръжие.

Редовна консумация на люти чушки води до увеличване на устойчивостта и толерантността към капсаицин.

Това обяснява защо различните хора имат различни нива на поносимост към лютото.

Интересно е, че една от реакциите към капсаицина е освобождаването на ендорфини и допамин в мозъка, които помагат на тялото да се справи със "заплахата", но едновременно създават чувство за удоволствие. Така възниква особен контраст между болка и наслада.

За разлика от повечето бозайници, хората не избягват болката, причинена от люти чушки. Докато другите животни възприемат консумацията им като заплаха, хората напротив. Така те способстват за еволюцията на растението и способността му да се разпространява в нови среди.

Лютите чушки за първи път са култивирани като подправка в днешно Мексико и получават най-голямо разнообразие в Перу чрез земеделие и изкуствен подбор.

Растението е записано за първи път в западните исторически документи в края на 15-и век. Малко след пристигането на испанците в Америка, монахът Бернардино де Сахагун описва различни видове chilmolli (науатълска дума за сосове с люти чушки) в Централно Мексико.

Истории Природа

С разрастването на световната търговията, европейците пренасят лютите чушки в Стария свят.

Две империи доминират в тези търговски пътища - Испанската, управлявана от император Карл V (от Испания към Италия и Близкия изток), и Османската империя (към Източното и Южното Средиземноморие, Балканите и Унгария).

След въвеждането им, разновидност на capsicum annuum, известна като сладка чушка или пипер, започва успешно да се отглежда в Южна Европа.

Първоначално използвана като декоративно растение в аристократични домове, още през 16-и век тя бързо е възприета от земеделците като подправка.

В Европа лютите чушки се смятат за "пипера на бедните", тъй като са по-достъпни от азиатския черен пипер - вероятно именно това довежда до развитието на сладките сортове в Италия, Унгария и България.

В Унгария производството на чушки е индустриализирано през 19-и век и придобива огромно културно и кулинарно значение чрез паприката.

Днес паприката се използва в цяла Европа за приготвянето на много ястия.

Различни култури откриват или приписват различни кулинарни и лечебни свойства на растението, което постепенно достига до региони като Етиопия, Южна Индия, Шри Ланка, Филипините, тихоокеанските острови, Китай и Япония.

Днес основните производители са Китай, Индонезия, Мексико и Индия, където чушките са донесени от португалците през 17-и век.

Включването им в индийската кухня е пример за това как чужди културни елементи, донесени чрез търговия, често свързана с колониализъм и империализъм, се превръщат в ключови местни традиции.

Употребата и кулинарните техники, свързани с лютите чушки, се различават според географските райони и зависят от множество фактори, включително зрелостта на плода.

При ацтеките например червеното и зеленото се считат за естествено допълващи се цветове - зелената чушка се свързва с бога на дъжда, защото зеленото символизира водата, докато червената олицетворява топлината.

В Европа червените чушки често се асоциират с емоции и исторически са възприемани като стимуланти или афродизиаци.

Кулинарните традиции показват как лютата храна може да се превърне в маркер на идентичност. В Италия, например, в Калабрия чушките са важен елемент от местната културна идентичност, а в Унгария употребата на паприка в гулаша бележи разграничение от австрийците още през 18-и век.

В Мексико бобът и яхниите традиционно се приготвят с малки люти чушки като основа. Лютивината е толкова характерно за мексиканската кухня, че се използва дори в сладкиши и десерти.

Лютите сосове са разпространени в цяла Латинска Америка и варират по вкус, цвят и лютивина в зависимост от използваните чушки. Големи зелени чушки се консумират като зеленчук в Мексико, подобно на сладките чушки в Испания.

Лютите чушки са не просто подправка, а културен и исторически феномен. От древните цивилизации в Америка до съвременните кухни по целия свят, те играят роля както в храненето, така и в медицината, ритуалите и дори политиката.

Пътят им от скромен плод до глобален символ на вкус и идентичност показва как едно растение може да промени традиции, икономики и цели общества. Днес лютивото е едновременно белег на културна принадлежност и универсален език на кулинарното удоволствие.

Истории Досиета

Споделяне
Харесва ми
Споделяне

Подобни

Ексклузивно

Последни