„La La Land“ – големият победител на БАФТА

| от chronicle.bg |

Мюзикълът „La La Land“ получи награда БАФТА за най-добър филм, съобщава БТА.

Церемонията по раздаването на годишните отличия на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (БАФТА) се състоя снощи в зала „Ройъл Албърт хол“ в Лондон.

„La La Land“ е големият победител на вечерта с общо пет награди. Деймиън Шазел получи БАФТА за най-добър режисьор, а Ема Стоун – за най-добра актриса, именно за мюзикъла. „La La Land“, който влезе като фаворит с 11 номинации, получи още наградите за музика и кинематография.

Миналия месец мюзикълът, който разказва за любовта на млада актриса (Ема Стоун) и джаз музикант (Райън Гослинг), остана големият победител и на церемонията по връчването на отличията „Златен глобус“. Той взе наградата във всичките седем категории, в които имаше номинация. Така „La La Land“ подобри рекорда за най-много отличия „Златен глобус“, който досега бе шест.

EE British Academy Film Awards - Red Carpet Arrivals

Наградите БАФТА са смятани за британски еквивалент на „Оскар“-ите. Те се раздават две седмици преди церемонията по връчването на най-престижните филмови награди. БАФТА са смятани за индикатор за това кои ще са носителите на „Оскар“. Така „La La Land“, който има 14 номинации за най-престижните награди в света „седмото изкуство“, очаква бляскавата церемония в Бевърли хилс, Калифорния, като явен фаворит.

Кейси Афлек бе удостоен с БАФТА за най-добър актьор за ролята си във филма „Манчестър до морето“. Критици коментират, че лентата е позволила на по-малкия брат на Бен Афлек най-накрая да излезе от сянката на своя прочут по-голям брат.

EE British Academy Film Awards - Winners Room

БАФТА за най-добър актьор и актриса в поддържаща роля получиха съответно Дев Пател и Вайола Дейвис. Пател бе награден за превъплъщението си в лентата „Лъв“, а Дейвис – за „Огради“.

Филмът „Аз, Даниъл Блейк“ бе удостоен с наградата за най-добър британски филм.

Кен Лоуч – режисьорът на лентата, която разказва за дърводелец, който се опитва да получи социални помощи след сърдечна атака – използва случая, за да разкритикува остро управляващите във Великобритания консерватори. „Най-уязвимите и бедни хора са третирани от това правителство с безсърдечна жестокост, което е позорно“, каза Лоуч.

80-годишният режисьор се извини, че е произнесъл политическа реч, но каза, че „човек не може да направи такъв филм и след това да говори за шоубизнес“.

В края на церемонията принц Уилям, който е председател на БАФТА, връчи наградата за цялостен принос на 90-годишния комик ветеран Мел Брукс.