shareit

Легендата за Кандахарският гигант, който бе убит от силите на САЩ

| от |

През август 2016 г. ютюбър публикува продължително интервю с военен, идентифициран само като г-н К. В интервюто г-н К твърди, че е присъствал на бруталното клане на убиец, когото нарича Кандахарския гигант.

Убийството на гиганта, казва той, се случва в разгара на операцията „Непреклонна свобода“ през 2002 г., когато военните участват в ожесточени битки с талибаните в тяхната де факто столица в провинция Кандахар по време на инвазията на САЩ в Афганистан. Но този гигант не е просто възголям човек; той не е човек въобще.

Кандахарският гигант, казва г-н К., е висок 4 метра с огненочервена коса, шест пръста и два комплекта зъби. Той дори убива един от войниците на специалните сили с копие, преди останалата част от военните да го свали с продължил 30 секунди огън. И след като съобщават за смъртта му по радиостанциите си, армията взема трупа му и оттогава го крие.

Kandahar City Aerial

Кандахар, 2015 г.

Легендата за кандахарския гигант

През 2002 г. група войници изчезват, докато патрулират в отдалечен планински район на Кандахар, в южната част на Афганистан. И когато за известно време не успяват да осъществят радиовръзка, военните изпращат специално подразделение да разследва (клонът на въоръжените сили, към който принадлежат, никога не е потвърден).

Тогава, високо в планината, отрядът се натъква на пещера с разпръснато армейско оборудване наоколо, но без следа от изчезналите войници. Там те срещат и гиганта.

Въпреки че разказът се развива с разказването – като в някои версии хуманоидът нараства до 5 метра – този червеноглав гигант с шест пръста, кожени мокасини и миризма на „мъртви тела“ внезапно излиза от пещерата и пробожда един от войниците с копие.

Тогава войниците откриват огън, като в крайна сметка повалят гиганта с 30 секунди непрекъсната стрелба.

„Отрядът е въоръжен с напълно автоматични карабини M4 и пушки M107 Barrett, които стрелят с .50 BMG“, се казва в доклад по случая. „Една такава огнева мощ, концентрирана в една цел за една секунда, да не говорим за тридесет, би била изключително разрушителна.“

След като войските убиват гиганта, те го натоварват на хеликоптер Chinook, който го пренася до транспортен самолет, откъдето никой никога повече не го вижда. Войниците са принудени да подпишат споразумения за секретност, за да може правителството да го запази в тайна.“

Но в крайна сметка войниците нарушават мълчанието си, защото, както по-късно ще каже един от тях, „хората имат право да знаят истината“.

United States Navy SEALs 661

Как отричането на правителството подхрани повече теории на конспирацията

През август 2016 г. Snopes (уебсайт за проверяване достоверностто на различни данни) се обръща към Министерството на отбраната относно „инцидента с гиганта в Кандахар“. Министерството заявява пред изданието, без съмнение, че нямат „записи или информация за член на специалните части, убит от гигант в Кандахар.“

Нещо повече, на уебсайта на Министерството няма съобщения за пресата, които да включват изчезване на „специални части“ в Афганистан или сблъсък на войници с гигант.

Разбира се, както при всяка добра конспиративна теория, тази липса на доказателства не е достатъчно доказателство, че митът за кандахарския гигант не е истина. Всъщност развенчаването на легендата от Snopes има точно обратния ефект в определени групи, които твърдят, че правителството „се опитва да скрие истината“ от обществеността…

Приблизително по същото време, когато излиза статията на Snopes, която опровергава историята, самопровъзгласилият се медиум Л. А. Марзули казва на няколко десни уебсайта, че правителството на Съединените щати прикрива тази „зрелищна“ история и че тези на власт имат „собствен интерес“ да се покрие истината на библейските пророчества от вниманието на широката публика.

„Хората имат право да знаят за тези неща. Ако има 4-метрови или 5-метрови хора, които бродят по Земята и нашите военни са ги свалили, ние като американски граждани имаме право да знаем за това“, казва той.

„Искам да кажа, че това не са секретни военни неща. Това е нещо, което трябва да знаем. И насочва обратно към библейския пророчески разказ.“

20020602 - 101st Airborne Division soldiers in Afghan village near Pakistani border

Библейският произход на мита за кандахарския гигант

Истинската история на кандахарския гигант е много по-малко интересна от мита. През 2016 г. L.A. Marzulli, чийто канал в YouTube е посветен на обвързването на текущите събития с библейските пророчества, връща историята към живот благодарение на силата на интернет.

Във вече изтрито видео, публикувано за първи път на 16 август 2016 г., Марзули интервюира г-н К., мъж, който се представя за войник и казва, че е свидетел на „гиганта от Кандахар“ като твърди, че е видял гиганта да носи копие и да убива войник на Съединените щати на име Дан, преди той и другите „специални сили“ да го убият.

Според Марзули, създанието е един от исполините – група хора, споменати в книгите Битие и Числа на Стария завет, за които се казва, че са „хора с необичайно голям размер и сила“, които могат да бъдат намерени в Близкия изток както преди, така и след „Потопът“.

Но библейските учени до голяма степен са съгласни, че тези разкази са метафорични и не се основават на реалността.

 
 
Коментарите са изключени за Легендата за Кандахарският гигант, който бе убит от силите на САЩ

Повече информация Виж всички