Защо изтребители все още имат огнестрелни оръжия

| от |

И F-22 Raptor (на снимката), и F-35 Lightning II могат да носят ракети, които са в състояние да нанесат удар на вражески самолет на над 50 километра разстояние със смъртоносна точност. В допълнение към това, пилотите са оборудвани с някои от най-модерните технологии в света, за да гарантират, че могат да се справят със самолети много преди те да са заплаха за тях самите. Тогава защо все още са въоръжени със старомодни оръжия?

F-22, F-35 и други подобни американски самолети са въоръжени с въртящи се картечници, заредени с няколкостотин патрона. И това е така още от началото на 20 век.

Картечници в самолетите

Автоматичните оръжия са критичен компонент за изтребителите от Първата световна война. Като начало военните използват предимно самолети за разузнаване, така че има малка нужда да носят оръжие. Въпреки това, не отнема много време на пилотите от Първата световна война да намерят начини да се убиват един друг във въздуха.

Първоначално те буквално хвърлят предмети един по друг, но веднъж щом започват да носят пистолети и други огнестрелни оръжия със себе си, започва и надпреварата във въоръжаването. В крайна са монтирани картечници на самолетите, които са създадени специално с цел да унищожават враговете във въздуха.

Тъй като това са още първите дни на авиацията, самолетите едва имат достатъчно мощност, за да носят пилота и оръжието; не може да става дума за каквато и да е броня.

Но до Втората световна война двигателите са вече развити добре и бронирането става стандарт. Други допълнения като самозатварящи се резервоари за гориво също подобряват надеждността на самолета. В резултат на същия прогрес обаче са направени подобрения и в офанзивните оръжия – за да се преодолеят тези промени. Патроните на оръдията вече са много по-ефективни в нанасянето на големи количества щети. Но тъй като се изстрелват по-бавно, действителното поразяване на целта е по-голямото предизвикателство. Така до края на войната много самолети използват комбинация от оръдия и по-бързо стрелящи картечници.

QF-4 Holloman AFB

В ерата на реактивните самолети

Една от многото промени, които настъпват в ерата на реактивните самолети, са ракетите въздух-въздух, които, когато работят, са революционно ново оръжие на войната. Самолетите вече могат да унищожат враг от много по-далече, без да участват в рискован въздушен бой.

Докато ранните ракети като Sidewinder със сигурност са полезни и имат отличен потенциал, те все още са нова технология, така че надеждността им е под въпрос. Военните обаче са прекалено уверени във възможностите и надеждността им и смятат, че огнестрелните оръжия нямат вече място в свръхзвуковите въздушни битки на бъдещето. В резултат на това изключително мощният F-4 Phantom (на снимката) е проектиран без вградени такива.

Това решение е скандално доказано като лошо по време на войната във Виетнам, когато F-4 се сблъсква с вражеските МиГ. Взаимодействията между тези самолети често се превръщат в близък бой, което прави техните ракети безполезни. F-4, дори когато успяват да застанат зад вражески МиГ, не могат да го свалят.

След това са направени модификации на F-4, така че да може да носи и огнестрелно оръжие на близко разстояние и оттогава почти всеки американски изтребител има този необходим инструмент.

Днес технологията и надеждността на ракетите са се подобрили значително, което означава, че почти всички убийства се постигат с тях.

И така, защо все още носите оръжия?

Оръжията рядко се използват в съвременните битки, но остават основен елемент в дизайна на самолетите, тъй като ракетите все още не са надеждни. Картечницата може да има важно значение, когато ракетите не могат да се приложат, дори и да е изключително малко вероятна ситуация днес.

Както бе споменато, ракетите са предимно неефективни на близки дистанции във Виетнам и това е така и днес, макар и в по-малка степен. Някои съвременни ракети могат да бъдат безполезни дори на разстояние от по-малко от няколко километра.

Ракетите също са уязвими за противодействие – ефективни мерки срещу тях са други ракети, плява и различни електронни устройства. Когато всички други опции са изчерпани, изстрел от картечница или оръдие може да спечели битката.

Без тях самолетите ще трябва да се опитат да поддържат определено разстояние, което отговаря на изискванията на ракетите, или да влязат в бой, без подходящи средства. Поради тези причини оръжията все още са оборудвани с огнестрелни оръжия и вероятно ще продължат да бъдат и в обозримо бъдеще.

 
 
Коментарите са изключени за Защо изтребители все още имат огнестрелни оръжия

Повече информация Виж всички