shareit

UA Dynamics представя The Punisher – украински дрон с над 60 успешни мисии

| от |

Живеем във време, в което авиацията може да отстъпи пред безпилотните бойни летателни апарати. Звучи странно, дори невъзможно за мнозина, но ако един човешки живот може да се спести и да се използва отново на фронта, то това би било дало предимство на всяка една армия. Разработката на бойни дронове не е изненада, тези машини могат да се управляват сравнително лесно, стрелят с невероятна лекота и са значително по-лесни за управление от конвенционалния самолет. Това е моментът, в който може да заявим, че дори войната се превърна в консуматорска и цели да спести повече човешки животи, жертвайки машини.

След близо 100 дена от войната в Украйна, именно дроновете се оказаха острието на защитниците и Турция има най-голяма заслуга за доставката на техния популярен Bayraktar TB-2 и TB3-UAV. От тогава се появява и нов специален дрон, който също изпълнява мисии заедно с турския си колега. Украйна получи различна техника, но не и очакваната тежка техника. Изненадващото в този случай е, че ентусиасти и някои от най-големите умове в момента са успели да разработят свой собствен дрон – The Punisher. Така нареченият Наказател е вече с повече от 60 успешни мисии и очевидно се справя повече от добре на фронта.

Неговата разработка започва още през 2016 г. с блокирането на Източна Украйна и изтеглянето на някои от най-добрите инженери в централната част на страната. Голяма част от бягащите военни инженери отказват да партнират с руснаците, напусналите региона на Донбас, поне 3/4 от тях са бивши ветерани, които решават, че могат да инвестират уменията си в разработката на малък, но страховит дрон. Наказателят в този случай е бърз, неочакван и смъртоносен. За разлика от стандартните бойни дронове, този се движи на много ниска височина, за да не бъде прихващан от вражеските радари. По време на старта на инвазията на Русия, украинците твърдят, че са извършили повече от 100 мисии и на този етап нито един техен дрон не е бил свален или уловен от противника. Едва в средата на февруари става ясно, че компанията UA Dynamics е заявила, че разполага с оръжие, което може да защитава и нанася по-сериозни удари върху окупационните сили.

Самият Punisher прилича повече на хоби дрон, отколкото на бойна машина. Крилата му са изключително малки, работи с електромотор и може да лети на височина от едва 500-600 метра в рамките на три часа. Неговата скорост е между 20 км/ч и при форсиране на двигателя спокойно преминава 200 км/ч с разстояние за покриване от едва 50 километра. С подобни характеристики е логично, че не носи някакъв огромен товар. Ще открием, че може да носи малки бомби от няколко килограма – максималният им брой е четири – с тежест от 2-3 килограма. Това не е толкова страшно, защото избраните материали са мощни експлозиви с шраплени, позволяващи удар върху влакове, защитни линии, горивни станции и складове за боеприпаси. Управлението се случва с помощта на компютър, а връзката се осъществява с помощта на камера, която може да следи бомбардировката. Машината се презарежда лесно и бързо, като за опитен екип са необходими около 5 минути. Наказателят спокойно може да направи няколко курса и да изненада противника си със скорост и ефективност.

Наказателят не може да бъде активен, ако няма помощта на Spectre – разузнавателен дрон, който има конструкцията на хеликоптер и винаги лети с него, за  да маркира целите и да пуска сигнал за по-добър обхват. Единствената ахилесова пета на този дрон е, че трябва да използва втори, за да може да получава по-силен сигнал и да се насочва в правилната посока. Ако един от двата летателни апарата е свален, то другият става напълно неизползваем, докато не бъде изпратено подкрепление. Украинците най-вероятно осъзнават какви точно са загубите в това отношение, но не можем да пропуснем факта, че с малко повече усилия и желание, една смъртоносна машина може да се произвежда с помощта на желанието да отвръща на удара.

Тази защита в сигурността със сигурност не е особено приятна, но пък не можем да забравяме, че малките размери позволяват една такава бойна система да се пренесе в няколко малки кашона, а атова наистина е плюс, имайки предвид, че по-големите изискват писта или установка за пускането им в небето. За още по-голяма изненада, Наказателят е изключително евтин за  производство. На  фона на 2 милиона  долара за всеки един Байрактар, украинците решават да инвестират много по-малко средства, защото Наказателят е на цена от 1/10 от стойността на Байрактар.

Очевидно е, че Украйна прави нещо качествено, след като заводът в Киев беше ударен и сега не е сигурно дали производството може да продължи или не. По-важното е, че вече могат да се наблюдават доста сериозни кадри с успехите на бойната машина.

Творението на UA Dynamics е елементарно, семпло и значително по-евтино, а точно това е ключът към снабдяването на една армия. Все пак не трябва да забравяме, че обикновеният АК-47 продължава да е предпочитано оръжие за Европа и именно елементарният принцип на работа се смята за животоспасяващ, поне за неговия ползвател. Ако технологията продължи да се развива в тази посока, то най-вероятно ще видим и втора подобрена версия. Украинският дрон се различава значително от турския, но пък е ефективен, което носи и предимство на защитниците.

 
 
Коментарите са изключени за UA Dynamics представя The Punisher – украински дрон с над 60 успешни мисии

Повече информация Виж всички