shareit

Как Естония беше победена през 2007 г. в кибер война

| от |

Кибер войната е елемент, който със сигурност събужда интереса на мнозина. Как точно може да се води война от компютър, ако не говорим за евентуална компютърна игра или управлението на военна техника? При пускането на глобалната мрежа, периодът от 2000 до 2010 г. се нарича информационната епоха. При появата на всяка една възможна нова технология има твърде много хора, които с голямо удоволствие ще се опитат да извлекат ползи. В ерата на тази информационна епоха за първи път ще се демонстрира и силата на интернет като форма на оръжие.

През април и май 2007 г. става ясно, че дигитални активисти от руската диаспора са готови да поставят Естония на колене и в рамките на два месеца не просто да осакатят страната, но и да нанесат нечувани последствия върху нейното управление и начин на живот.

Руските хакери удрят с такава сила, че и до днес в историята на Естония точно тези два месеца ще бъдат представяни за един абсолютен интернет тероризъм. Благодарение на успешните атаки, повечето транспортни услуги, търговски и правителствени операции са спрени. Естонските пристанища се затварят, а тогавашния военен министър Жак Авиксо ще наблюдава неоспоримия успех на хакерите.

Въпросният войник беше вандализиран през 2022 г.

По това време в Естония има твърде малко защити, защото това е все още нова технология, която тепърва трябва да се опознава. Това ще мотивира правителството бързо да потърси съдействието на специалисти от Финландия, Германия, Израел и Словения, които да върнат работата на компютърните мрежи. Именно тази атака поставя и нуждата от европейска и международна охранителна агенция на интернет.

Западът наблюдава всяка една атака и ще вземе по-сериозни мерки, за да може подобен сценарий да не се случва толкова лесно в бъдеще. Причината за интернет тероризмът се оказва и решението на Естония да премести Бронзовия войник на Талин – един особен съветски паметник, останал като спомен от освобождението на Естония и бързото и приобщаване към СССР. Разбира се, по това време новото правителство решава да поеме своя европейски път и няма нужда от съветските спомени.

На първо място се забелязват тежки  удари и така наречените DDoS атаки – претоварване на сървъри, които не могат да предоставят обслужването на клиенти, ping атаки и още много други. Според изследването на изпратените специалисти, това е била планираната първа вълна, а след това се очаква и втора, която да бъде още по-жестока. Едва през 2008 г. Естония се осъди Русия за тези действия. По време на разследването ще стане ясно, че това е дело на Сергей Марков от руската Дума, който също има участие във въпросната хакерска атака. И как точно един паметник успява да разпали толкова много гняв?

Въпросната статуя е вдигната в столицата през 1947 г. и се нарича „Монумент на освободителите на Талин“. Това е символът на победата на СССР над нацизма. Според естонците, освободителната червена армия изобщо не играе тази роля. Те са виждани като окупатори и през 2007 г. въпросният символ продължава да се смята за насилие и потискане близо половин век от СССР. Ето защо и решението е, че въпросният паметник ще бъде преместен от центъра на столицата във военно гробище в покрайнините на града.

Точно това разпалва руските страсти на медии, говорители и вади веднага всички на протести. Кремъл и всички останали медии бързат да заявят, че освен войникът, всички военни гробове са били осквернявани и унищожавани. На 26 април започват първите бунтове и разграбване. Повече от 156 души ще пострадат, един ще умре и около 1000 души ще бъдат задържани. На 27 април започва популярната кибер атака и в някои сфери ще продължи със седмици.

Банките спират своята работа, медиите не могат да функционират правилно, правителството също не може да обслужва клиенти. Комуникацията пропада, никой не може да тегли своите средства, нито през банкомат, нито чрез онлайн банкиране. Медиите не могат да публикуват нищо в онлайн пространството, тъй като дори то не е достъпно. И точно по тази начин историята продължава да се повтаря отново и отнoво.

Русия демонстрира особена хакерска сила и определено може да наложи своята сила. През 2007 г. се откриват достатъчно руски IP адреси, замесени в цялата атака. Изпратени са инструкции на руски език за активирането на атаките и е очевидно, че Москва е помагала изключително много за въпросната атака. В последствие подобни атаки ще се повторят, но не с толкова голям успех.

Благодарение на действията и бързата реакция, Европа до известна степен може да се смята за защитена. От друга страна при действията в Грузия и Украйна, но не в такива размери. Вместо спиране на основни услуги, тук активна става пропагандата и битката с фалшиви новини. Що се отнася до живота на въпросния монумент, той продължава да е на същата локация.

 
 
Коментарите са изключени за Как Естония беше победена през 2007 г. в кибер война

Повече информация Виж всички