shareit

„Историците“, които вярват, че в момента живеем в 1724 година

| от |

Според Хипотезата за фантомното време, адската годината, която преживяхме преди няколко месеца, всъщност е 1723.

През 90-те години на миналия век няколко германски историци предлагат една радикална идея: Средновековието не е съществувало и ние всъщност живеем в 18 век. Нека започнем с техните безспорно забавни твърдения, преди да преминем към това дали са, така да се каже, достоверни.

През 1582 г. папа Григорий XIII (на изображението) въвежда григорианския календар. Преди това по-голямата част от римския свят и Европа са използвали юлианския календар, предложен от Юлий Цезар през 48 г. пр. н. е., за да се опита да свърже календара със слънчевата година (времето, необходимо на Земята да обиколи Слънцето), юлианският календар има високосна година на всеки четири години, в която се добавя допълнителен ден.

Проблемът обаче е, че тъй като действителната слънчева година е 365,24219 дни, юлианският календар бързо (и под бързо, имаме предвид невероятно бавно) печели по един ден на всеки 128 години. За да компенсира за това, когато е въведен григорианският календар, папа Григорий трябва да измести датата с 13 дни – но след изчисленията си, той я измества само с 10.

Така имаме две възможности: папа е направил грешната математика или 300 години между тогава и сега всъщност не е съществуват и големи парчета история (включително Карл Велики) са били измислени. И двете ще отчитат трите дни, но очевидно второто е по-забавно.

За първи път очертана от Хериберт Илиг през 1991 г., преди да бъде разширена през 1995 г. от д-р Ханс-Улрих Нимиц, хипотезата за фантомното време гласи, че има много повече доказателства от това, че просто папата не е внимавал в часовете по астрономия. Нимиц, в статия по темата, посочва липсата на напредък на запад през това време, липсата на записи за големи събития като разпространението на исляма в Близкия изток и – твърди той – внезапното изчезване и след това повторното появяване на еврейския народ между 711 и 1096 г. сл. Хр.

Той също така посочва архитектурата, която смята за анахронична.

„Един от най-добрите примери – интензивно изследван – е параклисът на Аахен (около 800 г. сл. Хр.), който изглежда се появява прекалено рано – приблизително с 200 години по-рано“, пише Нимиц. „Начинът за изграждане на арка в този параклис няма предшественик.“

Сгради с подобен дизайн се появяват, твърди той, чак няколко века по-късно – през 1049 г. сл. Хр. За него най-доброто обяснение за това – и други въпроси, като например защо идеята за чистилището не се е развила много между 600 и 1100 г. сл. Хр. – е, че на практика това време го е нямало, защото стотиците години са вмъкнати в календара.

Meister der Reichenauer Schule 002

Ото III

Но кой би направил това, защо и как?

Нимиц предполага, че Ото III, император на Свещената Римска империя, иска да живее през 1000 г. сл. Хр., „защото това отговаря на разбирането му за християнския миленианизъм (идеята, че през 1000 година ще настъпи Златна ера на земята преди Деня на страшния съд)“, но е роден стотици години твърде рано. Той и папата се събират и определят датата като 1000 г. сл. Хр., оставяйки празен период от около 300 години, който да бъде запълнено от хронистите.

В тази версия на събитията Ото измисля Карл Велики „като образцов герой, като когото самият той иска да бъде“, преди векове по-късно други да украсят историята на Карл, докато се добавят още и още томове измислена история в този период.

Всичко това звучи забавно и дори вълнуващо. Обаче е силно оспорвана глупост.

Освен че е в състояние да го опровергае чрез разглеждане на историята от цял ​​свят по това време (Китайската династия Тан и т.н. се синхронизира добре със средновековието, без да има нужда от фантомно време) и факта, че заговорът би изисквал напълно нереалистично количество сътрудници за прикриването му, които да не го издават.

Човечеството има и невероятно добри записи за различни астрономически събития, които сами могат да опровергаят теорията.

Римският философ и натуралист Плиний Стари записва затъмнение в своите писания, което датира към 59 г. сл. Хр. Чрез собствените ни наблюдения и изчисления ние също виждаме, че е имало затъмнение по това време – въз основа на нашите собствени дати, без да премахваме 300 години от сметките.

Нещо повече, китайските записи показват всяка поява на Халеевата комета от 240 г. пр. н. е., включително преминавания по време на „фантомното“ време, всички от които могат да бъдат проверени с нашите собствени астрономически изчисления днес.

Съжаляваме, фенове на фантомното време, годината е 2021 и един папа беше лош с математиката.

 
 
Коментарите са изключени за „Историците“, които вярват, че в момента живеем в 1724 година

Повече информация Виж всички